ANALIZĂ A venit timpul să înțelegem cât de dependent este gazul rusesc de Europa. Și să acționăm

DE Ovidiu Nahoi | Actualizat: 25.07.2022 - 09:00
Putin, la butoanele Gazprom / PROFIMEDIA

Toată lumea vorbește despre dependența Europei de gazul rusesc. Se pare că am uitat însă, că această dependență are un dublu sens - și Rusia depinde în mare măsură de clientul european.

SHARE

A venit momentul ca europenii să conștientizeze că au o pârghie importantă în relația cu Rusia – iată concluzia unui raport al organizației Expert Forum, publicat pe pagina de socializare a președintelui organizației, Sorin Ioniță.

Citește și: Trezorier PSD, condamnat după ancheta Newsweek: Dragnea și Irina în Maldive, cu avion plătit de PSD

Miniştrii energiei din UE se vor întâlni marți la Bruxelles pentru a discuta spinoasa problemă a gazelor ruseşti. În cursul lunii iulie, Rusia a oprit aprovizionarea cu gaze a Europei prin conducta North Stream 1, invocând motive tehnice.

Aceasta a generat o îngrijorare vecină cu panica în Uniunea Europeană, că Rusia va opri, de fapt, cu totul livrările de gaz, ca răzbunare pentru sprijinul oferit Ucrainei de către europeni. Joi, 21 iulie, gazul a început din nou să curgă pe conductă, dar aceasta nu a potolit temerile. Rusia nu mai este de mult timp un partener de încredere.

În aceste condiții, Comisia a propus statelor membre să-și asume benevol reduceri cu 15% la consumul de gaze, măsura putând deveni obligatorii în caz de criză majoră. Nu toate statele sunt însă de acord, cum ar fi Spania, Portugalia sau Grecia.

Citește și: VIDEO USS G. Ford, cel mai mare portavion din lume: 75 de avioane, 4.500 oameni, propulsie nucleară

Mai întotdeauna propunerile Comisiei sunt întâmpinate cu scepticism sau refuz în unele capital și consensul se obține, în cele din urmă, dar după negocieri intense și compromisuri de toate părțile. Probabil că așa se va întâmpla și acum.

Iată însă că o propunere a think-thank-ului românesc Expert Forum pune lucrurile într-o lumină nouă. Un raport al organizației susține că, în ciuda panicii generalizate, UE are o pârghie foarte puternică împotriva Rusiei când vine vorba de gaze. Și aceasta este prețul.

În realitate, Rusia nu poate opri producția fără costuri insuportabile și fără a-și deteriora grav capacitatea de producție pe termen lung.

Iar Europa este, de departe, clientul esențial.

UE asigură 30% din producția Gazprom  și 70% din exporturile sale; sau 20% din producția totală de gaz a Rusiei și 55% din exporturile țării.

Problema Rusiei, se arată în raport, este că nu poate consuma mai mult, nu mai are unde stoca gazele extrase și nu poate vinde mai mult în afara UE decât a făcut deja.

Economia sa, lovită de sancțiuni, urmează să se contracte cu aproximativ 10% în acest an, iar alte căi de export  sunt tehnic imposibile, cel puțin până prin 2025-2030. Pe scurt: Rusia are nevoie disperată să-și mențină producția și să o expedieze undeva. În aceste condiții, europenii pot adopta o poziție comună pentru a limita eficient șantajul pe gaz al Kremlinului, impunând o plafonare a prețurilor la nivelul UE, cuplată cu un mecanism simplu de solidaritate.

Gazprom s-a jucat până acum cu reduceri de livrări care au vizat clienți individuali sau țări, pentru a împinge creșteri ale prețurilor spot pe piețele UE și încasând astfel sume mari. Acesta este motivul pentru care Rusia câștigă acum mai mulți bani din gaz decât anul trecut, în ciuda reducerii cantităților livrate. Urgența este așadar să înțelegem cât de mult poate juca Gazprom acest joc pentru restul anului și, în al doilea rând, să elaborăm cale de acțiune care să mențină UE unită, se arată în raportul Expert Forum.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te