Ce trebuie să facă în fiecare zi, de la 1 august, angajații de la Finanțe? Explicația ministrului

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 28.07.2025 - 12:14
Angajații de la Ministerul Finanțelor trebuie să raporteze zilnic ce activitate fac - Foto: Freepik (rol ilustrativ)
Angajații de la Ministerul Finanțelor trebuie să raporteze zilnic ce activitate fac - Foto: Freepik (rol ilustrativ)
Alexandru Nazare. ministrul Finanțelor - Foto: facebook/ Alexandru Nazare
Alexandru Nazare. ministrul Finanțelor - Foto: facebook/ Alexandru Nazare

Ministrul Finanțelor anunță luni un nou set de măsuri pentru eficientizarea activității instituționale. Este vorba despre un nou sistem de evaluare a performanțelor angajaților și a departamentelor din cadrul Ministerului.

SHARE

Ministerul Finanțelor anunță un nou set de măsuri pentru eficientizarea activității instituționale, prin lansarea unui nou sistem de evaluare a performanțelor angajaților și a departamentelor din cadrul Ministerului.

Obiectivul este analizarea fundamentată a activității interne la nivel instituțional, pentru abordarea obiectivă a măsurilor ulterioare privind creșterea eficienței.

Ce trebuie să facă în fiecare zi, de la 1 august, angajații de la Finanțe? Explicația ministrului

Concret, începând cu data de 1 august 2025, angajații din aparatul propriu al Ministerului Finanțelor vor transmite zilnic, în scris, către superiorul direct, detalierea activităților desfășurate în ziua respectivă. Pe baza acestor informații, coordonatorii de servicii și direcții vor întocmi săptămânal rapoarte sintetice.

Citește și: Cum își pot recupera bugetarii sporurile pentru condiții grele de muncă? Au o singură șansă

Ulterior, fiecare structură va realiza un raport lunar, care va fi analizat și validat la nivelul secretarilor de stat sau al altor coordonatori cu rol de management.

 Acest tip de raportări sunt introduse la nivelul Ministerului Finanțelor pentru a fi utilizate în continuare ca un instrument de măsurare a performanței și de calibrare a volumului de lucru.

Alexandru Nazare. ministrul Finanțelor - Foto: facebook/ Alexandru Nazare

 „Prin acest nou sistem nu vizăm încărcarea angajaților cu un volum de muncă suplimentar, ci o mai bună înțelegere a modului în care funcționează instituția și care sunt zonele unde putem aduce îmbunătățiri.

De exemplu, dacă un departament sau serviciu are un volum foarte mare de lucru și se constată supraîncărcarea, vom redistribui resursă umană din alte departamente pentru a scădea gradul de încărcare acolo unde constatăm disfuncționalități.

În acest mod, vom lucra mai eficient, mai repede și mai bine și vom avea o imagine mai clară a ceea ce se întâmplă în instituție”, a declarat Alexandru Nazare, Ministrul Finanțelor.

Citește și: Bolojan: Vom plafona numărul de angajaţi pentru fiecare localitate, în primării şi consilii judeţene

Ce va conține raportul zilnic al angajaților

 Fiecare angajat va nota durata și tipul activităților desfășurate în ziua respectivă, precum studierea documentațiilor, documentarea/analizarea legislației și jurisprudenței naționale și internaționale, participarea la ședințe, grupuri de lucru, deplasarea în delegații, monitorizări ale structurilor teritoriale și altele. De asemenea, vor fi detaliate activitățile conexe.

Toate aceste date vor fi folosite pentru realizarea de evaluări realiste privind gradul de încărcare al fiecărui angajat sau departament și pentru fundamentarea unor decizii viitoare privind redistribuirea sarcinilor sau personalului.

Citește și: Bolojan dă afară 30% dintre angajații de la Palatul Victoria. Rămân doar cei care iau un examen

Măsura actuală se aliniază Programului de Guvernare 2025–2028, care vizează „monitorizarea obiectivă și continuă a performanței funcționarilor și instituțiilor”, prin raportări regulate (zilnice, săptămânale și lunare) care să stea la baza evaluărilor ulterioare.

Totodată, aceasta pune în practică concluziile misiunii de audit desfășurată în 2018 de Direcția de Audit Public Intern aparat propriu (DAPIAP), care a evidențiat lipsa unei abordări unitare în definirea/identificarea proceselor și subproceselor la nivelul Ministerului și a modului în care este gestionată încărcarea.

Cu noul sistem, Ministerul Finanțelor își propune să aducă mai multă claritate, echilibru și eficiență în activitatea administrației publice centrale.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te