Băncile italiene Unicredit și Intesa Sanpaolo încă activează în Rusia. Nu vor să piardă bani

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 26.05.2024 - 09:41
Băncile italiene Unicredit și Intesa Sanpaolo încă activează în Rusia. Nu vor să piardă bani - Foto: Profimedia Images

Băncile italiene Unicredit și Intesa Sanpaolo încă activează în Rusia. Nu vor să piardă bani. Un oficial al Băncii Centrale Europene a declarat că „Trebuie să ieşiţi de acolo (...) Există o problemă de reputaţie”.

SHARE

Băncile italiene trebuie să-şi oprească afacerile în Rusia, deoarece rămânerea în această ţară aduce şi ”o problemă de reputaţie”, a declarat Fabio Panetta, membru în conducerea Băncii Centrale Europene, relatează News.ro, citând Reuters.

Băncile italiene Unicredit și Intesa Sanpaolo încă activează în Rusia. Nu vor să piardă bani

După Raiffeisen Bank International din Austria, UniCredit este banca europeană cu cea mai mare expunere faţă de Rusia, în timp ce Intesa Sanpaolo lucrează pentru a-şi elimina afacerea în această ţară.

”Trebuie să ieşiţi de acolo (Rusia)”, a spus Panetta în timpul conferinţei de presă de după încheierea reuniunii financiare a G7 de la Stresa, nordul Italiei.

Citește și: OFICIAL 500.000 de soldați a pierdut Putin în război. 7.600 tancuri și 27 nave de război, distruse

”Sunt dificultăţi obiective pentru că ieşirea din Rusia este complicată, trebuie să găseşti un cumpărător ştiind că eşti forţat, poate fi costisitor, totuşi trebuie ieşit pentru că există o problemă de reputaţie”, a adăugat Panetta, guvernator al Băncii Italiei.

Filiala rusă a UniCredit a fost lovită luna aceasta de sechestrarea unor active în valoare de 463 de milioane de euro (502,12 milioane de dolari) în legătură cu un proiect de gaze oprit pentru care grupul bancar oferise garanţii.

Atât Intesa, cât şi UniCredit au spus în mod repetat că sancţiunile occidentale au micşorat numărul potenţialilor cumpărători, făcând din ce în ce mai greu să plece.

Intesa a obţinut anul trecut decretul prezidenţial, care este necesar pentru ca o bancă străină să cedeze afacerile sale din Rusia. Cu toate acestea, cea mai mare bancă a Italiei încă trebuie să îşi finalizeze ieşirea, în aşteptarea unui acord din partea băncii centrale a Rusiei şi a autorităţilor italiene.

CEO-ul UniCredit, Andrea Orcel, a spus întotdeauna că scopul băncii este de a reduce expunerea faţă de Rusia, minimizând în acelaşi timp impactul pentru instituţia financiară.

Citește și: VIDEO NATO pregătește lovitura „fatală” lui Putin. Avioanele F-16, rachetele HIMARS pot lovi Moscova

Orcel a spus că ”nu ar fi corecte din punct de vedere moral... anularea şi donarea” unităţii din Rusia a grupului.

Atât autorităţile europene de supraveghere bancară, cât şi autorităţile americane însărcinate cu aplicarea sancţiunilor monitorizează îndeaproape activitatea băncilor occidentale din Rusia şi progresul planurilor lor de ieşire, a spus o persoană apropiată subiectului.

Pe lângă aprobarea necesară din partea preşedintelui rus Vladimir Putin şi a băncii centrale a Rusiei, orice tranzacţie trebuie să fie compensată de BCE.

Citește și: Rusia își extinde frontierele. Din ce stat european Putin a luat o bucată cu forța? Mobilizare în UE

Pentru a evita riscul de sancţiuni în urma unei tranzacţii, Biroul de Control al Activelor Străine al Departamentului de Trezorerie al SUA trebuie, de asemenea, să furnizeze o scrisoare de confort, odată informat cu privire la identitatea potenţialului cumpărător, a spus persoana respectivă.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te