Lyudmil Yotsov a menţionat faptul că propunerea de preţ a Bulgargaz, care datează din 8 aprilie, nu includea şi o oprire a livrărilor de gaze din partea firmei Gazprom-Export, anunță agențiile BTA și Agerpres.
După ce aceste livrări au fost suspendate, în data de 26 aprilie, au fost solicitate oferte din partea tuturor traderilor de gaze din regiune, ofertele au fost aranjate în ordine şi au fost selectat furnizorii, însă procedura de contractare nu este încă finalizată.
Aceasta garantează că cererea de gaz naturale pentru luna viitoare din partea consumatorilor casnici şi utilizatorilor industriali, a companiilor de termoficare şi traderilor de gaza va fi acoperită.
Preţul gazelor naturale aprobat de Comisia de reglementare în domeniul Energiei şi al Apei din Bulgaria (EWRC) pentru luna aprilie includea şi cantităţi de gaze pompate din depozitul de la Chiren, însă operaţiunile de pompare au fost oprite la data de 7 aprilie deoarece Bulgargaz anticipa o oprire a livrărilor din Rusia.
Citește și
VIDEO Rusia are o „fabrică de troli'' pentru propagandă. Funcționează într-o uzină de arme
VIDEO Rocadă: Putin va fi operat de cancer curând. Îi va ține locul un dur al KGB, Nicolai Patrușev
În consecinţă, preţul estimat de furnizorul public ar trebui ajustat în sus în mod semnificativ faţă de cel de 177 de leva pentru un Megawatt-oră.
Preţul final pentru gazele naturale livrate în luna mai va fi stabilit de organismul de reglementare la o şedinţă cu uşile închise care va fi organizată în data de 10 mai, a precizat preşedintele EWRC, Stanislav Todorov.
Compania Bulgargaz îşi va trimite propriile sale estimări de preţuri la data de 4 mai.
Todorov se aşteaptă ca preţul gazelor naturale în Bulgaria să rămână la un nivel comparabil cu cel din Europa, unde în prezent gazul natural se tranzacţionează la bursă la mai puţin de 100 de euro pentru un Megawatt-oră.
Preşedintele EWRC este de părere că preţurile din Bulgaria vor fi puţin mai mici decât cele din Europa având în vedere reducerea de care beneficiază Bulgargaz la achiziţionarea de mari cantităţi.
Singurul contract de aprovizionare pe termen lung care mai este valabil acum este cel cu Azerbaidjan, dar conform unei anexe semnată în luna septembrie 2021, nu poate fi livrată întreaga cantitate contractată, şi în plus acest contract acoperă doar 10% din consumul Bulgariei.
Restul de 90% va fi cumpărat la preţurile actuale din Europa, le-a spus Stanislav Todorov jurnaliştilor la sfârşitul şedinţei comisiei de reglementare.