2010: Salariul din România era cu 30% mai mic ca în Ungaria. Cum am ajuns, azi, câștigăm mai bine? La momentul schimbării de regim din decembrie 1989, România a plecat de la o sărăcie economică dramatică, dar dezvoltarea a accelerat și Bucureştiul a rămas din ce în ce mai puțin în urma Ungariei.
Cea mai importantă cifră, salariul mediu net, a atins pentru prima dată un nivel aflat în marja de eroare, în cele două țări. De ani de zile, este pe ordinea de zi că, în ceea ce privește anumite date economice, România se apropie din ce în ce mai mult, în unele cazuri ajungând din urmă sau chiar depășind Ungaria.
2010: Salariul din România era cu 30% mai mic ca în Ungaria. Cum am ajuns, azi, câștigăm mai bine?
Desigur, uneori este dificil să navighezi între datele cifrice, deoarece acestea nu sunt complet comparabile. Așa este salariul brut, care în România include toate taxele şi impozitele pe salariu.
În acest timp, în Ungaria, angajatorul plătește un impozit pe contribuția socială de 13% peste salariul brut, deci obținem de fapt o sumă comparabilă adăugând aceşti 13%.
Cu toate acestea, salariul mediu net este comparabil, fie și doar pentru că este suma care poate fi cheltuită efectiv. Statistica din România, conform Economx, publică lunar datele, cu aceeaşi grija ca şi KSH, din Ungaria.
Citeşte şi: Ungaria s-a prăbușit în recesiune economică. Cum a scăpat România la mustaţă?
Până în prezent, salariul mediu net românesc a rămas întotdeauna în urma salariului mediu din Ungaria, deși într-un ritm în scădere treptată.
Acum însă s-a produs o schimbare bruscă, din cauza slăbirii accentuate a forintului: salariul mediu în euro maghiar a scăzut și a ajuns aproximativ la același nivel cu cel românesc.
Potrivit datelor din România, salariul mediu net în luna septembrie a fost de 5.228 de lei, adică de 1.050 de euro având în vedere cursul de 4,977 euro/leu.
Citeşte şi: Pensie mai mare în România decât în Ungaria. Amănuntul semnificativ care schimbă tot
Potrivit celui mai recent raport al KSH, salariul mediu net al Ungariei, în august, inclusiv reducerile, a fost de 433.000 de forinţi, adică 1.060 de euro, la cursul de schimb actual, de 408 forinţi 1 euro.
Există astfel o mică diferență între cele două cifre, care se poate modifica de la o zi la alta, în funcție de cursul forintului, în timp ce leul este mult mai stabil.
Cursul de schimb al monedei naţionale a României a rămas aproape neschimbat, în ultimul an, banca centrală stabilizându-l, în condițiile pieței existând cu siguranță fluctuații mai mari decât aceasta.
Din păcate, forintul a depășit recent nivelul de 400 pe euro , astfel un nivel de suport foarte important pentru forint a scăzut cu peste o lună și jumătate în urmă.