7.000.000.000 € costă contractul pentru construcţia reactoarelor 3 şi 4, care începe la Cernavodă

DE Florin Budescu | Actualizat: 26.10.2024 - 18:18
7.000.000.000 € costă contractul pentru construcţia reactoarelor 3 şi 4, care începe la Cernavodă - Foto: Profimedia Images
7.000.000.000 € costă contractul pentru construcţia reactoarelor 3 şi 4, care începe la Cernavodă - Foto: Profimedia Images

7.000.000.000 € costă contractul pentru construcţia reactoarelor 3 şi 4, care începe la Cernavodă. Acesta este aproape gata să fie semnat.

SHARE

7.000.000.000 € costă contractul pentru construcţia reactoarelor 3 şi 4, care începe la Cernavodă. Acesta este aproape gata să fie semnat de către părţile implicate în proiect.

Printre contractori este şi compania-mamă a dezvoltatorului SMR-urilor americane de la Doicești. Evoluţia este una extrem de importantă strategic, pentru România.

7.000.000.000 € costă contractul pentru construcţia reactoarelor 3 şi 4, care începe la Cernavodă

Societatea dedicată proiectului, EnergoNuclear, controlată 100% de compania de stat Nuclearelectrica (SNN), operatorul centralei, va încheia contractul de inginerie, procurare și management al construcției (EPC).

Unitățile, adică reactoarele 3 și 4 de la CNE Cernavodă vor fi construite de un consorțiu format din şase companii din Canada, Statele Unite și Italia.

Ani în şir, acest contract a fost discutat de statul român cu o întreprindere de staat chineză, însă CfD-ul aflat în discuţie era insuportabil de mare.

Citeşte şi: La Centrala Cernavodă va fi creat un izotop medical pentru tratarea cancerului. Al doilea în lume

CfD înseamnă "contract pe diferenţă". Ideea era că China calculase că pierderile sale din investiţia făcută vor fi într-o anumită sumă, pe care statul român ar fi trebuit să le plătească pentru zeci de ani.

Suma anuală de plată era însă atât de mare, că CfD-ul era intolerabil pentru statul român, care ar fi fost practic aservit financiar Chinei.

Ceva asemănător s-a întâmplat cu o autostradă construită de o altă întreprindere de stat chineză în Muntenegru, pentru care până la urmă UE a pus la punct un montaj financiar care să elibereze Podgoriţa de controlul financiar al Beijingului.

Citeşte şi: Cosmin Ghiță, despre Centrala Nucleară Cernavodă: E una dintre cele mai performante la nivel global

Costul estimat al lucrărilor, pe actualul proiect, cu consorţiul de şase companii, este de 7 miliarde de euro. Cele şase companii sunt Candu Energy, din Canada, proprietara tehnologiei omonime folosite deja la Cernavodă, la reactoarele 1 şi 2.

De asemenea, două subsidiare ale conglomeratului industrial texan Fluor, acționarul majoritar al NuScale, dezvoltatorul tehnologiei reactoarelor modulare mici (SMR), care se vrea implementată la Doicești.

Mai sunt italienii de la Ansaldo Nucleare și companiile americane de inginerie Sargent & Lundy și S&L Engineers. La nivelul Nuclearelectrica, este pregătită și prima decizie de investiție, cu privire la proiect, care va declanșa etapa a 2-a a acestuia, ce include lucrări preliminare.

Inginerie

Acestea constau în elaborarea ingineriei necesare pentru definirea proiectului, structurarea și contractarea finanțării (prin estimări de cost și grafic de implementare cu grad ridicat de certitudine), obținerea unei decizii pozitive a Comisiei Europene, în conformitate cu dispozițiile UE în materia ajutorului de stat, obținerea autorizației de securitate nucleară pentru etapa de construcție și luarea deciziei finale de investiție, pentru trecerea în etapa de construcție.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te