Chimist român de top: Nu aruncați medicamentele expirate la gunoi. Pot produce daune imense

DE Alex Darvari | Actualizat: 27.04.2022 - 14:05
Chimist român de top: Nu aruncați medicamentele expirate la gunoi. Pot produce daune imense / Pexels / Ana Shvets

Înainte să fie ministru al Educației, Daniel Funeriu, a fost un cercetător cu articole publicate în reviste importante din domeniul chimiei.

SHARE

El lansează un apel pentru ca medicamentele să nu fie aruncate la gunoi.

„Nu aruncați medicamentele expirate la gunoi! E o importantă rugăminte de chimist: cu toții avem medicamente expirate prin casă. Dacă le aruncăm la gunoi, substanțele active ajung în apă, sol, plante şi animale şi pot produce daune imense, poate chiar rezistența unor patogeni la ele.
Aşa că puneți-le frumos într-o cutie şi duceți-le la o farmacie care are proceduri de distrugere.
Dacă tot suntem chimişti, să facem şi un experiment: putem viraliza acest anunț, care e de 1000 de ori mai important decât orice bârfă politică?
LE: aud că unele farmacii nu le primesc. Dintre zecile de politicieni care mă citesc, nu se găseşte unul să bage obligația în lege?”, a scris Daniel Funeriu.

Citește și: AGITAȚIE Separatiștii din Transnistria susțin că s-a tras asupra depozitului de arme de la Cobasna

Cine este Daniel Funeriu

Funeriu are mai multe studii și titluri științifice, ca cel de inginer în chimie, European Higher Institute of Chemistry, Strasbourg, Franța (1991-1994), masterat (DEA) în chimie organică și supramoleculara, Universitatea Louis Pasteur, Strasbourg, Franța (1994-1995), doctorat, coordonator J. -M. Lehn (laureat Nobel în chimie), Universitatea Louis Pasteur, Strasbourg, Franța(1995-1999).

Citește și: VIDEO Cum lovesc inamicul dronele Phoenix Ghost dezvoltate de americani special pentru Ucraina

Daniel Funeriu a făcut mai multe stagii în străinătate: stagiu științific (patru luni) la Merck&Co, Rahway, New Jersey, UȘA (1994), stagiu științific (trei luni) la Zeneca Fine Chemicals, Huddersfield, Anglia (1994).

A fost asistent la Universite Louis Pasteur, Strasbourg, Franța (1995-1998), conferențiar la College de France, Paris (1998-1999), cercetător științific la Scripps Research Institute, La Jolla, California (1999-2002), cercetător științific la Național Institute of Advanced Industrial Since and Tehnology (AIST), Osaka, Japonia, (2002-2006).

Funeriu a obținut un grant de cercetare UE de două milioane de euro (Marie Curie Excellence Grant), cel mai competitiv proiect UE, cea mai mare finanțare acordată pentru un proiect individual.

Printre domeniile sale de expertiză științifică se numără chimia organică de sinteză, chimie supramoleculara, ingineria structurilor peptidice.

Vorbește perfect engleză și franceză, germană la nivel mediu și are și cunoștințe de japoneză.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te