Care e unica ţară care îşi permite luxul de a avea indemnizaţia de concediu mai mare ca salariul

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 04.03.2024 - 17:47
Care e unica ţară care îşi permite luxul de a avea indemnizaţia de concediu mai mare ca salariul Foto: Pexels (fotografie cu caracter ilustrativ)

Ministrul Finanţelor Publice, Marcel Boloş, a declarat luni, la dezbaterea moţiunii simple împotriva sa, din plenul Camerei Deputaţilor, că este aici să vorbească despre o aşa numită „taxă pe boală”, care nu există în Codul Fiscal.

SHARE

 Ministrul a mai spus că unii aleg să folosească instrumentele democratice pentru lupte politice meschine care uneori ne plasează în situaţii de-a dreptul paradoxale.

”Suntem singura ţară din UE care îşi permite luxul, cu consecinţele dezastruoase de rigoare, de a avea indemnizaţia de concediu medical mai mare decât salariul atunci când eşti la serviciu”, a mai spus ministrul.

Românii nu scapă încă de „taxa pe boală”. Parlamentarii au amânat votul pentru eliminarea impozitului pe concediile medicale până în martie.

Care e unica ţară care îşi permite luxul de a avea indemnizaţia de concediu mai mare ca salariul

Ministerul Sănătăţii vrea să trimită controale la medici pentru a se stabili daca sunt sau nu justificate. Asta în timp ce oamenii spun că este discriminatoriu ca taxarea să se facă doar pentru anumite categorii de boli.

Un salariat are dreptul la maxim 90 de zile de concediu medical pe an. Această perioadă poate fi prelungită în funcţie de afecţiuni, însă, trebuie întrunită comisia de expertiză a spitalului. 

Medicii de familie au dreptul de a elibera certificate de concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă cu durata de cel mult 7 zile calendaristice, pentru un episod de boală, în una sau mai multe etape. 

Citește și: Nemulţumire la spitalele din Iaşi. Unii medici stau degeaba, sunt leneşi şi iau enorm de mulţi bani

”Am stabilit o regulă anul trecut (probabil că s-a uitat între timp) pentru toţi asiguraţii din sistemul public de sănătate şi anume că toţi cei asiguraţi din sistemul public de sănătate plătesc CASS, fără facilităţi nejustificate sau întreruperi pe perioada stagiului de cotizare, pentru că nu-i aşa domnilor parlamentari semnatari ai moţiunii simple, sunteţi conştienţi că sănătatea nu are nevoie de faliment şi sănătatea este mai presus de orice lucru pentru fiecare dintre români

Ce taxe au fost introduse 

Citește și: Cum poți face apă alcalină acasă cu doar 3 ingrediente ieftine. O adevărată cură de sănătate

Tocmai de aceea am eliminat facilităţile fiscale anul trecut prin Legea 296/2023 chiar de la constructori, IT-işti, industria alimentară şi agricultură, pentru a aduce mai mulţi bani la bugetul asigurărilor sociale de sănătate. 

Aşa am ajuns să creştem încasările la bugetul de sănătate la aproximativ 5 mld lei lunar, însă tot insuficient faţă de nevoia de fonduri pentru sănătate pe care România o are.

Am rămas tot cu deficit de fonduri la bugetul de sănătate, tot cu nemulţumiri din partea pacienţilor pentru calitatea serviciilor medicale”, a subliniat ministrul Finanţelor.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te