Cresc preţurile la gaze naturale, la terminalul TTF din Amsterdam. Ce se întâmplă în România?

DE Florin Budescu | Actualizat: 21.10.2024 - 12:14
Cresc preţurile la gaze naturale, la terminalul TTF din Amsterdam. Ce se întâmplă în România? - Foto: Profimedia Images
Cresc preţurile la gaze naturale, la terminalul TTF din Amsterdam. Ce se întâmplă în România? - Foto: Profimedia Images

Cresc preţurile la gaze naturale, la terminalul TTF din Amsterdam. Ce se întâmplă în România? Preţurile de referinţă la gaze naturale pe piaţa din Europa au crescut luni, pe fondul volatilităţii sporite de pe piaţă, în urma escaladării tensiunilor din Orient.

SHARE

Cresc preţurile la gaze naturale, la terminalul TTF din Amsterdam. Ce se întâmplă în România? Preţurile de referinţă la gaze naturale pe piaţa din Europa au crescut luni, pe fondul volatilităţii sporite de pe piaţă, în urma escaladării tensiunilor din Orientul Mijlociu.

La hub-ul de gaze TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă în Europa, cotaţiile futures la gaze naturale au urcat luni dimineaţa cu 1,3%, la 39,71 euro pentru un megawatt-oră (MWh).

Cresc preţurile la gaze naturale, la terminalul TTF din Amsterdam. Ce se întâmplă în România?

Şi cotaţiile ţiţeiului au crescut luni, pieţele fiind îngrijorate că ostilităţile sporite dintre Israel şi Iran ar putea extinde conflictul regional, ceea ce ar afecta aprovizionarea cu combustibili.

În ultimele săptămâni, incertitudinile geopolitice au menţinut volatilitatea preţurilor, scoţând în evidenţă vulnerabilitatea aprovizionării Europei, unde temperaturile scăzute majorează cererea de combustibili pentru încălzire, conform Agerpres.

Citeşte şi: Când va ajunge Neptun Deep la nivelul maxim al producţiei de gaze?

Temerile sunt accentuate de riscul închiderii Strâmtorii Ormuz, poarta către Golful Persic şi calea navigabilă pentru livrările de gaze naturale lichefiate (GNL) şi ţiţei.

În plus, un val de aer rece ar urma să afecteze Europa la finalul lunii, testând infrastructura energetică a regiunii şi facilităţile de stocare. Conform estimările Bloomberg, săptămâna viitoare temperaturile vor fi sub normele sezoniere în Londra, Paris şi Berlin.

Citeşte şi: România înmagazinează gaze peste 100%. Care este miza

Deocamdată, Europa pare bine aprovizionată, în urma sporirii achiziţiilor de gaze naturale lichefiate şi a redresării livrărilor de gaze din Norvegia.

Luna trecută, Norvegia, principalul furnizor de gaze al Europei, a efectuat lucrări de mentenanţă la facilităţile de export al gazelor.

România are 100% stocuri de gaze realizat şi acum încearcă să mărească la peste 100%, prin stocare sub presiune. Nu are legătură directă cu piaţa bursei TTF, de la Amsterdam, ci mai curând cu hub-ul (bursa) de la Baumgarten, din estul Austriei, unde Gazprom are o puternică influenţă.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te