Rusia își extinde frontierele. Din ce stat european Putin a luat o bucată cu forța? Mobilizare în UE

DE Adina Mutăr | Actualizat: 24.05.2024 - 17:42
Rusia își extinde frontierele. Din ce stat european Putin a luat o bucată cu forța? Mobilizare în UE - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)
Rusia își extinde frontierele. Din ce stat european Putin a luat o bucată cu forța? Mobilizare în UE - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

Rusia își extinde frontierele. Din ce stat european Putin a luat o bucată cu forța? Mobilizare în Uniunea Europeană, după ce a cerut Rusiei să restabilească demarcațiile inițiale.

SHARE

Rusia își extinde frontierele. Din ce stat european Putin a luat o bucată cu forța? Mobilizare în UE, după ce Rusia a înlăturat geamandurile de pe râul Narva, de frontieră cu Estonia.

Uniunea Europeană se așteaptă ca Rusia să explice înlăturarea geamandurilor de la granița dintre Estonia și Rusia de pe râul Narva și cere ca acestea să fie repuse imediat la locul lor.

Rusia își extinde frontierele. Din ce stat european Putin a luat o bucată cu forța? Mobilizare în UE

Josep Borrell, șeful politicii externe al Uniunii Europene, a declarat că că polițiștii de frontieră ruși au îndepărtat unilateral geamanduri luminoase instalate de Estonia pe râul Narva pentru a delimita granița cu Rusia.

Borrell a spus că Uniunea Europeană a monitorizat îndeaproape situația încă de la început, în cooperare și solidaritate cu Estonia și alte state membre.

„Acest incident de frontieră face parte dintr-un model mai larg de comportament provocator și acțiuni hibride ale Rusiei, inclusiv la granițele sale maritime și terestre din regiunea Mării Baltice. Astfel de acțiuni sunt inacceptabile. Uniunea Europeană așteaptă o explicație din partea Rusiei cu privire la eliminarea geamandurilor și reinstalarea lor imediată”, a spus Borrell, potrivit European Pravda.

Serviciul Estonian de Grăniceri a raportat că polițiștii de frontieră ruși au îndepărtat peste 20 de geamanduri instalate pentru a marca apele teritoriale de pe râul Narva.

Geamandurile ajută la prevenirea pătrunderii accidentale a navelor în apele interioare ale Rusiei.

Însarcinatul rus de afaceri în Estonia, Lenar Salimullin, a fost chemat la Ministerul de Externe al Estoniei în legătură cu incidentul.

Râul Narva se varsă la 77 de kilometri nord în Marea Baltică și este cel mai mare râu din Estonia. 

Finlanda monitorizează îndeaproape situația după îndepărtarea de către Rusia a geamandurilor luminoase de pe râul Narva. 

Prim-ministrul leton Evika Siliņa a condamnat acțiunile grănicerilor ruși, în timp ce ministrul finlandez de Externe, Elina Valtonen, a numit acțiunile Rusiei drept un „act neprietenos”.

Putin vrea să facă din Marea Baltică un „lac rusesc”

De asemenea, Lituania a cerut un răspuns unit din partea Uniunii Europene și NATO după ce Rusia a publicat o propunere de a-și retrasa frontierele maritime cu Lituania și Finlanda, a declarat prim-ministrul Ingrida Simonyte.

„Continuăm să lucrăm cu vecinii și partenerii noștri atât la nivelul UE, cât și la nivelul NATO pentru a asigura un răspuns unitar la situație”, a declarat Simonyte, potrivit Anadolu.

„Cred că scopul Rusiei este de a crea incertitudine cu privire la ceea ce face”, a subliniat premierul.

Comentariile lui Simonyte vin după ce Ministerul rus al Apărării a elaborat un plan de mutare a frontierelor maritime din jurul insulelor rusești din Golful Finlandei și din jurul exclavei Kaliningrad.

Problema a fost evidențiată pentru prima dată marți, când agenția de presă rusă TASS și alte mass-media rusești au raportat despre propunerea ministerului de a redesena vechile granițe care datează din epoca sovietică, din 1985.

Citește și: Putin anunță condițiile sale de pace cu Ucraina. Amenință Occidentul cu un „război perpetuu”

Proiectul a fost șters de pe site-ul Guvernului rus miercuri seara, la doar 24 de ore după ce a fost publicat.

Ministerul rus al Apărării a declarat că demarcațiile actualei frontiere au fost aprobate în 1985 pe baza unor hărți marine la scară mică și că granița trebuie schimbată pentru că nu mai corespunde „situației geografice moderne”, a adăugat The Moscow Times.

Citește și: Europa se pregătește de război. O putere nucleară din Europa investește masiv în producția de obuze

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că nu este „nimic politic” în propunere.

„Puteți vedea cum tensiunile cresc. Nivelul confruntării, în special în regiunea baltică, necesită pașii necesari din partea agențiilor noastre relevante pentru a ne asigura securitatea”, a precizat Peskov.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te