Inflația declanșată de aceste creșteri, la care se adaugă creșterea cursului valutar, dar mai ales faptul că ajutoarele prevăzute în Legea Consumatorului Vulnerabil nu vor fi acordate decât pentru iarna 2022/2023, va aduce cel puțin 4 milioane de români în zona sărăciei energetrice pentru cel puțin una din formele de energie folosite.
Citește și: Sute de blocuri din București au rămas din nou fără apă caldă
Analiza Asociației Energia Inteligentă, realizată pe baza prognozelor propii de preț realizate în baza datelor de pe platformele BRM, OPCOM, CEGH etc., arată pentru următorul an o creștere a prețului gazelor la consumatorul final, cu toate taxele incluse, cu cca. 20%, o creștere a prețului energiei electrice la consumatorul final, cu toate taxele incluse, cu cca. 10%, o creștere a prețului energiei termice, în situația eliminării subvențiilor din acest an, de minim 50% și o creștere a prețului lemnelor de foc cu cca. 10%.
"În ultimele 3 luni analizele noastre arătau tendințe crescătoare ale prețurilor la diferitele forme de energie, dar ultima analiză a depășit cele mai pesimiste scenarii. Aceste evoluții se datorează politicilor în domeniul energiei mai vechi și mai noi. Ceea ce vedem este oglinda acțiunilor noastre în domeniul energiei. Lipsa unei Legi a diminuării Sărăciei Energetice și a ajutorării Clientului Vulnerabil, va crea dificultăți majore pentru milioane de români în anul următor”, a declarat președintele AEI, Dumitru Chisăliță, potrivit HotNews.ro.
Asociația Energia Inteligentă le recomandă consumatorilor de gaze și electricitate să-și aleagă oferte de pe comparatorul de preț care se gasește pe site-ul ANRE.