Cristian Păun: Avem o grămadă de agenţii şi ministere inutile, apărute ca ciupercile după ploaie

DE Alexandru Pop | Actualizat: 21.04.2023 - 11:59
Cristian Păun, profesor de Economie la ASE - Foto: captură video Digi24/emisiunea "În faţa ta"

Cristian Păun, profesor de economie la Academia de Studii Economice, spune că România are o mulţime de agenţii şi ministere inutile, apărute ca ciupercile după ploaie. Cheltuielile statului ar trebui asanate în primul rând prin normalizarea şi comasarea lor.

SHARE

Păun a mai precizat că Guvernul şi statul au scăpat de sub control sectorul bugetar, mai ales în zona administraţiei publice centrale şi locale.

Păun (ASE): Agenţii şi ministere inutile

Cristian Păun a explicat că s-a pornit greşit cu construcţia bugetului pe partea de venituri.
 
“Această gaură la buget este reală, atât timp cât avem deficit şi cât avem deficit excesiv. Deficit = gaură în buzunarele noastre, înseamnă de fapt o întindere mai mult decât este plapuma, a acestui guvern.
 
Problema se pune dacă această gaură este mai mică sau mai mare faţă de ceea ce am estimat iniţial. Părerea mea este că s-a plecat greşit la drum, în construcţia bugetului, cu partea de venituri.
 
 
Dacă ne uităm la execuţia bugetară pe 2022, vedem imediat care a fost eroarea. Eroarea a plecat de la acele venituri excepţionale, care vin din companiile de stat.
 
Tot ceea ce a jecmănit statul de pe companiile din energie, gaz, petrol, companiile sale, gen Romgaz. Şi atunci cumva Ministerul de Finanţe a venit şi a zis că şi în 2023 vom avea acelaşi nivel de jecmăneală.
 
Nu prea mai merge să faci treaba asta, pentru simplul motiv că preţurile în energie au început să scadă, sunt şi plafonate deocamdată, dar nu mai sunt cele pe care le-am avut în 2022, care să permită statului să obţină rapid aceste venituri”, a explicat profesorul de economie, conform News.ro.
 
 
El a mai precizat că Ministerul Finanţelor a solicitat marilor contribuabili să plătească accize în avans. 
 
“Mai avem o altă problemă, care nu prea s-a menţionat în spaţiul public. Ministerul Finanţelor a solicitat marilor contribuabili care plătesc accize să plătească nişte accize în avans, în decembrie, pentru ca deficitul bugetar pe 2022 să fie mai mic.
 
Astfel se explică de ce pe lunile ianuarie,  februarie nivelul accizelor e în scădere semnificativ, faţă de ce s-a întâmplat anul trecut, pe primele două luni.

Cheltuieli nejustificate

Există şi o explicaţie la această prăbuşire a accizelor, pe lângă faptul că economia frânează, încetineşte, este evident acest lucru, ca reacţie la inflaţie, ca reacţie la tot ceea ce se întâmplă pe partea de preţuri”, a precizat Cristian Păun. 
 
El a explicat ce soluţii există pentru această situaţie. 
 
“Eu, ca economist clasic liberal, nu pot să spun decât că ar trebui să începem cu cheltuielile, o dată, şi doi - ar trebui să începem cu acele cheltuieli care sunt nejustificate.

Comisie de tăiat ministere

Am avut o comisie de tăiat hârtii, care să lucreze cu birocraţia. Pe lângă comisia de tăiat hârtii, ar fi astăzi mult mai utilă o comisie de tăiat agenţii şi ministere inutile, pentru că avem o grămadă de agenţii şi ministere inutile, create şi apărute ca ciupercile după ploaie.
 
Vă dau doar un singur exemplu: Agenţia Naţională pentru Zonele Montane. Mă întreb ca profesor de ce trebuie să îmi îngheţe mie salariul, cât timp există Ministerul Familiei, Fondul de Contragarantare, Agenţia Naţională pentru Munţi.
 
Hai să facem o agenţie şi pentru dealuri, una pentru câmpii. Creăm agenţii pe bandă rulantă, inutile, şi cheltuilele statului ar trebui asanate în primul rând aşa, prin reforme şi printr-o amplă ajustare a tot ceea ce înseamnă dimensiunea statului, pe acele zone inutile”, a mai transmis profesorul de economie.

Scăpat de sub control

El a mai afirmat că Guvernul a scăpat de sub control sectorul bugetar. 
 
“Să vedem dacă chiar avem nevoie de toţi care sunt în sectorul bugetar, să vedem ce face fiecare de banii pe care îi primeşte din taxele cetăţeanului.
 
Dacă tu te duci la serviciu şi jumătate din timp îl petreci la cafele şi ţigară şi cealaltă jumătate te joci solitaire şi pleci acasă fericit, cu un salariu cu 20% - 30% mai mare decât sectorul privat, pe nivelul tău de pregătire, clar avem o problemă.
 
Dacă toată munca pe care tu ar trebui să o faci şi încă vreo 10 colegi este făcută de un singur coleg, care se pricepe la lucrurile astea, chiar avem o problemă.

Revizuire

Cred că Guvernul şi statul au scăpat complet de sub control sectorul bugetar, în momentul de faţă, pe anumite arii, mai ales în zona administraţiei publice centrale şi locale, şi că una din consecinţe este această escaladare a cheltuielilor, fără să vedem o îmbunătăţire a serviciilor publice pe care le primim: Sănătate, Educaţie, siguranţă.
 
Trebuie să revizuim puţin tot acest aparat bugetar şi modul în care el funcţionează. Nu o să o facem, pentru că mereu am eşuat şi mereu ne-am dus în cea mai simplă strategie, pentru un guvern: creşterea taxelor”, a mai declarat Cristian Păun.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te