Asociația Energia Inteligentă: Gazele se vor scumpi cu 20%, iar electricitatea cu 10%, după 1 iulie

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 11.05.2021 - 11:13
Gazele se vor scumpi cu 20%, iar electricitatea cu 10%, după 1 iulie. / Foto: digi24.ro

​Riscul creșterii sărăciei energetice va crește după 1 iulie 2021, în urma majorării prețului gazelor naturale, energiei electrice, energie termice și lemnelor de foc, se arată într-un studiu realizat de Asociația Energia Inteligentă.

SHARE

Inflația declanșată de aceste creșteri, la care se adaugă creșterea cursului valutar, dar mai ales faptul că ajutoarele prevăzute în Legea Consumatorului Vulnerabil nu vor fi acordate decât pentru iarna 2022/2023, va aduce cel puțin 4 milioane de români în zona sărăciei energetrice pentru cel puțin una din formele de energie folosite.

Citește și: Sute de blocuri din București au rămas din nou fără apă caldă

Analiza Asociației Energia Inteligentă, realizată pe baza prognozelor propii de preț realizate în baza datelor de pe platformele BRM, OPCOM, CEGH etc., arată pentru următorul an o creștere a prețului gazelor la consumatorul final, cu toate taxele incluse, cu cca. 20%, o creștere a prețului energiei electrice la consumatorul final, cu toate taxele incluse, cu cca. 10%, o creștere a prețului energiei termice, în situația eliminării subvențiilor din acest an, de minim 50% și o creștere a prețului lemnelor de foc cu cca. 10%.

Citește și: Patriarhia, despre organizarea unui centru de vaccinare în Catedrala Neamului: „Enormitate”

"În ultimele 3 luni analizele noastre arătau tendințe crescătoare ale prețurilor la diferitele forme de energie, dar ultima analiză a depășit cele mai pesimiste scenarii. Aceste evoluții se datorează politicilor în domeniul energiei mai vechi și mai noi. Ceea ce vedem este oglinda acțiunilor noastre în domeniul energiei. Lipsa unei Legi a diminuării Sărăciei Energetice și a ajutorării Clientului Vulnerabil, va crea dificultăți majore pentru milioane de români în anul următor”, a declarat președintele AEI, Dumitru Chisăliță, potrivit HotNews.ro.

Asociația Energia Inteligentă le recomandă consumatorilor de gaze și electricitate să-și aleagă oferte de pe comparatorul de preț care se gasește pe site-ul ANRE. 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.