Cei care nu au stagiul complet de pensionare mai pot să își cumpere ani de pensie până la final de an.
Există români care au vârsta de pensionare, dar nu au cei 15 ani minim în care au cotizat. Și nu pentru că nu au muncit, ci pentru că au lucrat la negru sau pentru că patronii nu le-au plătit contribuțiile. Din păcate, suma pentru cumpărarea unui an de pensie este destul de mare.
Cum nu vorbim de oameni foarte avuți, e posibil ca ei să nu dețină suma de bani necesară achiziționării unui an de vehime în muncă. Singura variantă este împrumutul.
Cât costă să cumperi un an de vechime în muncă
Pentru a calcula costul achiziționării unei luni de vechime în muncă, se ia în considerare contribuția la pensii, care este de 25%, împărțită la salariul minim pe economie, stabilit la 3.000 de lei.
Costul unei luni de vechime în muncă este, prin urmare, de 750 de lei. Iar un an de vechime costă 9.000 de lei.
Din păcate, spun specialiștii, băncile nu oferă bani pentru cumpărarea de vechime în muncă, ci cel mult pentru nevoi personale. De aceea, singurele alternative pentru vârstnici rămân IFN-urile care oferă împrumuturi cu dobânzi foarte mari.
Spre exemplu, Un IFN îți dă credit 9.000 de lei, dar la un DAE de 296%, așa cum vedeți mai sus. Poți obține creditul în doar o oră.
Una alt IFN oferă oamenilor un credit rapid de 90.000 de lei pe care să îl plătească în 14 luni. Dobânda este de 66%. Vor plăti înapoi 13.500 lei.
Președintele Casei Naționale de Pensii a anunțat și alte vești pentru pensionari:
„Vești bune! A fost adoptată în ședință de guvern și publicată în Monitorul Oficial, OUG 70 din 31 aug 2023 privind reglementarea unor măsuri din domeniul pensiilor publice care a avut în componență patru puncte principale:
Citește și: Cum poate fi cumpărată vechimea în muncă. Ce pași trebuie să parcurgă cei interesați de pensionare
- prelungirea avizelor pentru condițiile de muncă deosebite și speciale,
- prelungirea termenului pentru contractele de asigurare ce vizează cumpărarea de vechime retroactivă până la data de 31.12.2024,
- prelungirea termenului pentru contractele de asigurare ce vizează cumpărarea de vechime retroactivă până la data de 31.12.2024,
-obligativitatea semnăturii olografe și a ștampilei pentru documentele de vechime și sporuri eliberate de angajatori sau deținătorii legali de arhivă.
Citește și: Cum calculezi cu ce sumă de bani ieși la pensie. Pragul de 15 ani vechime este cel mai important