Ce trebuie să scrie pe bonurile fiscale. Atenție: apar noi categorii de tranzacţii în RO e-Factura!

DE Florin Budescu | Actualizat: 25.06.2024 - 17:59
Ce trebuie să scrie pe bonurile fiscale. Atenție: apar noi categorii de tranzacţii în RO e-Factura! - Foto: Profimedia Images

Ce trebuie să scrie pe bonurile fiscale. Atenție: apar noi categorii de tranzacţii în RO e-Factura! Guvernul a aprobat noi schimbări la sistemul de facturare.

SHARE

Ce trebuie să scrie pe bonurile fiscale. Atenție: apar noi categorii de tranzacţii în RO e-Factura! Guvernul a aprobat noi schimbări la sistemul de facturare RO e-Factura.

Modificările se referă la declararea electronică a facturilor emise către consumatorii persoane fizice, începând cu 1 ianuarie anul viitor, iar alte schimbări țin de cum arată bonurile fiscale.

Ce trebuie să scrie pe bonurile fiscale. Atenție: apar noi categorii de tranzacţii în RO e-Factura!

Informațiile tipărite pe bonurile fiscale se vor schimba. Astfel, pe bonul fiscal vor fi tipărite: data și ora emiterii bonului, numărul de identificare al acestuia, seria aparatului de marcat electronic fiscal sub formă de cod QR.

Proiectul de ordonanță de urgență, anunțat Ministerul Finanțelor, a fost aprobat în timpul ședinței de Guvern.

Conform ordonanței, folosirea RO e-Factura în relațiile B2C (business to consumer) devine opțională între 1 iulie și 31 decembrie 2024, dar obligatorie din prima zi a lui 2025.

Citeşte şi: Ce amenzi riscă cei care nu au pusă la punct E-factura? A fost anunțat calendarul controalelor

Până la finalul lui iunie 2025, mai multe categorii de contribuabili vor fi exceptate de la utilizarea sistemului. Concret, este vorba despre asociaţiile, fundaţiile şi agricultorii persoane fizice care aplică regimul special pentru agricultori.

Aceștia vor putea folosi sistemul, dar va deveni obligatoriu doar de la 1 iulie 2025. O altă modificare vizată de ordonanță are legătură cu bonurile fiscale. Dacă proiectul este adoptat, va deveni obligatorie tipărirea pe bon a datei și orei de emitere.

De asemenea, a numărului de identificare al bonului fiscal, precum şi seria fiscală a aparatului de marcat electronic fiscal şi sub formă de cod QR, cu scopul de a facilita preluarea automată de date de către aplicaţii.

Citeşte şi: Ce nouă funcție a fost adăugată sistemului e-factura? Ar trebui să facă automat conversia

Scopul este de a permite contribuabilului să verifice dacă bonul este emis de un aparat fiscalizat, pentru a combate evaziunea. În plus, contribuabilii vor putea cere înscrierea pe bon a codului de identificare fiscală, în locul codului de înregistrare în scopuri de TVA al beneficiarului, aşa cum este prevăzut în prezent.

Instrumentul legislativ vorbește despre precompletarea formularelor electronice cu informații pe care le deține Fiscul. Documentele vor conține date despre cheltuielile deductibile sau despre posibilitatea acordării de deduceri pentru anumite cheltuieli, după caz.

OUG mai prevede că vor fi exceptate de la obligația utilizării sistemului național privind factura electronică RO e-Factura persoanele impozabile care emit facturi pentru operațiuni care nu sunt supuse TVA-ului.

Exceptaţi temporar

Este vorba şi despre sumele care nu se includ în baza de impozitare a TVA, pentru care nu există obligația emiterii unei facturi, precum și misiunile diplomatice și oficiile consulare, cu excepția situației în care acestea optează pentru utilizarea sistemului.

Asociațiile, fundațiile și agricultorii persoane fizice care aplică regimul special pentru agricultori vor fi exceptați temporar de la utilizarea sistemului RO e-Factura până la 30 iunie 2025, pentru adaptarea la sistem.

În cazul în care beneficiarii nu primesc facturile prin sistemul național RO e-Factura în termenul prevăzut, pentru livrările de bunuri sau prestările de servicii plătite la momentul livrării/prestării, aceștia vor putea notifica ANAF.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te