Ce înseamnă să fii stat membru UE. Cât a crescut salariul mediu brut din anul 2007, de la integrare? Venitul salarial mediu lunar brut real, aflat în plată, în anul 2000, era de aproape 50 de euro. Este foarte ouţin faţă de ce câştigăm acum, nu?
Până în apropierea anului 2006, ultimul an înainte de aderarea țării noastre la Uniunea Europeană, salariul mediu brut anual din România era chiar sub salariul mediu care ar fi trebuit să fie indexat cu inflația, din anul precedent.
Ce înseamnă să fii stat membru UE. Cât a crescut salariul mediu brut din anul 2007, de la integrare?
Aderarea României la Uniunea Europeană a dus și la o creștere substanțială a veniturilor salariale ale românilor.
În 2004, acum 20 de ani, salariul mediu brut înregistrat în economie era de 250 de euro. Acest venit era sub salariul mediu brut de 292 de euro, care ar fi permis românilor să acopere creșterile de prețuri, adică inflația, din perioada precedentă.
Astfel, exista o diferență de 42 de euro între salariul mediu brut încasat de un român și venitul mediu brut care ar fi oferit un salariu net care să acopere inflația.
Citeşte şi: Ce salariu primești pentru perioada de probă? Angajatorii trebuie să îl majoreze cu 175 lei din 2025
După aderarea României la Uniunea Europeană, tendința s-a schimbat.
În 2010, după doar trei ani de prezență în comunitatea europeană, salariul mediu brut înregistrat în economie era de 475 de euro, conform datelor Institutului Național de Statistică. vAcesta era cu aproape 70 de euro mai mare decât salariul brut mediu ajustat care ar fi acoperit inflația din ultimii ani, așa cum reiese dintr-un calcul realizat pentru Termene.ro.
Progresul a continuat ușor și în perioada următoare.
În 2015, salariul mediu brut aflat în plată în economie era de 580 de euro, conform datelor Institutului Național de Statistică. Salariul brut ajustat la rata inflației trebuia să fie doar undeva aproape de 495 de euro.
Citeşte şi: 100.000 pensionari NU iau nici pensie, nici salariu în decembrie. De ce e Casa de Pensii vinovată?
Cu alte cuvinte, venitul salarial mediu crescuse cu 85 de euro peste inflație.
Evoluția pozitivă a luat avânt în ultimii zece ani, astfel încât, în doar cinci ani, până în 2020, salariul mediu brut a crescut de la 580 la 1.030 de euro. Este vorba despre venituri medii brute aflate în plată în economie.
În schimb, salariul mediu brut care ar fi acoperit doar inflația trebuia să fie doar 544 de euro. Astfel, se înregistra un plus de aproape 500 de euro între veniturile salariale brute care acopereau inflația printr-un salariu net corespunzător și venitul salarial mediu plătit de companiile din România, dar și de stat.
Cum stăm acum
În acest an, salariul mediu brut a ajuns la 1.730 de euro. În schimb, salariul mediu brut care acoperea inflația, prin venit net corespunzător, era de 735 de euro.
Ca un mic balans, trebuie precizat și faptul că veniturile românilor în decada 2000 erau mult sub nivelul european. Un român câștiga sub 25% din veniturile salariale medii ale unui european din statele membre ale UE.
Însă, în 17 ani de prezență în Uniunea Europeană, veniturile salariale ale unui român sunt la peste 75% din cele ale mediei europenilor, conform Eurostat.