România se remarcă printr-o economie dinamică, cu o piață a muncii solidă, investiții în energie verde și o creștere puternică a noilor afaceri.
Cu o datorie publică scăzută și tineri numeroși, țara are un potențial ridicat de dezvoltare economică sustenabilă.
O analiză comparativă a celor mai recente date economice publicate, în luna martie de Monitorul Statistic European al Eurostat, relevă punctele forte ale fiecărui stat.
Care sunt capitolele la care economia României este peste cea a Italiei
Trebuie să menționăm că analiza comparativă dintre România și Italia nu ține cont de datele generale ale economiei (puterea de cumpărare, PIB, venituri), ci doar de tendințe măsurate de Eurostat.
În concluzie, Italia își menține avantajele în materie de stabilitate macroeconomică, calitate a mediului și competitivitate industrială, în timp ce România se remarcă prin creștere economică, dinamism în afaceri, digitalizare și energie verde.
Cele două modele pot fi privite ca complementare: unul bazat pe consolidare și echilibru, celălalt pe viteză de adaptare și inovație, conform Termene.ro.
Citeşte şi: Italia face eforturi pentru a dezincrimina abuzul în serviciu
Italia se remarcă în special prin stabilitate macroeconomică. Cu o inflație de doar 1,7% în februarie 2025, Italia depășește România, care a înregistrat un nivel de 5,2%, semn că Italia gestionează mai eficient prețurile și costurile de trai.
De asemenea, deficitul bugetar al Italiei este semnificativ mai mic (-2,3%) față de cel al României (-7,1%), iar această prudență fiscală contribuie la stabilitatea financiară pe termen lung.
Italia înregistrează și o performanță bună în domenii precum exporturile (+3,1%), producția industrială (+3,22%) și turismul, evidențiat de creșterea numărului de nopți de cazare și a zborurilor comerciale.
Citeşte şi: G7, moment crucial. Italia preia conducerea grupului celor mai industrializate state
În plus, Italia păstrează un aer mai curat, iar calitatea mediului rămâne un avantaj major în contextul actual al tranziției verzi.
Pe de altă parte, România impresionează prin dinamism economic și vitalitate antreprenorială. Rata șomajului mai scăzută (3,9% față de 6,8% în Italia), creșterea solidă a angajărilor (+11,3%) și nivelul scăzut al locurilor de muncă neocupate (0,7%) indică o piață a muncii activă și eficientă.
România stă excelent și în privința înființării de noi afaceri, cu o creștere de 51,9% față de anul anterior, în timp ce Italia înregistrează o scădere.
Economia României este peste cea a Italiei, la unele capitole. Spaţiu de manevră
La fel, insolvențele au scăzut cu 12,1% în România, ceea ce sugerează o reziliență crescută a firmelor românești.
În plus, țara noastră are un nivel semnificativ mai mic al datoriei publice (53,1% din PIB comparativ cu 136,3% în Italia), oferind spațiu de manevră pentru investiții viitoare.
În sectorul serviciilor, al comerțului cu amănuntul și al producției din construcții, România înregistrează creșteri semnificative, în timp ce Italia se confruntă cu stagnări sau scăderi.
Economia României este peste cea a Italiei, la unele capitole. Dar să fim realişti
De asemenea, România devine lider regional în producția de energie regenerabilă (42,5% din total), un semn clar al orientării către sustenabilitate.
Tineretul este un alt avantaj: 19,9% din populație are între 15 și 29 de ani, față de doar 15,2% în Italia, ceea ce promite un potențial demografic și economic mai mare pe termen lung.
Dateliu estetic de la un autoturism construit la Uzina Dacia, din Piteşti - Foto: INQUAM PHOTOS/George Călin
Indiscutabil, economia Italiei este mult mai mare decât cea a Italiei. 2.301 trilioane de dolari este mărimea PIB-ului Italiei, în timp ce România, pare-se, e cam la o treime, îndreptându-se spre 400 de miliarde de euro.
Italia îşi permite, cu o asemenea economie, o datorie publică foarte expandată, de foarte mulţi ani, în timp ce experţii independenţi români tremură la una care a sărit de 50%.