Cîțu: Criza economică COVID, mai gravă decât Marele Crah. PSD știa că nu poate crește pensiile

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 27.06.2020 - 09:47

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a declarat că actuala criză economică generată de pandemie este cea mai gravă din ultimii 100 de ani, că ”este mai rău decât în timpul Marelui Crah din 1929”, iar PSD știa de anul trecut că pensiile nu pot fi majorate cu 40% cum a votat.

SHARE

"Trecem prin cea mai dificilă perioadă pentru economie din ultima sută de ani. În primul rând că n-a mai existat o criză dublă, una de sănătate şi una economică. Este mai rău decât în criza economică din 1929. Este mai rău decât în timpul Marelui Crah din 1929 (...) Să ştiţi că pe timp de pace nu s-a oprit niciodată economia aşa cum s-a oprit acum, niciodată nu s-au oprit companiile aşa cum s-au oprit acum. Vorbim de timp de pace, pe timp de pace este cea mai mare criză", a afirmat Florin Cîţu, vineri seara, la B1 TV.

De asemenea, ministrul Finanțelor i-a acuzat pe social-democrați că îi reproșează lui împrumuturile făcute și faptul că nu vorbește despre creșterea pensiilor, când ei înșiși au constatat, încă de anul trecut, când erau pe creștere economică, faptul că pensiile nu pot fi majorate cu 40% cum au votat.

”Ideea este simplă. PSD, în fiecare zi când noi venim cu măsuri pentru a ajuta economia, vorbim și de Legea pensiilor, de alocații, ne atacă. În același timp, anul trecut, PSD avea imaginea reală a economiei. De la începutul anului erau documente în Ministerul Finanțelor Publice care atestau că deficitul mergea spre 4%. Deci anul trecut se știa deja. 

Agenția de rating Standard & Poor's a încercat încă de anul trecut să reducă ratingul României, odată cu apariția Ordonanței 114. Sunt foarte multe documente prin care PSD promitea reduceri de cheltuieli și așa mai departe, doar pentru a fi păsuită acea reducere de rating.

Toate aceste informații au culminat cu acest document, care a fost prezentat în Guvern și aprobat, prin care PSD spunea clar că nu poate să crească pensiile fără să afecteze iremediabil finanțele publice în România. Și exista propunere pentru amânare, reeșalonare, erau mai multe variante”, a spus Florin Cîțu, în emisiunea ”Bună, România!” de la B1 TV. 

Florin Cîțu a subliniat că ”trebuie să demontăm ipocrizia acestor oameni. Ei erau atunci cu creștere economică și nici atunci nu se putea susține această creștere a pensiilor. Azi mă critică pentru împrumut și de ce nu creștem pensii alocații, când ei știau foarte clar că nu se poate așa ceva.
Eu vreau să arătă că noi administrăm pe perioadă de criză mult mai bine economia decât puteau ei s-o facă în perioadă normală.

Faptul că ei au aprobat acea lege (Legea pensiilor) fără o sursă de finanțare reprezintă un pericol. Noi vom crește pensiile anul ăsta, vom face un efort. În aceste condiții, noi, totuși, vom reuși să creștem pensiile. Anul trecut, toate căile de comunicare cu Comisa Europeană, cu instituțiile internaționale erau întrerupte, nu vorbea nimeni cu acei oameni. Noi acum vorbim aceeași limbă. 

Trebuie să fim onești cu noi. Trecem prin cea mai dificilă perioadă pentru economie în ultima sută de ani. De aici pornim, cu această informație. Trebuie să avem toate datele pentru execuția bugetară la șase luni”. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te