VIDEO A apărut bateria nucleară care produce energie timp de 50 de ani, fără reîncărcare

DE Florin Budescu | Actualizat: 15.01.2024 - 11:25

A apărut bateria nucleară care produce energie timp de 50 de ani, fără reîncărcare. Un startup anunţă că bateria sa ar putea alimenta telefoanele mobile, care nu trebuie încărcate niciodată.

SHARE

A apărut bateria nucleară care produce energie timp de 50 de ani, fără reîncărcare. Un startup anunţă că bateria sa ar putea alimenta telefoanele mobile, care nu trebuie încărcate niciodată, și drone care pot zbura la infinit.

Un startup chinez a dezvăluit o nouă baterie, despre care susține că poate genera energie electrică timp de 50 de ani, fără să aibă nevoie de încărcare sau de întreținere.

A apărut bateria nucleară care produce energie timp de 50 de ani

Betavolt, o firmă cu sediul la Beijing, a declarat că bateria sa nucleară este prima din lume care realizează miniaturizarea energiei atomice, plasând 63 de izotopi nucleari într-un modul mai mic decât o monedă.

Compania a spus că bateria de următoarea generație a intrat deja în etapa de testare-pilot și va fi în cele din urmă produsă în serie, pentru aplicații comerciale, precum telefoanele și dronele.

„Bateriile de energie atomică Betavolt pot satisface nevoile de alimentare de lungă durată în mai multe domenii, cum ar fi aerospațialele, echipamentele AI, echipamentele medicale, microprocesoarele, senzorii avansați, dronele mici și micro-roboții”, a spus firma.

Citeşte şi: VIDEO Constructorul turc de mașini electrice TOGG, surpriza CES 2024. Prezintă T10F, primul sedan

„Această nouă inovație energetică va ajuta China să câștige un avantaj, în noua rundă a revoluției tehnologice AI”, a adăugat Betavolt.

Bateria funcționează prin conversia energiei eliberate de izotopii în descompunere, în electricitate, printr-un proces care a fost explorat pentru prima dată în secolul XX.

Oamenii de știință din Uniunea Sovietică și Statele Unite au reușit să dezvolte tehnologia, pentru utilizarea în nave spațiale, sisteme subacvatice și stații științifice la distanță.

Totuși, bateriile termonucleare erau atât costisitoare, cât și voluminoase.

Citeşte şi: Bateria „solid-state” Volkswagen pentru mașini electrice, un succes: degradare de 5% după 500.000 km

Căutarea de soluţii de miniaturizare și comercializare a bateriilor nucleare a fost preluată, în cadrul celui de-al 14-lea plan cincinal al Chinei, menit să consolideze economia țării, între anii 2021 și 2025, în timp ce instituțiile de cercetare din SUA și Europa lucrează şi ele la dezvoltarea acestora.

Betavolt a spus că prima sa baterie nucleară poate furniza 100 de microwați de putere și o tensiune de 3V. Bateria are 15x15x5 milimetri cubi. Dar firma vrea să producă o baterie cu 1 watt putere, până în anul 2025, conform The Independent.

Dimensiunea lor redusă înseamnă că ar putea fi folosite în serie, pentru a produce mai multă putere, compania imaginându-și de exemplu telefoane mobile care nu trebuie încărcate niciodată și drone care pot zbura la infinit.

Nu ia foc

Designul său stratificat înseamnă de asemenea că nu va lua foc sau nu va exploda, având în vedere capacitatea de înmagazinare, susține Betavolt, fiind de asemenea capabilă să funcționeze la temperaturi între -60 de grade Celsius și 120 de grade Celsius.

„Bateria cu energie atomică dezvoltată de Betavolt este absolut sigură, nu are radiații externe și este potrivită pentru utilizarea în dispozitive medicale, precum stimulatoarele cardiace, inimile artificiale și alte ccomponente artificiale din corpul uman”, a spus compania.

„Bateriile cu energie atomică sunt prietenoase cu mediul. După perioada de înjumătăţire, cei 63 de izotopi se transformă într-un izotop stabil de cupru, neradioactiv, care nu reprezintă nici o amenințare sau poluare pentru mediu.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te