Aproximativ 2 milioane de români au salariul minim în România. Dintre aceștia, 342.678 lucrează pe șantier. Guvernul a decis pentru aceștia creșterea salariului.
Coaliția analizează și un pachet de măsuri fiscale, printre care eliminarea unor facilități fiscale, doită de premierul Marcel Ciolacu, în contextul în care pierderile rezultate din acordarea de facilități fiscale s-ar ridica la 75 de miliarde de lei.
Categoria de români cărora li se va mări salariul la 1 septembrie și 1 ianuarie. La cât va ajunge
Surse politice susțin că salariul minim pe economie va crește de la 1 septembrie la 3300 de lei brut, iar de la 1 ianuarie 2024 la 3750 de lei, au anunțat, joi, surse guvernamentale. De la 1 septembrie va crește și salariul minim în construcții, la suma de 4500 de lei.
Sursele citate susțin că s-a convenit cu oficialii de la Comisia Europeană ca din septembrie să fie doar două cote de TVA. În acest moment există multe derogări de la cota de 19%, cum ar fi cea de 5% pentru cultură, cărți, manuale școlare, unele servicii turistice, tranzacțiile imobiliare, mâncarea pentru animale, conform Digi 24.
Citește și: De ce nu e bine să crească acum salariul minim brut şi care ar fi efectele unei asemenea măsuri
Comisia Europeană cere să nu mai existe aceste derogări, și acest lucru ar însemna ca 5% TVA să nu mai existe decât pentru protezele medicale.
Ar urma să rămână TVA redus, la 9%, pentru alimente, medicamente și pentru serviciile HORECA.
Modificările fiscale ar urma să privească și impozitele plătite de marile companii, dar discuțiile din Coaliție sunt greoaie, pentru că PSD și ministrul liberal al Finanțelor, Marcel Boloș, susțin luarea acestor decizii, în timp ce PNL se opune, chiar criticându-l pe propriul ministru.
Citește și: Va ajunge salariul minim la 3.500 lei din 1 ianuarie 2024? Ministrul Muncii: ”Sunt discuții”
O nouă rundă de negocieri pe acest subiect va avea loc între liderii Coaliției luni.