Boloş: Timp suficient pentru ca forma finală a Legii pensiilor speciale să fie în acord cu PNRR

DE Alexandru Pop | Actualizat: 10.03.2023 - 11:53
Boloş: Timp suficient pentru ca forma finală a Legii pensiilor speciale să fie în acord cu PNRR - Foto: Inquam Photos / George Călin

Există timp suficient pentru ca forma finală a Legii pensiilor speciale să fie în acord cu conţinutul jalonului existent în PNRR, a declarat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş. Demnitarul face rpecizări în cazul pensiilor militare.

SHARE

El precizează că, în cazul pensiilor militare, ”dacă va fi cazul, probabil împreună cu experţii Băncii Mondiale, se va găsi o formulă pentru ca să facem dovada cerinţei de contributivitate”.

Boloş: Timp suficient pentru forma finală a Legii pensiilor speciale

”Aveam acest termen până la sfârşitul anului trecut (pentru legea pensiilor speciale-n.r.), dar aşa cum domnul prim-ministru a dispus în şedinţa de Guvern de ieri, pentru cererea de plată numărul 3, termenul de depunere a ei este sfârşitul semestrului I al anului 2023.

Deci în consecinţă, până la acest termen, România trebuie să rezolve problema şi să adopte legea privind pensiile speciale, dar şi alte două jaloane relevante, cum ar fi guvernanţa corporaţiilor de stat sau chiar trecerea în conservare a grupurilor energetice de la Rovinari şi Turceni”, a spus ministrul.

Citeşte şi: Boloş: „Încep primele investiţii în sistemul public de sănătate. Start pentru spitalele regionale”

Întrebat dacă termenul pentru legea pensiilor speciale ar fi luna iunie, Marcel Boloş a confirmat.

”Suntem în luna martie. Indiferent câte discuţii vom avea cu reprezentanţii Comisiei Europene şi după ce depunem cererea de plată numărul 3 este posibil să avem în continuare solicitări de informaţii suplimentare din partea Comisiei Europene", a explicat demnitarul.

 "Suntem în luna martie şi eu sunt convins că, până la termenul dispus de către domnul prim-ministru vom găsi formula necesară, încât să avem o formă a Legii privind pensiile speciale", a spus Boloş.

Citeşte şi: Boloș anunță că Oradea ar putea fi orașul unde Agenția Regională de Investiţii va avea sediul

"Din acest punct de vedere, cred eu că există timp suficient pentru ca forma finală a legii să fie în acord cu conţinutul jalonului, respectiv să avem îndeplinite cerinţele privind sustenabilitatea şi contributivitatea, pentru că acestea sunt cerinţe de bază a acestui proiect de lege”, a spus el.

Cererea de plată numărul 3 din PNRR, semnificativă pentru buget

Ministrul Fondurilor Europene a explicat că ”cerinţele din PNRR trebuie să fie validate în prealabil cu Comisia Europeană şi dacă mai avem de adăugat la lege sau de completat, prin amendamente la lege, acum putem s-o facem, ca urmare a observaţiilor pe care le primim de la Comisie, încât să nu punem în dificultate cererea de plată numărul 3, care este de valoare însemnată pentru bugetul României”.

Boloş a precizat, conform News.ro, că ”jalonul pe care îl avem în PNRR nu face referire la categoriile de beneficiari, privind pensiile speciale”.

”Dacă includem sau nu includem, să zicem, pensiile militarilor, acest lucru trebuie raportat la cerinţele de bază cu privire la pensiile speciale, pentru că noi, indiferent dacă includem sau nu pensiile militarilor, noi cerinţele de bază privind sustenabilitatea şi cele care ţin de contributivitate, acestea trebuie să facem dovada pentru jalon în relaţia cu CE şi să le dovedim, cum am precizat, prin discuţiile pe care le avem cu CE”, a mai arătat ministrul.

Jaloane complexe

”La aceste jaloane, care sunt atât de complexe şi cu mare impact din perspectiva reformei şi identificarea acestor soluţii, care de multe ori poate trebuiesc ajustate în relaţia cu Comisia Europeană, câtă vreme nu avem implicaţii financiare, nu ar trebui să fie o problemă pentru ceea ce înseamnă relaţia cu CE, câtă vreme noi încercăm să apărăm drepturile şi încercăm ca să avem în vedere toate categoriile de beneficiari de pensii speciale.

Până la urmă, trebuie să ne uităm pentru ce luptă Guvernul României?

Pentru ca să apere dreptul unor beneficiari de pensii speciale şi din acest punct de vedere, chiar dacă trebuie să modificăm anumite soluţii, chiar dacă anumite decizii pot fi asimilate bâlbâielilor sau incoerenţei, totuşi cred eu că aici trebuie să judecăm astfel de situaţii, din perspectiva efortului pe care-l face Guvernul la probleme majore, am spus, nu numai pensiile, dar şi legea decarbonizării şi legea privind guvernanţa corporaţiilor de stat, reforma energiei, reforma salarizării, reforma fiscală, sunt toate reforme de profunzime pentru statul român şi trebuie să ne uităm până la urmă la cauza pentru care luptă Guvernul şi ceea ce încearcă să rezolve, pentru ca să nu fie până la urmă un măcel ca rezultat al unei reforme şi să nu se întâmple nimic bun pentru ceea ce înseamnă dezvoltarea României”, a afirmat Marcel Boloş.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te