4.200.000 de gospodării în România abia își permit să bage în priză un frigider și să aprindă un bec

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 06.09.2022 - 14:41
România săracă - FOTO: INQUAM PHOTO, Octav Ganea

În contextul scumpirii galopante a curentului electric, ministrul Energiei a declarat că 4,2 milioane de gospodării din România consumă lunar, în medie, 54 kWh. După calculele Newsweek, asta înseamnă că nu își permit decât să bage în priză un frigider și să aprindă lumina.

SHARE

Consumul mediu al unei locuințe obișnuite, dotată cu electrocasnicele și gadget-urile normale în secolul XXI, este, potrivit estimărilor, de 280 - 300 kWh pe lună. Dar, atenție, estimarea nu ia în calcul aerul condiționat sau utilizarea unui boiler electric pentru apă caldă.

De exemplu, un frigider nici mare, dar nici mic, cu o capacitate totală de 300 de litri, consumă minimum de 22-25 kWh/lună.

Iluminatul consumă și el, în medie, 16-18 kWh/lună. Iar televizorul are și el nevoie de 6-8 kWh/lună, dacă funcționează 5-6 ore pe zi (30 kWh la 1.000 de ore de funcționare, pentru un LCD de 80 de centimetri).

Citește și: Ministrul Energiei: „Vom avea o iarnă complicată. Monitorizăm continuu fluxurile de gaze”

Un calculator utilizat intens consumă 25-30 kWh/lună. Iar consumul mediu al unei mașini de spălat rufe este de 55 kWh/lună, conform cez.ro. Dacă în casă există și mașină de spălat vase, se mai adaugă la calcul circa 265 kWh/an, adică 22 kWh/lună. 

Aspiratorul are nevoie de 10 kWh/lună, fierul de călcat de 30 kWh/lună iar cuptorul electric, router-ul WiFi și alte electrocasnice și gadget-uri obișnuite, de alți 40-50 kWh/lună. 

Citește și: Un băiat de 14 ani, mort în urma unei provocări pe TikTok. Trebuia să-și țină respirația până leșină

4,2 milioane de gospodării din România consumă lunar, în medie, 54 kWh. Adică, 1,8 kWh pe zi. Doar frigiderul are nevoie de circa 1 kWh

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat la Digi24 că „4,2 milioane de gospodării din România consumă 54 kWh/lună (...)

Mai mult de jumătate din populația României plătește facturi la curent de 37 de lei. Atât înseamnă 54 kWh la 68 de bani. (...)

7,2 milioane de gospodării consumă, grosso modo, până în 155 kWh/lună (...)  8 milioane de gospodării consumă până în 221 kWh/lună”.

Având în vedere estimările de consum ale unei locuințe, rezultă că 4,2 mil. de gospodării din România abia își permit să bage în priză un frigider și să aprindă lumina.

Din cei 54 kWh/lună, 22-25 kWh îi consumă frigiderul. De 16-18 kWh/lună este nevoie pentru iluminat. Așa că pentru restul, mașină de spălat, fier de călcat, TV, calculator, etc. nu mai rămân disponibili decât circa 15 kWh/lună. 

Noile prețuri plafonate de Guvern la energia electrică pentru populație

- Consum lunar până în 100 kWh: 0,68 bani, TVA inclusă

- Consum lunar între 100 și 255 kWh: 0,80 de bani, TVA inclusă

- Consum lunar peste 255 kWh: prețul de pe piață*

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a explicat, la Digi24, că gospodăriile care consumă mai mult de 255 kWh/lună, dar nu mai mult de 300 kWh/lună, vor plăti la prețul pieței diferența de kWh dintre cele două plafoane.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te