Comuna Sânmartin aloca resurse financiare pentru investiţii în soluţii Smart City

DE Newsweek România | Actualizat: 21.11.2018 - 17:57

Opt sate şi 8.000 de locuitori, iată palmaresul admistrativo-demografic al comunei bihorene Sânmartin.

SHARE

Cu 29 de hoteluri şi 345 de pensiuni, Sânmartin atrage un număr mare de turişti datorită renumitelor ape termale din staţiunile balneare Băile Felix şi 1 Mai, care se află sub coordonarea administrativă a acestei comune.

Comuna Sânmartin reuşeşte însă să atragă, nu doar turişti, ci şi fonduri europene în valoare de 15 mil. euro. O parte din aceste fonduri vor fi direcţionate către proiecte care includ soluţii inteligente şi pot îmbunătăţi atât stilul de viaţă al cetăţenilor, cât şi confortul turiştilor. Unul dintre aceste proiecte este un sistem de iluminat inteligent bazat pe tehnologie LED, potrivit autorităţilor.

Telekom Romania are în portofoliul său soluţii de iluminat inteligente care pot răspunde nevoilor comunei. „Telekom a ales să ofere soluţii de tip Smart City pentru că îşi doreşte să susţină procesul de digitalizare a României. Iluminatul inteligent este una dintre soluţiile Smart City. Iluminatul public, stradal reprezintă peste 40% din costurile cu energia, al unei localităţi turistice. Soluţia Telekom, oferă posibilitatea administraţiilor locale să reducă simţitor consumul de energie prin schimbarea corpurilor de iluminat cu soluţii LED, respectiv prin utilizarea sistemul de telegestiune. 

Acest sistem de telegestiune permite autorităţilor să definească criterii de reducere sau creştere a intensităţii luminii în funcţie de anumite scenarii, astfel încât să folosească eficient iluminatul pe timp de noapte, generând mai puţină lumină acolo unde se poate şi mai multă acolo unde este nevoie. Soluţia de iluminat inteligent, oferită de către Telekom, reduce emisia de gaze cu efect de seră şi conferă un iluminat la o intensitate conformă normelor UE! Aceste soluţii sunt modulare oferind astfel libertatea configurării infrastructurii precum şi posibilitatea dezvoltării viitoare. Da, Telekom propune pentru un oraş digitalizat soluţiile Smart City, care vor face viața cetăţenilor mai ușoară şi mai sigură și care vor ajuta în acelaşi timp administrațiile locale să fie mai eficiente.” spune Otto Csaki Manager Vânzări Regionale Vest, Telekom Romania.

Mobilierul stradal inteligent ar putea creşte şi el calitatea experienţei turiştilor care vizitează staţiunile Băile Felix şi 1 Mai, însă acesta trebuie adaptat caracteristicilor celor două oraşe. Telekom Romania a instalat mobilier stradal inteligent în câteva oraşe din România şi stie să integreze această soluţie în arhitectura fiecărui oraş.

 „Mobilierul stradal  inteligent este compus dintr-o bancă accesorizată cu panouri fotovoltaice, porturi de încărcare USB şi încărcare wireless pentru dispozitive mobile. De asemenea, asigură wi-fi pe o rază de 20 de metri utilizatorilor, prin tehnologie 4 G.” spune Costin Constantin, Manager de Proiect Dezvoltarea Afacerii ICT, Telekom Romania.

Cu peste 200.000 de turişti anual, Sânmartin are nevoie de un sistem de monitorizare inteligent care să ofere acces autorităţilor la incidentele din trafic şi la toate tentativele de încălcare a legii. Telekom Romania deţine o soluţie de supraveghere video bazată pe analiza în timp real a imaginilor şi pe automatizarea sistemului, care poate creşte gradul de siguranţă a cetăţenilor în oraşele în care este implementată.

“Pentru a susţine aplicarea legii, compania noastră propune o soluţie de supraveghere video, bazată pe analiza în timp real a imaginilor şi pe automatizarea sistemului. Astfel, camera video înregistrează, softul analizează şi notifică departamentele specializate, care intervin în cunoştinţă de cauză. Costurile sunt reduse, iar incidentele sunt tratate cu prioritate, ceea ce duce la scăderea ratei criminalităţii. Platforma software e una scalabilă şi poate fi personalizată în funcţie de nevoile oraşelor. Sistemul de supraveghere video poate fi folosit pentru detectarea plăcuţelor de înmatriculare, pentru detectarea parcărilor ilegale sau pentru detectarea infracţiunilor şi pentru multe alte scenarii, respectându-se normele europene în materie.” spune Răzvan Mocanu, Manager de Proiect Dezvoltarea Afacerii ICT, Telekom Romania.

Pentru o administrare mai uşoară şi mai eficientă a oraşului şi un grad crescut de confort pentru cetăţeni, Telekom Romania poate oferi o platformă cu ajutorul căreia autorităţile pot gestiona soluţiile inteligente implementate, precum transport urban, bike sharing, managementul deşeurilor şi iluminat inteligent.

Dragos Nedelea, Manager Dezvoltarea Afacerii ICT, Telekom Romania


“Este necesară o platformă prin care primarul să gestioneze în timp real şi cât mai uşor camerele video, să le vadă pe hartă, să vadă ce transmite fiecare dintre ele în life feed; să îşi poată face diverse statistici pentru orice soluţie smart, pe care a implementat-o în oraş, cum ar fi managementul deşeurilor, bike sharing, iluminat inteligent, transport urban sau, pur şi simplu, statistici financiare: să afle cât mai are de cheltuit din buget, detaliat, sau cât a încasat, ori cât încasează la zi. Noi putem veni cu soluţie completă, atât cu touchscreen de control, cât şi videowall-uri pe care poate privi în timp real situaţiile din oraş. Asta e abordarea de integrare pe care o preferăm şi ne dorim să digitalizăm cât mai multe din activităţile unui oraş prin această soluţie.” spune Dragos Nedelea, Manager Dezvoltarea Afacerii ICT, Telekom Romania.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te