Avertisment lider BNS: Suntem pe ultimul loc în Europa: 28,6% anul trecut, media europeană e 41%
UPDATE ora 19.15: Problema cea mai mare o reprezintă veniturile fiscale ca pondere din produsul intern brut, a declarat, miercuri, președintele Blocului Național Sindical (BNS), Dumitru Costin, la Congresul BNS.
'Toată lumea se uită la salariații din sectorul bugetar, cum îi restructurăm, cum reducem cheltuielile bugetare. Problema cea mai mare o reprezintă veniturile fiscale ca pondere din produsul intern brut. Suntem pe ultimul loc în Europa: 28,6% anul trecut, media europeană este 41%.
Dacă România, printr-o reformă fiscală coerentă, ar pune la punct acest lucru și am ajunge și noi la media europeană, am avea un plus de venituri bugetare doar anul ăsta de 237 de miliarde de lei.
O sumă uriașă cu care am putea rezolva multe investiții, salarii, pensii, spitale, școli. Trebuie să terminăm o dată reforma fiscală. Este un element cheie', a subliniat Dumitru Costin.
Acesta a vorbit, în deschiderea lucrărilor, despre multiplele crize sociale, economice și politice de care suferă România.
Peste 500 de delegați și invitați, reprezentanți ai organizațiilor sindicale membre ale BNS, precum și ai instituțiilor publice și organizațiilor naționale și internaționale partenere, participă, miercuri și joi, la cel de-al 13-lea Congres al Confederației sindicale, care are loc la Palatul Parlamentului.
UPDATE ORA 17:25
Cea mai bună soluție politică este un guvern de unitate națională ori un guvern de tehnocrați cu largă susținere, formată din experți de bună calitate, a declarat, miercuri, președintele Blocului Național Sindical (BNS), Dumitru Costin, la Congresul BNS, în fața celor doi candidați din turul al doilea al alegerilor prezidențiale, George Simion și Nicușor Dan.
Liderul sindical a vorbit, în deschiderea Congresului, despre multiplele crize sociale, economice și politice de care suferă România.
Costin consideră că actuala criză politică este caracterizată de o fărâmițare excesivă care duce la soluția unei coaliții de guvernare.
'România a arătat în toți anii aceștia că știe foarte greu să guverneze în coaliție. Nu greu, îngrozitor de greu! Multe dintre coaliții s-au dovedit ineficiente. Sunt o mulțime de negocieri politice în interiorul coalițiilor care au blocat în decursul timpului astfel de decizii', a spus președintele BNS.
Acesta susține că posibilele alegeri anticipate sunt contraproductive. 'Există o polarizare în societatea românească, o consolidare a unor falii care au fost preluate din zona politică și duse în electoral. Vom fi și peste șase luni în aceeași situație', a afirmat liderul sindical.
'Așa cum arată eșicherul politic din România, preponderent avem partide centru, centru-dreapta, dreapta, iar pe stânga politică avem un singur jucător care, din păcate, nu se simte prea bine. Prin tradiție, clasa muncitoare e mai aproape de stânga politicii și sunt semnale din ce în ce mai consistente despre riscurile unei dezmembrări, care ar duce la alte probleme de natură politică, de a crea coaliții, alianțe de guvernare.
În momentul de față, așa cum arată structura parlamentului, evident că va trebui găsită o soluție în ideea de a crea o coaliție. În opinia noastră, un an și jumătate deja este prea mult pentru această țară', a menționat Dumitru Costin.
Potrivit acestuia, dacă peste șase luni vor avea loc alegeri anticipate, structura politică, cu foarte mici diferențe, care va rezulta în urma votului, va fi aceeași.