Pensiile unor români depind de o bancă din Rusia

DE Florin Budescu | Actualizat: 20.10.2023 - 10:36
Boloş: Fondurile de pensii din România, expunere la o bancă rusească - Foto: Facebook/Marcel Boloş

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, spune că fondurile de pensii din România au o expunere de 90 de milioane de euro, faţă de Banca Internaţională de Investiţii, aflată sub sancţiuni SUA.

SHARE

Fondurile mutuale şi companiile de asigurări au o expunere de alte 40 de milioane de euro, la aceeaşi bancă rusească.

Este vorba, în cazul fondurilor de pensii, despre 90 de milioane de euro, expunere pe obligaţiunile emise de către Banca Internaţională de Investiţii (BII), una dintre cele două bănci legate de Rusia, la care România a fost acţionar, până recent.

Boloş: Fondurile de pensii din România, expunere la o bancă rusească

Fondurile mutuale şi companiile de asigurări, pe de altă parte, mai deţin şi ele titluri de alte 40 de milioane de euro.

Boloş a precizat că Ministerul Finanţelor sprijină activ investitorii instituţionali din România, pentru obţinerea din partea Trezoreriei SUA a unei derogări temporare de la sancţiunile impuse în aprilie, care ar permite recuperarea acestor sume, de la BII.

Fondurile de pensii, principalii investitori români care au de recuperat bani, încearcă să obţină, cu sprijinul MAE, Ministerului Finanţelor şi ASF, o derogare din partea SUA, conform News.ro.

Citeşte şi: EXCLUSIV România a ieșit din două dintre „băncile lui Putin” în 464 zile. De ce a rămas în a treia

Aceasta care ar permite băncii ruseşti să plătească folosind active pe care le are blocate în sistemul finaniar din statele UE.

„Este o problemă pe care am discutat-o şi cu omologul meu belgian, Vincent van Peteghem, în contextul participării la Ecofin, care ne-a transmis că o va da mai departe către Trezorerie.

Atât Ministerul Finanţelor, cât şi entităţile private din România au abordat OFAC (parte a Trezoreriei SUA, n.r.) cu privire la emiterea unei derogări care ar permite BII să îşi îndeplinească obligaţiile.

Citeşte şi: 400.000.000 lei din pensiile românilor sunt blocați în „Banca spionilor ruși”, sancționată de SUA

Vorbim despre o expunere a investitorilor privaţi din România faţă de BII de 130 de milioane de euro, din care fondurile de pensii deţin 90 de milioane de euro, iar fondurile mutuale şi companiile de asigurări deţin 40 de milioane de euro.

Noi sprijinim necondiţionat sancţiunile impuse de Uniunea Europeană Federaţiei Ruse şi altor entităţi financiare.

Cu toate acestea, sancţiunile aplicate BII afectează negativ investitorii instituţionali din România şi implicit, pe românii care au economisit.

Derogare

În aşteptarea derogării, am solicitat sprijinul FPS (Federal Public Service Belgia, n.r.), să întreprindă toate diligenţele pentru a acorda Euroclear autorizaţiile pentru deblocare conturilor de numerar ale BII.

Astfel, banca va putea să îşi onoreze obligaţiile faţă de deţinătorii de obligaţiuni BII din România", a declarat Marcel Boloş.

Ministrul Marcel Boloş a avut în marja ECOFIN mai multe întâlniri bilaterale, pe tema reformei guvernanţei economice şi a cadrului financiar multianual.

Deblocare

În cadrul discuţiei cu omologul belgian, Vincent van Peteghem, a fost abordată şi tema deblocării procesului de rambursare a contravalorii obligaţiunilor emise de Banca Internaţională de Investiţii (BII), achiziţionate de investitorii români, a transmis Ministerul Finanţelor.

Statele Unite au impus în aprilie sancţiuni BII, însă banca a primit o derogare în iunie pentru a putea face unele plăţi pentru obligaţiuni în coroane ceheşti. Potrivit site-ului BII, banca intenţionează să-şi onoreze obligaţiile către deţinătorii de obligaţiuni şi alţi creditori, dar va avea nevoie din nou de derogare din partea Trezoreriei SUA, de serviciile unui agent de plăţi, dar şi de deblocarea activelor şi fondurilor îngheţate în sistemul bancar european.

Agent pentru plăţi

BII informa, într-un comunicat de la finalul septembrie, că încearcă să găsească un agent pentru plăţi şi că nu are acces la toate activele din UE, din cauza sancţiunilor impuse de SUA.

Pentru deblocarea acestor fonduri, ar fi necesară o nouă derogare, din partea Trezoreriei SUA (OFAC - Office of Foreign Assets Control, adică Oficiul pentru Controlul Activelor din Străinătate).

Cererea pentru derogare a investitorilor români vizează plata integrală a sumelor, în contul obligaţiunilor ajunse la maturitate.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te