Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat că se va renunța la „Taxa pe Soare”.
Asta după ce Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) condiţiona racordarea prosumatorilor la reţeaua de energie electrică de instalarea unui contor suplimentar faţă de cel instalat la limita proprietăţii, potrivit unui proiect de hotărâre aflat în dezbatere.
Instalarea, manoperă și echipament, costă circa 450 de euro și urma să fie suportată de operatorii de distribuție potrivit Asociaţiei Prosumatorilor şi a Comunităţilor de Energie (APCE), care avertizează că „acest contor suplimentar va fi folosit pentru impunerea <<Taxei pe Soare>>".
Citește și: Pregătiri pentru „Taxa pe Soare”. Prosumatorii, obligați să-și monteze un contor suplimentar
Ce spunea legislația
OUG 163/2022 precizează la art 21, alin 3: Autoritățile administrației publice centrale și ANRE pot aplica taxe și tarife nediscriminatorii și proporționale prosumatorilor începând cu 1 decembrie 2026, dacă puterea instalată în centralele electrice ale prosumatorilor depășește 8% din puterea totală instalată.
Taxa pe Soare se referă la introducerea unei taxe pentru autoconsumul de energie electrică, adică energia produsă de prosumatori și consumată de către aceștia, pentru nevoile lor.
În România sunt peste 120.000 de prosumatori, care împreună au o putere instalată de 1.500 MW.
„Când am fost învestit ministru al energiei, am spus din prima zi că voi asculta mereu vocea cetățenilor pentru un proiect național comun: energie pentru o nouă Românie.
Citește și: 20.000 de lei pentru panouri fotovoltaice dacă depui dosarul începând de azi. Care sunt condițiile
La fix 9 luni de atunci, în urma numeroaselor discuții, întâlniri și dezbateri, inclusiv prin demersuri la Comisia Europeană, eliminăm taxa pe soare pentru prosumatori. Am pus în consultare publică proiectul de Ordonanță de Urgență a Guvernului prin care am demarat procedurile legale pentru eliminarea posibilității introducerii acestei taxe. Prin acest demers aducem claritate în cadrul legislativ și eliminăm incertitudinile și potențialele amenințări ale dezvoltării prosumatorilor în România.
Sunt peste 120.000 de prosumatori astăzi, cu o putere instalată de 1500MW, peste cea a centralei nuclearo-electrice de la Cernavodă”, a anunțat Sebastian Burduja sâmbătă, într-un mesaj pe Facebook.
El mai spune că schema de ajutor continuă „Iar pentru restul românilor, care încă nu au șansa să își producă singuri energia, continuăm schema de sprijin prin măsurile de plafonare-compensare.
Mai mult, reducem costul energiei electrice și gazelor naturale, ceea ce va duce, în condiții normale, la facturi mai mici pentru români și pentru companiile românești. Până acum, conform celor mai recente date publicate de Comisia Europeană, luând în calcul prețurile plafonate, nu cele din contracte, ci cele plătite efectiv de consumatori, românii au al patrulea cel mai ieftin gaz și a cincea cea mai ieftină energie electrică din Uniunea Europeană.”