Guvernul vrea sa elimine facilitatile fiscale din mai multe domenii precum cel al constructiilor.
Peste 400.000 de angajati din Romania muncesc in constructii, iar eliminarea facilitatilor fiscale ar putea accelera tendinta de emigrare a specialistilor din domeniu.
Salariile nete ale angajatiilor din constructii risca sa scada, iar angajatorii vor alege sa-si plateasca muncitorii la negru, fie sa diminueze activitatea.
Locurile de munca din strainatate vor fi din nou la mare cautare in urmatoarea perioada daca sunt eliminate facilitatile fiscale.
„Principala revendicare este cerinta de a nu elimina facilitatile fiscale care au fost legiferate prin ordonanta 114 din 2019 in care dupa cum stie toata lumea, sectorul constructiilor a fost declarat sector de importanta nationala pana in 2029.
Eliminarea acestor facilitati pune in pericol forta de munca actual care oricum este insuficienta pentru proiectele prezente iar noi ar trebui sa ne gandim ce facem cu proiectele viitoare pe care Romania trebuie sa le puna in aplicare pana in 2029”, spune Irinel Tofan, Președinte FPSC, Filiala Iași.
Citește și: EXCLUSIV Cine finanțează nunta de 500.000 euro a lui Simion. Pretinde că trăiește cu 250 euro/lună
In urma unor analize, se preconizeaza ca, vor pierde in urma eliminarii facilitatilor fiscale atat bugetul de stat, cat si investitorii care platesc taxele la zi.
„Adica tragem un semnal de alarma in continuare.
Au fost intalniri cu primul ministru, am apreciat deschiderea, am apreciat ca au ascultat concret ceea ce aveam de spus si am anuntat ca va fi si acest protest, poate vor pune in balanta ceea ce a facut sectorul contructiilor in 5-7 ani, avand in vedere ca suntem 7-8% din PIB-ul Romaniei, probabil vom ajunge la 10-12%.
Ar trebui prin proiectele PNRR, POR, nationale care ar trebui sa se intample pana in 2029”, spune Irinel Tofan, Președinte FPSC, Filiala Iași.
Totodata, piata neagra si beneficiarii din alte state europene vor avea doar de castigat.