Cel de-al șaptelea birou regional în sprijinul învățământului dual, înființat la Bistrița

DE Newsweek România | 26.07.2019 - 10:21

Autoritatea Națională va avea un consiliu consultativ format din oameni de afaceri și președinți de camere de comerț și, astfel, vom putea ști foarte exact care sunt nevoile reale în această problemă”, a declarat Gabriel Bratu.

SHARE

Camera de Comerț și Industrie Bistrița-Năsăud, în parteneriat cu Autoritatea Națională pentru Formare Profesională Inițială în Sistem Dual din România (ANPFPISD), a organizat joi, 25 iulie a.c., o conferință de presă cu ocazia semnării protocolului de colaborare dintre cele două instituții.

În contextul nevoilor reale de forță de muncă ale companiilor românești, pentru care învățământul profesional în sistem dual reprezintă o soluție de rezolvare pe termen mediu și lung a lipsei de personal calificat, Camera de Comerț și Industrie a României și Autoritatea Națională pentru Formare Profesională Inițială în Sistem Dual din România au semnat un protocol de colaborare care urmărește dezvoltarea proiectelor la nivel local, regional și național, în scopul îmbunătățirii sistemului de formare și certificare profesională în sistem dual.

„Forța de muncă în județul Bistrița-Năsăud a început să devină o problemă majoră, care afectează din ce în ce mai tare antreprenorii locali. Foarte puțini absolvenți de liceu de exemplu, care au absolvit în 2018 sunt angajați în economie. Avem 3000 de locuri de muncă permanente, dar plătim 2000 de șomeri.

Trebuie să schimbăm legislația în vigoare pentru a rezolva eficient aceste lucruri. Învățământul profesional dual este o soluție foarte bună pentru rezolvarea acestei crize. Formarea tinerilor începe devreme, de la sfârșitul clasei a VIII-a, iar aceștia pe lângă faptul că pot învăța o meserie, pentru care li se acordă o bursă, își și pot continua studiile la seral”, a declarat Vasile Bar, președinte Camera de Comerț și Industrie Bistrița-Năsăud

Gabriel Bratu, președintele Autorității Naționale pentru Formare Profesională în Sistem Dual din România, a subliniat faptul că semnarea acestui protocol se înscrie în strategia Autorității Naționale de a deschide opt Birouri Regionale, în parteneriat cu camerele de comerț și industrie.

„Ca obiectivele imediate ne propunem apropierea de oamenii de afaceri, promovarea strategiei de dezvoltare, identificarea resursei umane și promovarea oportunităților pentru mediul de afaceri. Pentru elevi și părinți asigurarea că a învăța o meserie și a avea la vârsta majoratului un loc de muncă bine plătit este o șansă în plus. Avem puterea de a schimba și anumite acte normative.

Autoritatea Națională va avea un consiliu consultativ format din oameni de afaceri și președinți de camere de comerț și, astfel, vom putea ști foarte exact care sunt nevoile reale în această problemă”, a declarat Gabriel Bratu.

Dezbaterea a beneficiat de participarea reprezentanților unui spectru larg de instituții cu incidență asupra dezvoltării învățământului profesional dual, precum: dl.Ovidiu-Victor Frenţ – prefect, dna. Camelia Tabără - inspector şcolar general,  directori de școli și oameni de afaceri locali

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te