Câtă energie trebuie să consumi să plătești întreținere la jumătate? Ce aparate poți ține în priză?

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 13.09.2024 - 14:33
Câtă energie trebuie să consumi să plătești întreținere la jumătate? Ce aparate poți ține în priză? - Foto: Freepik.com (rol ilustrativ)
Câtă energie trebuie să consumi să plătești întreținere la jumătate? Ce aparate poți ține în priză? - Foto: Freepik.com (rol ilustrativ)
Românii vor plăti preț plafonat la energie - Foto: freepik.com (rol ilustrativ)
Românii vor plăti preț plafonat la energie - Foto: freepik.com (rol ilustrativ)
Un bec face diferența între pragurile de plafonare - Foto: Freepik.com (rol ilustrativ)
Un bec face diferența între pragurile de plafonare - Foto: Freepik.com (rol ilustrativ)

Câtă energie trebuie să consumi ca să plătești întreținerea la jumătate? Românii plătesc prețuri plafonate la energie până la finalul lunii martie a anului viitor.. Cel mai mic preț în plătesc cei care consumă cel mult 100kWh. Ce aparate poți ține în priză?

SHARE

Câtă energie consumă o locuință obișnuită?

Consumul mediu al unei locuințe obișnuite, dotată cu electrocasnicele și gadget-urile uzuale este, potrivit estimărilor, de 280 - 300 kWh pe lună. Dar, atenție, estimarea nu ia în calcul aerul condiționat sau utilizarea unui boiler electric pentru apă caldă.

De exemplu, un frigider nici mare, dar nici mic, cu o capacitate totală de 300 de litri, consumă minimum de 22-25 kWh/lună.

Iluminatul consumă și el, în medie, 16-18 kWh/lună. Iar televizorul are și el nevoie de 6-8 kWh/lună, dacă funcționează 5-6 ore pe zi (30 kWh la 1.000 de ore de funcționare, pentru un LCD de 80 de centimetri).

Un calculator utilizat intens consumă 25-30 kWh/lună. Iar consumul mediu al unei mașini de spălat rufe este de 55 kWh/lună, conform cez.ro. Dacă în casă există și mașină de spălat vase, se mai adaugă la calcul circa 265 kWh/an, adică 22 kWh/lună. 

Aspiratorul are nevoie de 10 kWh/lună, fierul de călcat de 30 kWh/lună iar cuptorul electric, router-ul WiFi și alte electrocasnice și gadget-uri obișnuite, de alți 40-50 kWh/lună. 

Românii vor plăti preț plafonat la energie - Foto: freepik.com (rol ilustrativ)

Citește și: Reducere de 2350 lei pe an la plata facturilor, oferită de o companie. Ce condiții a pus?

Cei care consumă peste 300 KW/h plătesc 1,3 lei

Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a spus că pâmă la finalul lunii martie 2025, românii vor beneficia de aceste plafonari. 

”Avem o schemă de compensare plafonare în vigoare până la finalul lunii martie anul viitor. Noi am spus că și dincolo de acest orizont de timp va trebui să sprijinim consumatorii români care au nevoie cu adevărat de sprijin din partea statului.

În acest moment, schema de compensare/plafonare subvenționează pe baza nivelului de consum. Adică, dacă am un consum mic pe lună, sub 100 KW/h, plătesc acel 0,68 lei KW/oră, dacă am un consum mai mare, peste 300 KW/h, plătesc 1,3 lei. Deci aproape dublu.

Cred că, principial și pe baza reglementărilor europene, ar trebui să ne îndreptăm spre un model în care îi sprijinim pe cei care au într-adevăr nevoie, adică nu se descurcă să își plătească aceste facturi la finalul lunii.

Asta înseamnă românii care cu venituri mici, care au mulți copii, românii care au acasă un aparat medical și au poate un consum mai mare la energie electrică pentru a-și proteja sănătatea”, a declarat Sebastian Burduja, la Digi24.

Citește și: Care români iau 700 de lei pe voucherul de energie? Când intră banii și ce cheltuieli acoperă?

El a precizat că sunt oameni care plătesc facturi de 45-50 de lei pe lună

„Noi putem crea excepții pentru consumatorii cu adevărat vulnerabili și să reglementăm un anumit preț sau o anumită subvenție din partea statului român, pentru că, într-adevăr, la ora la care vorbim pe un consum de sub 100 KW/oră, avem undeva la 4-5 milioane de gospodării care plătesc cam 42-45 lei factura la curent pe lună.

E o sumă destul de rezonabilă. Problema este că e plătită la același nivel de subvenție și de o familie cu un apartament care stă gol în cartierul Primăverii și de o familie cu trei copii care face economie la energie electrică în Ferentari. Ceea ce principial nu este tocmai în regulă”, a mai spus Sebastian Burduja.

Ce a dus la liberalizarea pieței

Ministrul a mai precizat că au fost mai mulți factori care au perturbat piața, atunci când a fost liberalizat prețul la energie.

„Au fost mai mulți factori care, în final au perturbat piața și au dus la creșteri de prețuri, la erori, la facturi care au făcut știri. Ideea de liberalizare s-a suprapus, din păcate, cu factori care nu puteau fi prevăzuți.

Liberalizarea, de principiu, este un lucru corect. Într-o piață liberă, ar trebui să determine un preț mai mic.

Sigur că noi, ca țară, ar trebui să investim cât mai mult în această perioadă și să punem în funcțiune producție adițională de megawatti/oră ca să putem să ducem prețul mai jos”, a explicat Sebastian Burduja.

Un bec face diferența între pragurile de plafonare - Foto: Freepik.com (rol ilustrativ)

Citește și: Peste 2.000.000 de români vor primi 1200 de lei pentru a trece iarna mai ușor. Cum primesc banii

Guvernul dă însă bani românilor cu venituri mici pentru a-i ajuta să-și plătească facturile. Este vorba despre vouchere de energie în valoare de 700 de lei care se acordă de două ori pe an. 

Anul acesta, voucherele pentru energie sunt suportate de la bugetul de stat, nu din fonduri europene cum s-a întâmplat în urmă cu un an. Din acest motiv, în spațiul public au apărut informații legate de acordarea cardurilor de energie, având în vedere și contextul actual în care guvernul încearcă să strângă bani la buget.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te