Declarațiile lui Mugur Isărescu vin în contextul în care țara noastră a înregistrat o creștere relativ modestă a PIB în ritm anual, de 2% la finele lui 2023, iar Produsul Intern Brut a scăzut cu 0,4% în trimestrul patru față de trimestrul trei, anul trecut.
Cu excepția anului pandemic 2020, evoluția economiei românești în 2023 a fost cea mai slabă din 2013 încoace, scrie Antena3.
Alegerile vor bloca intrarea României în recesiune. Previziunile BNR pentru anul 2024
"Am evitat recesiunea. Vă spuneam în urmă cu un an și jumătate - doi că politica monetară o calibrăm de așa natură încât, împreună cu Guvernul, să evităm intrarea țării în recesiune.
Avem o problemă fiscală grea, a deficitelor gemene. Dintre cele patru țări (Cehia, Polonia, Ungaria și România, n.r.) țara noastră are situația fiscală cea mai dificilă, iar o recesiune ar face situația și mai greu de controlat și de administrat.
Citeşte şi: Până când poate fi folosit cardul de energie la plata facturilor. 2.000.000 de oameni l-au primit
Creșterea inflației la începutul anului nu este atât de pronunțată, pentru că se referă și la lunile februarie și martie.
Creșterea economică în ianuarie este diminuată categoric, însă apoi traiectoria (inflației, n.r.) va fi în jos", a estimat Mugur Isărescu, joi, într-o conferință de presă.
Citește și: Cum poți să scazi factura la curent cu 84 de lei pe lună. 5 metode prin care poți plăti mai puțin
Banca Națională a României anticipează o inflație de 4,7% la finalul anului 2024.
Această prognoză a fost revizuită într-o ușoară scădere față de cea anterioară, de 4,8%.
În luna ianuarie a acestui an, rata anuală a inflației a urcat la 7,41%, comparativ cu 6,61% în decembrie 2023.
Creșterea inflației a venit în condițiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 5,64%, cele nealimentare cu 7,36%, iar serviciile, cu 10,91%, potrivit datelor Institutului Național de Statistică.