VIDEO NATO pregătește lovitura „fatală” lui Putin. Avioanele F-16, rachetele HIMARS pot lovi Moscova

DE Alex Darvari | Actualizat: 25.05.2024 - 21:49

NATO pregătește lovitura „fatală” lui Putin. Avioanele F-16, rachetele HIMARS pot lovi Moscova. Secretarul general Stoltenberg susține ideea ca armele Occidentale, cum ar fi temutele F-16 sau rachetele HIMARS, să poată lovi obiective militare din Rusia.

SHARE

Jens Stoltenberg spune că regulile de utilizare a armelor occidentale ar trebui să fie relaxate.

Citește și: VIDEO Rusia, gata să doboare avioanele F-16 aduse de SUA în Ucraina. Cum atacă SU-30 de 70.000.000$?

Secretarii generali ai NATO nu atacă, de obicei, politicile celei mai mari și mai importante țări membre ale alianței. Dar Jens Stoltenberg, al cărui mandat de zece ani se apropie de sfârșit, a făcut exact acest lucru.

Într-un interviu acordat publicației The Economist la 24 mai, el a cerut aliaților NATO care furnizează arme Ucrainei să pună capăt interdicției de a le folosi pentru a lovi ținte militare din Rusia. Ținta clară, deși nenominalizată, a dlui Stoltenberg a fost politica menținută de Joe Biden, președintele american, de a controla ce poate și ce nu poate ataca Ucraina cu sisteme furnizate de americani.

VIDEO NATO pregătește lovitura „fatală” lui Putin. Avioanele F-16, rachetele HIMARS pot lovi Moscova

"A sosit momentul ca aliații să se gândească dacă ar trebui să ridice unele dintre restricțiile pe care le-au pus asupra utilizării armelor pe care le-au donat Ucrainei", a declarat dl Stoltenberg.

"Mai ales acum, când o mare parte din lupte se desfășoară în Harkov, aproape de graniță, a refuza Ucrainei posibilitatea de a folosi aceste arme împotriva unor ținte militare legitime de pe teritoriul rusesc îi face foarte greu să se apere."

Citește și: Romania, centru militar al SUA. Se construiește autostrada ce conectează Marea Neagră cu Mediterana

Pentru ucraineni a fost mult timp o sursă de frustrare faptul că, dacă vor să atace ținte de pe teritoriul rusesc, trebuie să depindă de dronele produse în țară, care au o utilitate limitată. Furia lor fierbe de la 10 mai, când rușii au început o mare ofensivă peste graniță, la numai 32 km de Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina. Acesta fusese supus unui bombardament aerian pulverizator timp de câteva luni înainte.

"Rușiiu vor continua să facă presiuni și vor continua să câștige un teren marginal, iar ei sunt dispuși să plătească un preț foarte mare pentru aceste câștiguri marginale", a spus el. Dar el avertizează că Ucraina se luptă. Și are cuvinte dure pentru membrii europeni ai NATO: "Aliații europeni au promis un milion de proiectile de artilerie", a spus el. "Nu am văzut nimic care să se apropie de așa ceva".

Frustrare la Kiev

Într-un interviu acordat la 17 mai pentru AFP, Volodimir Zelensky, președintele Ucrainei, a pledat pentru permisiunea de a folosi armele donate asupra unor ținte din interiorul Rusiei. El a subliniat că utilizarea lor ar fi defensivă într-un moment în care Rusia încearcă să exploateze lipsa de forță de muncă și de muniții, aceasta din urmă fiind rezultatul sprijinului întârziat din partea Americii și a acelor promisiuni neonorate din partea Europei. Guvernele occidentale, a spus el, au dorit ca "Ucraina să câștige într-un mod în care Rusia să nu piardă".

Unii analiști occidentali spun că America a încercat să gestioneze modul în care Ucraina luptă încă de la începutul războiului. De fiecare dată, americanii au refuzat Ucrainei armele pe care aceasta le-a cerut urgent, pentru a ceda multe luni mai târziu.

Ce arme NU are voia Ucraina să folosească împotriva unor ținte militare din Rusia: rachete Himars, tancuri Abrams, avioane de vânătoare F-16 și Atacms, un sistem tactic de rachete balistice.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te