Cârnații nu vor mai avea același gust. Ce arome sunt interzise de UE în industria alimentară?

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 29.04.2024 - 13:27
Ce arome sunt interzise de UE în industria alimentară Foto: Freepik.com - rol ilustrativ
Ce arome sunt interzise de UE în industria alimentară Foto: Freepik.com - rol ilustrativ

Uniunea Europeană interzice anumite arome în industria alimentară. Acestea ar fi periculoase pentru sănătate. Producătorilor li se va acorda totuși o perioadă de tranziție pentru a înlocui aceste arome.

SHARE

La recomandarea Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA), UE a decis interzicearea unor arome de fum utilizate de industria alimentară.

Acestea ar fi periculoase pentru sănătate însă nu se știe exact ce cantitate este cu adevărat dăunătoare. Astfel s-a decis ca măsura să fie aplicată în maximum 5 ani. 

Ce arome sunt interzise de UE în industria alimentară? Periculoase pentru sănătate

Aceste arome, care conferă gustul specific de afumat, au fost asociate cu cancerul și infertilitatea, motiv pentru care nu ar trebui să mai fie prezente în alimente.

EFSA nu a investigat cantitatea necesară de consum a acestor arome pentru a provoca cancer, însă a afirmat că o interdicție totală ar preveni „cele mai grave scenarii”.

Citește și: Ce aliment trebuie să mănânci în fiecare zi pentru a deveni mai frumos? Nu te-ai fi așteptat la asta

Interdicția nu va intra în vigoare imediat, iar producătorilor de cârnați, sosuri, chipsuri și alte produse cu aromă de afumat li se va acorda o perioadă de tranziție pentru a găsi alternative. 

Prima etapă vizează aromele folosite ca înlocuitori ai metodelor tradiționale de afumare. Acestea se regăsesc frecvent în produse precum pește afumat, carne afumată, cârnați sau anumite brânzeturi. Producătorilor li se acordă un termen de cinci ani pentru a elimina aceste arome din rețetele lor.

A doua etapă se concentrează pe eliminarea aromelor de fum din produse care nu sunt în mod tradițional afumate, precum supe instant, chipsuri de cartofi sau sosuri. Producătorii au la dispoziție doi ani pentru a elimina aceste arome din rețetele lor

În Olanda, de exemplu, producătorul de cârnați Unox, deținut de Unilever, produce anual 16 milioane de „rookworst” folosind metoda interzisă.

Citește și: Ce să mănânci să fii mai atractiv? Impactul vital al micului dejun asupra hormonilor tăi

Până în anii ’70, cârnații erau afumați la foc deschis, însă această alternativă nu este fezabilă, potrivit unui purtător de cuvânt al Unilever, din cauza efectelor nocive ale fumului de lemne asupra sănătății umane și mediului. Compania a anunțat că va folosi perioada de tranziție pentru a dezvolta o alternativă.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te