Scopul acestui instrument este acela de a îmbunătăţi accesul la statistici şi indicatori relevanţi pentru turism, în special ajutând destinaţiile şi autorităţile publice să monitorizeze progresele pe care le înregistrează în ceea ce priveşte tranziţia verde şi digitală.
Cu ajutorul unui set de indicatori coerenţi şi bazaţi pe dovezi, factorii de decizie şi managerii vor putea recunoaşte vulnerabilităţile din acest sector (precum caracterul pronunţat sezonier sau un grad ridicat de dependenţă de vizitatori din numai câteva regiuni geografice) şi vor putea identifica principalele beneficii comerciale, cum ar fi calitatea excelentă a apei pentru scăldat sau diversitatea ofertelor turistice.
Citește și: Erdogan oferă Europei „gaz turcesc venit din Rusia”. „Am convenit cu Putin”
Tabloul de bord al UE privind turismul a fost elaborat cu sprijinul Centrului Comun de Cercetare al Comisiei Europene, care va fi responsabil cu întreţinerea şi dezvoltarea continuă a instrumentului. Tabloul de bord răspunde unui apel vizând crearea un astfel de instrument, pe care statele membre l-au lansat în mai 2021, şi va fi dezvoltat şi extins în colaborare cu experţi din statele membre. Tabloul de bord al UE privind turismul va fi disponibil progresiv în toate limbile oficiale ale UE.
Citește și: Coșul minim pentru un trai decent pentru o familie cu 2 copii a ajuns 8.659 lei/lună
Tabloul de bord oferă vizualizări ale datelor relevante pentru turism şi ale indicatorilor colectaţi din surse de încredere disponibile cu privire la ecosistemul turistic, pentru a permite crearea de profiluri şi monitorizarea progreselor înregistrate de ţările UE în direcţia unor astfel de obiective de politică. Indicatorii tabloului de bord al UE privind turismul sunt organizaţi în cadrul a trei piloni de politică: impactul asupra mediului, digitalizarea şi vulnerabilitatea socio-economică. În plus, tabloul de bord oferă un set de descriptori turistici de bază pentru a oferi un context suplimentar în ceea ce priveşte caracteristicile destinaţiilor turistice în ceea ce priveşte cererea, oferta şi oferta turistică.
Iniţiativa contribuie la Calea de tranziţie pentru turism, care include raportul publicat în februarie 2022 şi elaborat în colaborare cu părţile interesate din domeniul turismului public şi privat din UE, scrie Agerpres.