ANAF face teste pe banii antreprenorilor. Cât cere mediul de afaceri pentru amânarea amenzilor. Mediul de business solicită autorităţilor să amâne cu şase luni aplicarea amenzilor privind e-Factura, în contextul în care serverele ANAF sunt indisponibile.
Indisponibilitatea durează ore întregi, zile la rând, arată NextUp, companie de software din România. Aceasta în condiţiile în care, în prezent, amenzile sunt suspendate până la 1 aprilie.
ANAF face teste pe banii antreprenorilor. Cât cere mediul de afaceri pentru amânarea amenzilor
Ministrul Finanţelor a declarat că măsura ar putea fi prelungită până la sfârşitul lunii iunie. Compania acuză ANAF că face teste pe banii antreprenorilor şi precizează că e-Factura a generat cel mai mare haos din ultimul deceniu, în mediul antreprenorial.
”Mediul de business solicită statului român să amâne aplicarea amenzilor privind RO e-Factura, până când infrastructura ANAF va fi funcţională şi stabilă 99,99%, chiar dacă acest lucru ar presupune o amânare de până la şase luni”, arată NextUp, companie de software din România, care oferă soluţii de automatizare a trimiterii facturilor în SPV (Spaţiul Privat Virtual).
Solicitarea vine în contextul în care serverele ANAF sunt indisponibile ore întregi, zile la rând şi nu receptează documentele transmise prin e-Factura, de către contribuabili.
Citeşte şi: Sistemul e-Factura, actualizat! Ce schimbări s-au adus și cum poate fi folosit direct de pe ANAF.ro
Compania NextUp, care este în contact direct cu peste 6.000 de antreprenori şi IMM-uri din întreaga ţară, impactate de noile schimbări, a înaintat o adresă oficială către Ministerul Finanţelor, prin care solicită statului să vină în întâmpinarea contribuabilului cu o infrastructură stabilă şi cu o capacitate adecvată pentru volumul mare de documente.
“Am solicitat statului român să amâne aplicarea amenzilor privind e-Factura atât cât va fi nevoie, chiar şi 6 luni sau până în 2025, dacă va fi cazul, pentru a pune la punct o infrastructură digitală funcţională, nu una şubredă, cum este acum.
Dacă nu va rezolva problemele de digitalizare din curtea proprie, 1 aprilie nu este un termen realist pentru aplicarea amenzilor.
Citeşte şi: VIDEO Capcanele sistemului e-factura. Cine și când trebuie să-l folosească. Cum evitați amenzile
Ca dezvoltator de software, am implementat sistemul e-Factura în softurile noastre, dar, în momentul în care documentele sunt transmise către ANAF, statul, de fapt, nu le primeşte.
Noi, din mediul privat, suntem pregătiţi pentru a trimite e-Factura. De altfel, antreprenorii trimit documentele la timp, însă acestea nu sunt receptate de serverele ANAF, care sunt indisponibile ore întregi, zile la rând.
Prin urmare, această amânare o cerem pentru a da şansa statului să se pregătească şi să nu mai facă teste pe spatele, timpul şi banii mediului privat. Statul este cel care are nevoie de timp să se pregătească, mediul privat este deja pregătit pentru e-Factura”, declară Roxana Epure, managing partner NextUp, conform News.ro.
Automatizare
Pentru a se adapta rapid, pentru a reduce nivelul de stres provocat de e-Factura şi pentru a evita posibile amenzi, cele mai multe firme din România folosesc un soft care transmite automat, din câteva click-uri, facturile în SPV.
În ciuda acestei adoptării masive, companiile se plâng că documentele nu ajung de fapt la ANAF, din cauza problemelor tehnice care persistă în infrastructura instituţiei financiare.
Foto: INQUAM PHOTOS / Octav Ganea
”Instituţiile statului nu s-au pregătit pentru sistemul RO e-Factură înainte ca acesta să devină obligatoriu pentru antreprenori, deşi ar fi fost o decizie normală, pentru o colaborare bună cu mediul de afaceri.
ANAF e nepregătit
Din această cauză, există consecinţe semnificative, pe care antreprenorii le resimt în munca de zi cu zi, în activitate”, punctează NextUp.
Compania arată că infrastructura şi serverele ANAF nu sunt pregătite pentru a digera cantitatea enormă de informări şi documente pe care mediul privat le trimite în acest moment.
Gradul de adopţie e-Factura este de 30% şi, în aceste condiţii, infrastructura ANAF nu face faţă valului de documente, serverele blocându-se în fiecare zi, ore întregi.