Alegeri prezidențiale LIVE

Vezi rezultatele votului în timp real
Călin Georgescu 21,98 %
Marcel Ciolacu 21,55 %
87,69 %
Elena Lasconi 16,04 %
George Simion 14,65 %
Click aici pentru rezultate complete

Case izolate din Munții Rodnei, care nu au avut niciodată lumină, acum au curent din fotovoltaice

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 23.07.2023 - 15:24
Locuitori din vârf de munte primesc curent electric de la fotovoltaice Foto: asociația Energie Inteligentă
Locuitori din vârf de munte primesc curent electric de la fotovoltaice Foto: asociația Energie Inteligentă

Cinci case izolate din Munții Rodnei, care nu au avut niciodată electricitate, au acum curent electric de la panouri fotovoltaice. Oamenii trăiau în ”beznă” pentru că racordarea lor la rețeaua națională de energie nu era eficientă pentru operatorul de furnizare a curentului.

SHARE

Câteva case din Munții Rodnei au, în sfârșit, curent electric. Cum au ajuns în secolul XXI să nu beneficieze de electricitate?

Totul ține de costuri. Operatorul de distribuție a decis că nu este profitabil să extindă rețeaua până în ”creierul munților”. Acum sunt mai moderni ca mulți dintre cei care nu-și puteau închipui viața fără curent electric.

Case izolate din Munții Rodnei care nu au avut niciodată lumină, acum au curent din fotovoltaice

În România, țară europeană, în secolul XXI, potrivit unei estimări a Ministerului Energiei pe baza datelor colectate de la Consilii Județene si Prefecturi, în 2018 peste 52,000 de gospodării nu aveau curent electric, multe dintre acestea aflându-se în zone izolate.

Deși necesare, investițiile pentru conectarea gospodăriilor la rețeaua de electricitate nu demonstrează criteriul de eficiență, adică nu aduc beneficii operatorului de distribuție, așadar va mai trece mult timp până când curentul electric va ajunge și aici.

Citește și: Puterea panourilor fotovoltaice a bubuit în 2022 la nivel global. Ungaria în Top 25, România nu

Toate finanțările pentru montarea de panouri fotovoltaice exclud gospodăriile care se găsesc la mai puțin de 2 km de rețeaua de energie existentă. Astfel, cca 9000 de gospodării din România nu au nici o speranță de a vedea energia electrică, se arată într-un raport transmis de Asociația Energie Inteligentă.

”Și în acest an ducem mai departe energia necesară pentru o viață mai bună și suntem prezenți în Munții Rodnei unde montăm panouri fotovoltaice în mai multe cătune neelectrificate până în prezent. 

Deși pentru marea noastră majoritate este considerată „normalitate”, pentru foarte mulți oameni din zone izolate din mediul rural, energia electrică nu a apărut încă. Este de datoria noastră, a tuturor, fie că vorbim de autoritați ale statului, de mediul privat sau de ONG-uri, să aducem o schimbare în bine în viața semenilor noștri,” a declarat Dumitru Chisăliță, Președinte al Asociației Energia Inteligentă.

Cum au ajuns oamenii fără curent să fie mai ”moderni” decât cei care beneficiază de energie electrică?

Recent a fost finalizată cea de-a cincea etapă a proiectului „Energie pentru viață”, prin care au fost montate panouri fotovoltaice în gospodării izolate situate în Munții Rodnei.

Citește și: Panourile solare au produs mai multă energie decât cărbunele, în Europa. Operatorii acuză probleme

Pentru locuitorii a cinci case din comuna Leșu, județul Bistrița-Năsăud, care nu au fost niciodată electrificate, diferența dintre întuneric și lumină atunci când se însereaza, va fi făcută de simpla apăsare a unui întrerupător.

Printre beneficiarii acestei etape a proiectului se numără două familii cu trei, respectiv doisprezece copii, dar și oameni în vârstă, împovărați de ani și greutăți, cel mai în etate dintre aceștia fiind un bărbat în vârstă de 80 de ani.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te