În Europa Occidentală, există state în care, când te duci să-ţi înfiinţezi o firmă, la aflarea obiectului de activitate, un funcţionar îţi spune cam aşa:
"La răspântia asta de străzi deja există o covrigărie, ai concurenţă, dar dacă te duci aici, ai dever mare". Îţi face şi o simulare a ratei profitului.
IRS-ul american (Internal Revenue Service) te lasă, până la o anumită cifră de afaceri, dacă tu îndrăzneşti să activezi la negru, după care te contactează şi îţi impune să respecţi fiscalitatea.
Cât de complicat este în România să produci şi să vinzi eclere angro şi en detail?
La noi, lucrurile stau altfel. Totul e complicat, sofisticat, iar informatizareaeste un deziderat. Deocamdată. Să presupunem că avem un SRL obişnuit, unde producem ecleruri.
Este un exemplu, care poate fi aplicat pentru mica producţie de produse de cofetărie de exemplu, dar şi la produsele de panificaţie. Cum vom vedea, depinde printre altele de cantitatea şi de tipul de zahăr care este folosit.
Mai întâi trebuie înfiinţat, la Registrul Comerțului, și, cu siguranță, va trebui să obținem toate autorizațiile acestea din zona sanitar-veterinară.
Citeşte şi: VIDEO Cum ne pregătim pentru criza care vine după alegeri. Ce trebuie să facă antreprenorii
"Presupunem că le-am obținut și că avem echipamentul necesar şi eu, ca patron, voi produce aceste ecleruri. Prima întrebare este: ce tip de impozit o să plătesc, în funcţie de tipul meu de activitate?
Până voi atinge anul acesta, în 2025, venituri impozabile de 250.000 de euro, adică undeva la 1.200.000 de lei, sunt microîntreprindere, însă, având o zonă din aceasta de producție alimentară, impozitul este de la început de 3% din venituri", spune consultantul fiscal Adrian Benţa.
"Ca să am totuși dreptul să fiu microîntreprindere", continuă Benţa, "trebuie să fac o angajare a unui salariat, în maximum 30 de zile de la înființare, de la recunoașterea personalității juridice la Registrul Comerţului, şi trebuie să fie cu minimum un contract de opt ore de muncă".
Citeşte şi: VIDEO Adrian Codârlaşu, CFA România: Frâna taxării muncii face România mai puţin competitivă
Dar este posibil să ai şi două contracte cu patru ore norma de muncă, ori mai multe contracte cu timp parțial, care să acopere o normă întreagă de cel puțin minimul echivalent cu impozitul minim pe salarii. Asta înseamnă că, din start, îmi asum ca microîntreprindere să plătesc taxele la cel puțin un salariu.
"Sigur", detaliază expertul în fiscalitate, "dacă nu vreau să am bătăi de cap cu un salariat, pot să fac un contract de administrare sau un contract de mandat, cu care ies din zona de legislație a muncii și mă duc în alte zone, pentru actele comerciale, pentru actele civile".
O afacere nu stă niciodată pe loc. Să presupunem că la un moment dat micuţa firmă atinge plafonul cifrei de afaceri de 300.000 de lei. Este un succes de business. Legiuitorul a stabilit că, în termen de 10 zile de la sfârșitul lunii în care firma a trecut de acest plafon, de 300.000 de lei, trebuie ca aceasta să devină plătitoare de TVA, adică să-şi facă un cod de TVA.
Citeşte şi: Pregătiți-vă să „strângeți cureaua” după 1 ianuarie 2025. Ce măsuri confirmă Ministerul Finanțelor
"Adică, pentru eclerele mele, când le voi vinde, voi aplica o cotă de TVA și de aici vine următoarea întrebare: oare cu ce cotă de TVA voi vinde aceste ecleruri?", spune Adrian Benţa. Răspunsul corect este că sunt două cote de TVA, în funcție de cantitatea de zahăr din eclere.
Când cantitatea de zahăr este mai mică de 10 g la suta de grame de produs, TVA e 9%, iar dacă e mai mare de 10 g la 100 g de produs, este 19%.
"Deocamdată, mi-am făcut strategia fiscală. Se pune problema: cui vând? Am două posibilități: fie vând aceste ecleruri la client, într-o mică chicinetă, pe post de consumator final, persoană fizică. Vine un tânăr cu o tânără, în chicineta mea, să servească un ecler.
Cât de complicat e în România? Totuşi, e bine să împarţi afacerea-n două
Suplimentar, trebuie să am o casă de marcat fiscală. Între timp, casele acestea de marcat fiscale au fost conectate cu ANAF, care trebuie să știe în timp real ce venituri am fiscalizat eu", explică Benţa.
Al doilea potențial tip de client este o societate, care cumpără de la tine ecleruri angro. Şi, dacă tu ai și clienți angro, și clienți en detail, nu poți să ai în aceeași incintă de vânzări și angro, şi en detail.
Deci, va trebui să împarţi chicineta în două și, în plus, nu poți să ai o gestiune comună: va trebui să ai gestiuni contabile separate.
Cât de complicat e să vinzi eclere? Reţete diferite la angro şi en detail
Ceea ce, spunem noi, într-un fel, este mai bine, pentru că poți să-ți faci două centre de profit distincte şi eşti forţat să te gândeşti la profit mereu, să-l urmăreşti pe obiecte de activitate dedicate, nu să amesteci dulceaţa de trandafiri cu gemul de prune.
De regulă, eclerurile vândute la chicinetă, proaspete, au altă reţetă, pentru că trebuie să reziste mai puţin, până vin el şi ea, să le consume.
Când lucrezi pe contract cu un angrosist, lucrurile se schimbă mult. Eclerurile se pun în casolete sigilate, care ajung la acesta, care le vinde mai departe, până la detailist. Au un termen de garanţie anume şi trebuie să ajungă pe raft proaspete şi bune. Să stea acolo mai multe zile.
Cât de complicat e să vinzi eclere? Când încep problemele?
Revenim la fiscalitate acum. De la 1 ianuarie 2024, este funcțional sistemul Ro E-Factura. ANAF spune: "Te-am lăsat să-l testezi până 1 iulie iulie 2024, iar după această dată ai obligația să emiţi facturile". Practic, să le transmiți în sistem. Dacă nu o faci, încep problemele. Mari şi stresante.
Dacă nu le trimiţi, ai cinci zile lucrătoare și, dacă nu le-ai trimis în acest interval, legiuitorul îți dă o amendă, după care spune astfel: "Eu acum nu mai am încredere totuși în evidența ta, în modul în care tu completezi decontul de TVA.
Prin urmare, eu, autoritate fiscală, îți calculez TVA, din ce date știu eu că au mai trimis furnizorii tăi la mine. Mai apoi, ţi-am văzut vânzările din casele de marcat, am văzut facturile, deci eu aș putea să știu să-ți calculez ție TVA.
Cât de complicat e să vinzi eclere. ANAF te monitorizează, ecler cu ecler
Prin urmare, îți calculez eu TVA și, dacă avem o diferență mai mare de 5.000 de lei și mai mare de 20%, faţă de ce ai calculat şi ne-ai declarat tu, îți trimitem o notificare, în care tu trebuie să ne spui nouă de ce avem noi, cei de la Fisc, aceste diferențe".
Instituţional, ANAF este o entitate foarte birocratică şi extrem de încăpăţânată. Când se pune în mişcare, e implacabilă şi e foarte bine astfel, aşa trebuie să fie. Deci, îți cere (şi are perfectă dreptate) să îi spui de ce în serverul ANAF apar diferențe.
"Tu, contribuabil, o să vezi că, dacă ai avut situația ca, pentru același ecler, să emiți o factură și să o încasezi, în baza bonului fiscal, Fiscul consideră că sunt două vânzări, la două ecleruri distincte, deși s-a vândut doar un singur ecler", explică Adrian Benţa.
Cât de complicat e. Şi cireaşa de pe tort
Mai mult, continuă Benţa, firma ta care face ecleruri trebuie să codifice acele facturi, pe un ghid care nici măcar nu e publicat în Monitorul Oficial, ca să înţelegi care e codificarea corespunzătoare, astfel încât să nu se mai dubleze aceeași vânzare în două documente diferite.
Legiuitorul spune că trebuie să te obişnuieşti "cu aceste deconturi necompletate, care au fost cireaşa de pe tort. Astfel de proceduri deveneau ucigătoare pentru micul nou antreprenor", explică expertul.
Atunci, legiuitorul a spus: "Ok, nu vă mai dăm amenzi, cum ne-am gândit noi, de la 1 ianuarie 2025, ci de la 1 iulie 2025, dar pe căi neoficiale vă rugăm în continuare să ne răspundeți la notificări, ca noi totuși să identificăm un număr de erori, care se pot generaliza în viața de zi cu zi".
Foto 2
Toate acestea sunt situații cele la care micul antreprenor producător de eclere trebuie să le respecte cu exactitate, iar pentru asta el va apela la un contabil, pentru că este nevoie, altfel nu se descurcă.
Acel contabil va fi fie un economist sau un contabil angajat cu carte de muncă, fie un profesionist, PFA CECCAR sau firmă de contabilitate, care să rezolve toate aceste situații.
Eclere cu toping de ciocolată neagră şi albă, ornate cu fructe de pădure - Foto: Pexels/Shameel mukkath
Acești profesioniști contabili trebuie să aibă şi onorarii, desigur, ca să-și întrețină și dumnealor familiile "și trebuie să citească circa 120 de modificări normative pe an", a explicat Newsweek consultantul în fiscalitate Adrian Benţa, "dintre care probabil că 40 - 50 sunt de volum mare și li se aplică tuturor, iar 50 – 60 - 70 nu.
"Deci", concluzionează ironic Benţa, "am scăpat o grijă: trebuie să citești Monitorul Oficial în fiecare zi, pentru că, din trei în trei zile, legiuitorul mai modifică ceva în domeniul fiscalităţii".