Care sunt asociaţiile de proprietari care nu mai trebuie să completeze formularul de TVA? ANAF a sat un ordin, care simplifică puţin lucrurile, la unele asociaţii de proprietari.
Un proiect de ordin recent emis de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) aduce vești importante, pentru asociațiile de proprietari, ONG și bisericile din România.
Care sunt asociaţiile de proprietari care nu mai trebuie să completeze formularul de TVA?
Aceste entități vor fi scutite de obligația de a depune Fișierul Standard de Control Fiscal (SAF-T), o măsură care va reduce semnificativ sarcina administrativă.
Din punctul de vedere al contabililor acestor entităţi, este bine, pentru că le simplifică birocraţia, dar din ounctul de vedere al Fiscului nu, pentru că deschide porţile pentru frauda de TVA.
Evident, nu asociaţiile de proprietari sunt cele care dau lovitura cu fraude-carusel, pe TVA, nici ONG-urile, iar bisericile sunt o necunoscută. Totuşi, impactul, cel puţin la asociaţiile de proprietari, este relativ scăzut. Nu este vorba despre toate aceste entităţi.
Citeşte şi: Amendă de 1.000 € pentru proprietarii de câini dacă nu respectă noile obligații. Se anunță controale
Cele vizate sunt numai acelea care au diferite activităţi comerciale. De exemplu, dacă pe acoperişul unui bloc o companie de telefonie mobilă pune o antenă, îi plăteşte nişte bani.
Acestea sunt venituri şi sunt purtătoare de TVA. Dacă în casa scărilor unui bloc există o bibliotecăsau un spaţiu comercial (farmacie, poştă etc.), pentru care se plăteşte o chirie, şi acest venit este ourtător de TVA.
Fișierul SAF-T reprezintă o declarație fiscală digitală introdusă de ANAF, pentru a eficientiza raportarea și controlul fiscal, conform Realitatea.net.
Citeşte şi: 40.000 lei amendă pentru proprietarii care închiriază apartamente în regim hotelier turiștilor
Din acest an, obligația de raportare va fi extinsă către contribuabilii mici, care vor beneficia de următoarele perioade de grație, pentru a se adapta: 6 luni pentru raportarea lunară; 3 luni pentru raportarea trimestrială.
Totuși, ONG, bisericile și asociațiile de proprietari au semnalat dificultăți tehnice în completarea și transmiterea formularului D 406-SAF-T. Prin acest nou proiect de ordin, ANAF confirmă scutirea acestor entități de la obligația depunerii SAF-T.
Este un răspuns direct la solicitările venite din partea Camerei Consultanților Fiscali (CCF). Această măsură este deosebit de importantă pentru ONG și biserici, având în vedere resursele lor tehnice și financiare limitate.
Decizia ANAF este privită ca o relaxare binevenită, într-un context în care transparența fiscală este crucială, dar necesară a fi adaptată specificului fiecărei entități. Probabil însă că derogarea va fi făcută pentru o perioadă limitată de timp.