Acesta e anul în care România intră în criză. Specialiștii arată care sunt cauzele

DE Florin Budescu | Actualizat: 22.10.2024 - 09:45
Acesta e anul în care România intră în criză. Specialiștii arată care sunt cauzele - Foto: INQUAM PHOTOS/Sabin Cirstoveanu
Acesta e anul în care România intră în criză. Specialiștii arată care sunt cauzele - Foto: INQUAM PHOTOS/Sabin Cirstoveanu

Acesta e anul în care România intră în criză. Specialiștii arată care sunt cauzele. Florian Libocor, economist-șef al BRD Groupe Societe Generale, și-a arătat neîncrederea în obiectivul Guvernului.

SHARE

Acesta e anul în care România intră în criză. Specialiștii arată care sunt cauzele. Florian Libocor, economist-șef al BRD Groupe Societe Generale, și-a arătat neîncrederea în obiectivul Guvernului, de a reduce deficitul bugetar sub 3%, în următorii 7 ani, arătând că este posibil ca, în 2028-2029, România să se confrunte cu o nouă criză economică.

”Dați-mi voie să mă îndoiesc de certitudinea unui orizont de 7 ani în care vom scădea deficitul bugetar. Din punctul meu de vedere, undeva în anii 2028-2029, dacă se respectă ultimele două cicluri economice, România va intra în criză.

Acesta e anul în care România intră în criză. Specialiștii arată care sunt cauzele

După opt ani de creștere economică, ultima contracție fiind în 2020, România va intra în criză. Într-o contracție mică, mare a economiei, asta rămâne de văzut”, a declarat Florian Libocor.

În momentul declanșării crizei, PIB-ul va fi perceput așa cum este el de fapt, expresia a ce se produce în economie, nu așa cum este perceput acum, la modul general.

”PIB-ul nu este un indicator de dezvoltare. Este eronat să crezi că, dacă o țară crește din punct de vedere al PIB-ului, ea se și dezvoltă. România a fost exact exemplul care confirmă că PIB nu este un indicator de dezvoltare.

Citeşte şi: Acesta e anul în care România intră în criză. Specialiștii arată care sunt cauzele

Am crescut fără să ne dezvoltăm. Dacă vreți un singur și cel mai simplu exemplu, uitați-vă la infrastructură”, precizează Libocor.

Economistul arată că, din 1989, indiferent dacă am avut impozitare progresivă, dacă am avut conducere de stânga, de dreapta sau coaliție, statul nu a reușit să colecteze taxe și impozite de mai mult de 33% din PIB.

Citeşte şi: Scenariu de coşmar pentru imobiliarele comerciale. Recesiune sau criză? Ce va fi?

Condiții în care problema Fiscului este probabil la colectare nu la nivelul TVA sau ale celorlalte costuri fiscale.

În aceste condiții, cu un deficit de probabil 8% din PIB în 2024 și o perioadă viitoare marcată de deficite bugetare mari, este puțin probabil ca statul să ajusteze la sub 3% acest deficit, în următorii 7 ani.

La fel, improbabilă pare să fie scăderea permanentă a inflației, în următorii ani. Atât la nivel european, cât și la cel al României.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te