Ajunge România să nu mai poată plăti pensiile? Anunţul ministrului Investițiilor. Ne salvează FMI?

DE Florin Budescu | Actualizat: 08.05.2025 - 17:51
Cuplu de pensionari - Foto: Freepik/CC0
Cuplu de pensionari - Foto: Freepik/CC0
Cadru de ansamblu cu doi pensionari frumoşi ţinându-se în braţe - Foto: Freepik/CC0
Cadru de ansamblu cu doi pensionari frumoşi ţinându-se în braţe - Foto: Freepik/CC0

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a vorbit despre pensii și salarii încercând să dea un semnal pozitiv pensionarilor și bugetarilor.

SHARE

Euro galopează peste 5 lei, deficitul bugetar a sărit de 9%, în fruntea țării se pregătește să vină un președinte extremist. În acest context, analiștii vorbesc de faliment și de incapacitate de plată. Adică, de imposibilitarea de a plăti pensii și salarii.

Să nu uităm, pensiile ar trebui să crescă pentru 1.500.000 de pensionari care au participat la mica recalculare. Ar fi vorba de creșterea pensiilor cu 200-700 de lei de la 1 iulie. 

Ajunge România să nu mai poată plăti pensiile? Ministrul Investițiilor face anunțul. Ne salvează FMI?

Ministrul Investițiilor, Marcel Boloș, a subliniat că există bani pentru plata pensiilor, dar nu a spus nimic de fondurile pentru creșterile de la mica recalculare.

Fondurile de la Ministerul Finanțelor asigură în continuare plata pensiilor și a salariilor.

„Nu se pune problema unui astfel de împrumut. Bufferul, cel de la Ministerul Finanțelor, asigură, după cum spunea și domnul ministru Tanczos (ministrul Finanțelor, Tanczos Barna n.r.), în continuare plata salariilor și a pensiilor.”

Citeşte şi: În iulie nu vor mai fi bani pentru plata pensiilor și salariilor. „Vine cea mai mare criză”

Boloș a vorbit și de perspectiva de a ne împrumuta de la FMI.

„Nu cred că se pune problema sub nicio formă. Măsurile din domeniul fondurilor europene, procesul de consolidare fiscal-bugetară, respectarea angajamentelor pe care le avem față de Comisia Europeană trebuie să asigure un echilibru macroeconomic al României.

Pentru că, atunci când Fondul Monetar vine într-o țară, oricare ar fi ea, să știți că sunt reforme mult mai usturătoare decât cele pe care le avem în Planul Național de Redresare și Reziliență,

Așa încât spun încă o dată, răspicat, că aceste angajamente pe care le avem trebuie să le ducem la bun sfârșit”, a spus ministrul, la briefingul de la finalul ședinței de Guvern.

Pensiile și salariile, în pericol? 

Acesta a reiterat că un acord cu FMI ar presupune reforme mult mai dure decât cele din PNRR și, de aceea, trebuie respectate angajamentele și să facem ce scrie în Planul fiscal.

Citeşte şi: Șeful Casei de Pensii, schimbat din funcție. Ce se întâmplă cu 4.900.000 pensii? Mai cresc?

Citeşte şi: Un analist aruncă bomba: jumătate din pensii nu sunt corect acordate. Urmează falimente

Avocatul specializat în fiscalitate, Gabriel Biriş, fost secretar de stat în Ministerul Finanţelor, a atras atenţia că în iulie nu vor mai fi bani pentru plata pensiilor și salariilor. „Vine cea mai mare criză”, a spus acesta.

Pensionarii vor fi primii loviţi, a mai spus acesta. 

„Raportul dintre cheltuielile bugetare cu salariile din sectorul public, pensii și alte beneficii sociale și veniturile bugetare ciclice (venituri fiscale + contribuții de asigurări sociale) a fost de 88,6% în primele 3 luni ale anului, față de 86,1% în primele 3 luni din 2024, conform datelor din execuția bugetară”, potrivit raportului privind execuția bugetară pe primele 3 luni.

Ajunge România să nu mai poată plăti pensiile? Crize suprapuse

Pe acest fond, avocatul Gabriel Biriș aduce o veste proastă:

„Vedem, în momentul de față, avem o mamă a tuturor crizelor în Romania. Criza politică, avem președinte interimar, Guvern interimar. Guvernul interimar nu poate să adopte niciun fel de OUG, asta înseamnă imposibilitatea statului de a reacționa la crizele care nu se mai opresc.”, a declarat Gabriel Biriș.

Cadru de ansamblu cu doi pensionari frumoşi ţinându-se în braţe - Foto: Freepik/CC0

Nu doar atât, dar situaţia se poate schimba din rău în mai rău, dacă George Simion ajunge preşedintele României. O parte din anvelopa pensiilor este completată cu bani împrumutaţi de România, de pe pieţe.

Dacă România e retrogradată la junk, din cauza lui George Simion, ales preşedinte, nu vor mai fi bani de alimentat acest deficit la bugetul de pensii.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te