Premierul susține că va exista un act normativ care va avea principii agregate la bază.
Prezentă la „Ora premierului” în Parlament, Viorica Dăncilă a apărat OUG 114 și nu a spus nimic despre solicitarea guvernului către agenția de rating S&P de a amâna cu două săptămâni verdictul asupra ratingului. În schimb, premierul a spus că ”urmărim cu atenție efectele taxei pe activele financiare” și a anunțat noi discuții în zilele următoare cu „reprezentanții din energie și telecomunicații”.
„Prin instituirea taxei (pe activele bancare – n.red.) am avut în vedere corectarea practicilor incorecte față de populație în sistemul bancar”, a mai declarat Viorica Dăncilă.
Ea a susținut că ordonanţa de urgenţă 114/2018 conţine un set de măsuri de stimulare a dezvoltării economice, prin creşterea nivelului de investiţii, prin susţinerea proiectelor cu beneficii directe pentru cetăţeni.
Citește și: Guvernul promite schimbarea taxei pentru bănci din „ordonanța lăcomiei”
„Dumneavoastră vi se pare normal ca românii să plătească dobânzi duble faţă de restul cetăţenilor din UE? (…) Deranjează pe cineva că noi gândim româneşte? Prin Ordonanţa 114 am urmărit ca aceste miliarde de euro să ajungă în bugetul statului pentru construcţia de şcoli, spitale şi autostrăzi. (…) Abrogarea ar însemna anularea creşterilor de venituri, investiţii şi facilităţi”, a declarat Viorica Dăncilă.
Și ministrul Finanțelor susține că ordonanța va fi modificată, una dintre schimbări fiind taxa aplicată băncilor. În scrisoarea trimisă agenţiei Standard and Poor's la sfârşitul săptămânii trecute, Eugen Teodorovici vorbeşte şi despre modificări în privinţa ROBOR.
Citește și: PSD anunță că Standard & Poor's scade rating-ul României la o perspectivă negativă
Eugen Teodorovici nu a a explicat public până acum modalitatea în care va fi modificată ordonanţa 114. A făcut însă aceste precizări în scrisoarea trimisă la sfărşitul săptămânii trecute agenţiei de rating Standard&Poor's.
Astfel, taxa pe activele financiare nu va mai fi calculată în functie de indicele ROBOR, ci va fi înlocuită cu o taxă anuală fixă, care se va aplica anumitor categorii de active, fără a menţiona însă care sunt acestea, potrivit Digi24.