sâmbătă 06 septembrie
EUR 5.0787 USD 4.3463
Abonează-te
Newsweek România

Alertă în Ungaria, din cauza pestei porcine din România. Ce fac maghiarii ca să nu se molipsească?

Data publicării: 08.04.2025 • 15:33 Data actualizării: 08.04.2025 • 16:16
Scroafă hrănindu-şi puii - Foto: Pexels/Pixabay
Scroafă hrănindu-şi puii - Foto: Pexels/Pixabay
Tânăr vier uitându-se la camera foto - Foto: Pexels/Pixabay
Tânăr vier uitându-se la camera foto - Foto: Pexels/Pixabay

Din cauza pestei porcine africane, depistate în România, în Ungaria a fost înființată o zonă de supraveghere, care afectează mai multe așezări, deși infecția nu a apărut încă.

Biroul Județean Szabolcs-Szatmár-Bereg a înființat o zonă de supraveghere, din cauza focarului de pestă porcină africană din România.

Infecția a apărut pentru prima dată în Óvár, România - n.n.: comuna românească Oar, și a fost stabilită o zonă de supraveghere, pe o rază de 10 kilometri de așezare.

Chestiunea multianuală a pestei porcine afectează România de foarte mulţi ani, pentru că românii, în mediul rural, cresc porci şi răspândirea pestei porcine, din acest motiv, nu putea fi împiedicată.

Alertă în Ungaria, din cauza pestei porcine din România. Ce fac maghiarii ca să nu se molipsească?

Măsura afectează și mai multe așezări din Ungaria , însă infecția în sine nu a apărut încă în țară. Așezările maghiare afectate:

Csengersima, Csegold, Császló, Samostatar, Szamosbecs, Komlódtót, Szamosangyalos, Csengerújfalu.

Potrivit rezoluției, toate fermele de porci din zona de supraveghere trebuie să fie înregistrate de către medicul veterinar șef raional, transportul porcilor pe drumuri este interzis.

Citeşte şi: Ungaria, măsură fără precedent: prețurile în supermarket, tăiate. Ce face România?

Animalele pot fi sacrificate numai după un control veterinar. Vehiculele și echipamentele care au intrat în contact cu animalele din zonă pot fi transportate numai după dezinfecție și eliberarea autorizației.

Medicul Național Veterinar Szabolcs Pásztor a declarat pentru Inforádio : conform calculelor, 8-10 mii de porci de îngrășat ar trebui să fie sacrificați pe săptămână în zonele supuse restricțiilor, dar acest lucru devine din ce în ce mai dificil.

Citeşte şi: Ce spune Viktor Orban despre inundațiile din Ungaria? „Să nu cerem de pomană”

El a indicat că sunt conștienți de această problemă, motiv pentru care sunt în contact cu abatoare , producători, organizații reprezentative profesionale și lanțuri de magazine.

El a adăugat:

Trebuie găsită o soluție care să nu împiedice vânzarea și intrarea pe piață a acestor produse sigure, conform Economx.

Citeşte şi: România spulberă Ungaria, la atragerea de bani europeni. 8.000.000.000 € curg spre București

Acest lucru este important și din punct de vedere epidemiologic, deoarece cu cât populația de animale din zona afectată poate scădea mai repede, cu atât sunt mai mari șansele noastre de a opri răspândirea virusului.

Tânăr vier uitându-se la camera foto - Foto: Pexels/Pixabay

Zsombor Wagenhoffer, șeful Departamentului Național de Zootehnie și Industrie de Aprovizionare al Camerei Naționale de Agricultură ( NAK ), a spus că, în opinia lor, accesul produselor din carne de porc pe piață ar trebui ajutat chiar și cu intervenția statului.

Mai multe articole din secțiunea Economie

Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Newsweek România Abonamente

Print

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Fără reclame
Abonează-te
Print + Digital

Print + Digital

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Fără reclame
Abonează-te
Digital

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Fără reclame
Abonează-te
Newsweek România
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te
Newsweek România
Newsweek România Ultima oră
Newsweek România
Ultima oră