Companii româneşti de tradiţie, care aveau mii de angajaţi, se redeschid. Ce produc

DE Florin Budescu | Actualizat: 21.06.2024 - 13:28
Companii româneşti de tradiţie, care aveau mii de angajaţi, se redeschid. Ce produc - Foto: Profimedia Images

Companii româneşti de tradiţie, care aveau mii de angajaţi, se redeschid. Ce produc. Minele cu resurse minerale neenergetice (altele decât cele de cărbune și uraniu) închise definitiv vor putea fi redeschise.

SHARE

Companii româneşti de tradiţie, care aveau mii de angajaţi, se redeschid. Ce produc. Minele cu resurse minerale neenergetice (altele decât cele de cărbune și uraniu) închise definitiv vor putea fi redeschise, inclusiv de companii aflate în insolvență.

Aşa a decis Executivul, printr-o ordonanță de urgență de modificare și completare a Legii minelor.

Companii româneşti de tradiţie, care aveau mii de angajaţi, se redeschid. Ce produc

Potrivit OUG, vor putea fi redeschise mine sau părți din perimetrele de exploatare de resurse minerale neenergetice, închise, "pentru care operatorii economici au deținut licențe ori au desfășurat activități, pe baza avizelor la programele anuale de exploatare și/sau programelor anuale de lucrări".

Vor mai putea fi redeschise şi cele care au constituit obiectul unei concesiuni miniere a cărei perioadă de valabilitate a expirat.

Mine sau părți din perimetrele de exploatare de resurse minerale neenergetice, situate în interiorul unor perimetre de exploatare cu activitatea oprită, înainte de intrarea în vigoare a OUG, care nu fac obiectul unei licențe, pot fi de asemenea redeschise.

Citeşte şi: Cu cât vor creşte preţurile anul viitor. Rămânem campionii inflaţiei

În general, minele nerentabile din România, inclusiv cele neenergetice, au fost puse în conservare, iar minerii introduşi în diverse programe de reconversie profesională. Noile ocupaţii ale foştilor mineri sunt dintre cele mai pitoreşti.

De exemplu, prin primăvara anului 2006, minerii şomeri disponibilizaţi în Valea Jiului se ocupau cu comerţul de broaşte, în vestul ţării, unde erau invazii masive de batracieni. Un comerţ de altfel foarte rentabil, pentru că puii de baltă sunt o specialitate culinară.  

A fost eliminată din lege, pe de altă parte, prevederea potrivit căreia Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) suspendă licențele și permisele miniere ale societăților aflate în reorganizare judiciară sau faliment.

Citeşte şi: PSD vrea să modifice Codul Fiscal. Guvernul vrea să poată să-l schimbe oricând

″Se instituie posibilitatea continuării activități miniere pentru societățile aflate în procedură de insolvență, prin păstrarea licenței în cadrul unui program de reorganizare″, scrie în nota de fundamentare a OUG.

Aceasta, conform Profit.ro, stipulează că noile norme privind redeschiderea minelor ″se aplică și titularilor (de licențe – n.r.) aflați în perioada de observație din cadrul procedurii insolvenței, cu condiția aprobării măsurii, în cuprinsul planului de reorganizare, de către creditori și confirmării acestuia de către judecătorul sindic, plan care prevede reluarea activității de exploatare, la aceste obiective miniere″.

Redeschiderea minelor sau a unor părți din perimetrele de exploatare de resurse minerale neenergetice a căror închidere definitivă a fost aprobată prin hotărâre a Guvernului se poate face, la solicitarea persoanelor juridice interesate, cu avizul ministerului de resort (Ministerul Economiei).

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te