Cum va arăta inflația la sfârșitul anului în România? Ciolacu e încrezător: „Sub 5%”

DE Alin Crișan | Actualizat: 04.04.2024 - 18:33
Cum va arăta inflația la sfârșitul anului în România? Ciolacu e încrezător: „Sub 5%” - Foto: Profimedia Images/ Imagine cu caracter ilustrativ

Cum va arăta inflația la sfârșitul anului în România? Ciolacu e încrezător și spune că va fi „sub 5%”. Economiștii sunt de altă părere.

SHARE

Premierul Marcel Ciolacu a apreciat, miercuri, că până la finalul anului 2024 inflaţia va coborî sub 5% şi că România se va încadra în deficitul bugetar propus.

Cum va arăta inflația la sfârșitul anului în România? Ciolacu e încrezător: „Sub 5%”

"Cu certitudine, până la sfârşitul anului, vom avea o inflaţie sub 5%. Trebuie să amintesc ce inflaţie am preluat ca prim-ministru, cu două cifre? Am adus-o într-o zonă rezonabilă şi va continua să scadă.

Dacă nu intra PSD la guvernare şi nu veneam cu plafonarea la energie, am fi avut o inflaţie de 30%", a afirmat Ciolacu, joi, după ce a participat alături de candidatul PSD-PNL la alegerile pentru Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, şi preşedintele PSD Bucureşti, Gabriela Firea, la o întâlnire cu membri ai organizaţiilor de pensionari PNL şi PSD.

La întâlnire a participat şi candidatul PSD-PNL la alegerile pentru Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu şi preşedintele PSD Bucureşti, Gabriela Firea.

Ciolacu a precizat că în decembrie România se va încadra în deficitul propus, la fel ca şi anul trecut.

Citește și: Cum scapi de amendă chiar dacă testul la alcool iese pozitiv? Nouă modificare în Codul Rutier

"În ianuarie, întotdeauna avem această discuţie. Anul trecut ne-am încadrat în deficitul pe care vi l-am anunţat de când am preluat mandatul de premier, cu toate că era 6,8%, am depăşit acel moment. Acum mă întrebaţi ce se va întâmpla în decembrie. Ne vom încadra în deficit.

Deficitul în acest moment nu e depăşit prin consum, ci prin investiţii. Şi veţi vedea că aceste investiţii se vor întoarce în economie şi se vor regăsi în taxe şi impozite. Toate ţările dezvoltate au făcut aşa.

Am avut ghinionul şi eu şi Nicolae Ciucă să plecăm de la un deficit de 9,2% pornit de la 2,7%, de la o datorie publică de peste 50% de la 37%, cu datorii de 200 de miliarde făcute de domnul Cîţu. A fost o nenorocire pentru România acest cetăţean", a explicat Ciolacu.

Referindu-se la o eventuală impozitare progresivă, Ciolacu a explicat că aceasta nu vizează salariile, ci veniturile excepţionale.

"Nu a vorbit nimeni de impozitarea progresivă a salariilor, nici măcar eu care sunt un fan al impozitării progresive. Dimpotrivă, am spus de vreo sută de ori că vorbim de impozitarea progresivă a veniturilor cumulate sau a veniturilor excepţionale.

Am şi dat un exemplu, dacă cumperi un teren cu 10.000 şi îl vinzi cu 10 milioane de euro, niciunde în lumea asta nu plăteşti un impozit de 1% sau maximum de 10%. Plăteşti un impozit diferenţiat, pentru că este un venit excepţional", a adăugat Ciolacu.

Ce spun economiștii? 

Cristian Păun, economist și profesor universitar la Academia de Studii Economice București, e de părere că Guvernul își dorește să acopere deficitul bugetar crescând taxarea. 

„Inflația are fix aceeași natură ca și taxarea. Este mai parșivă însă. Mai greu de explicat. Dar redistribuie putere de cumpărare fix ca și taxarea. Inflația mare finanțează deficitele mari. Acoperă deficitele. Guvernul se gâmdește să "rezolve" anul viitor deficitul crescând taxarea.

Citește și: 

Se iluzionează că, dacă mută putere de cumpărare din buzunarele noastre prin taxare și nu prin inflație, scapă de deficit.

Nu scapă. În final, vom rămâne cu taxele mărite și cu inflația. Și deficitul va fi tot acolo pentru că soluția la el nu este nici taxarea, nici inflația, ci... reforma”, a scris economistul pe Facebook. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te