Revista în care a debutat Eminescu, despre care s-a scris că e desființată de Bolojan, relansată

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 24.02.2021 - 13:02
Revista „Familia” a fost relansată. Noul redactor-șef Mircea Pricăjan prezintă noua ediție. Foto Ovi D. Pop

Revista de cultură „Familia”, în care a debutat Mihai Eminescu, a fost relansată într-o nouă formulă și cu un nou site, după ce președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, a decis să-i schimbe statutul administrativ.

SHARE

„Familia” era, până în decembrie anul trecut, o instituție de sine stătătoare, finanțată de Consiliul Județean Bihor. Noul președinte al CJ, Ilie Bolojan, a decis trecerea publicației în subordinea Bibliotecii Județene.

Modificarea administrativă a declanșat un val de proteste, pornit de la vechea conducere a revistei, în condițiile în care au fost desființate postul de director general, un post de redactor, unul de contabil, unul de referent secretariat și unul de curier. 

Redactorul-şef Traian Ştef, pensionar, dar în funcţie, şi-a anunţat demisia şi a lansat o petiţie împotriva desfiinţării atât a acestei publicaţii, cât şi a celei de limbă maghiară,  „Varad”, de asemenea încorporată în organigrama Bibliotecii Judeţene Gheorghe Şincai.

Numeroși intelectuali și chiar Uniunea Scriitorilor, prin vocile lui Nicolae Manolescu și Varujan Vosganian, au acuzat faptul că publicația în care a debutat Mihai Eminescu s-a desființat după 156 de ani. 

Citește și: Bolojan, criticat dur fiindcă a desființat posturile de contabil și curier la revista Familia

 

O campanie demontată: nu s-a desființat, s-a relansat

În realitate, revista nu doar că nu s-a desființat, așa cum a explicat încă de la început președintele Consiliului Județean Bihor, ci s-a relansat într-un nou format, cu un nou site și cu un nou redactor-șef, scriitorul Mircea Pricăjan.

„Noua serie a revistei Familia urmărește atât continuarea unei îndelungate tradiții, de peste 156 de ani, cât și înnoirea aspectului și a conținutului editorial, orientând revista spre cititori.

Așa cum demonstrează sumarul primul număr, au fost păstrate unele colaborări de prestigiu (Gh. Grigurcu, Al. Cistelecan, Florin Ardelean, Magda Danciu), cărora li s-au alăturat colaboratori  și rubrici noi (Marius Chivu, Alex Moldovan, Dan-Liviu Boeriu). Conceptul grafic complet regândit este realizat de Miron Beteg, iar artistul lunii ianuarie este orădeanul Ovi D. Pop.

Ilustrația de copertă și fotografiile din interior îi aparțin. De asemenea, revista Familia, în parteneriat cu lanțul de librării Cărturești, demarează un proiect unic în România, Bestsellers Cărturești: nouă topuri alcătuite în funcție de vânzările naționale dintr-o lună anume. Este prima încercare de sistematizare periodică după acest criteriu, pe modelul celebrelor topuri New York Times Bestsellers.

Site-ul www.revistafamilia.ro beneficiază, de asemenea, de o față nouă, care va fi dezvăluită cu această ocazie. Modern ca prezentare grafică și funcționalitate, acesta va funcționa ca portal cultural, adunând nu doar materialele din edițiile print ale revistei, ci și articole, avanpremiere, interviuri, reportaje destinate exclusiv spațiului online”, se arată în comunicatul de lansare a noii serii a revistei „Familia”. 

 

Membrii din vechea redacție, prezenți la lansarea noii formule

Redactorul-șef Mircea Pricăjan a anunțat că a urmărit încă de la numirea sa doar modernizarea publicației, care miza până anul trecut mai mult pe varianta sa tipărită. 

„De la bun început, de cînd a fost sigur că voi deveni redactor-șef al revistei Familia, am gîndit lucrurile în logica unui proiect mai complex. Pentru că în vremurile de acum, cînd există atîtea moduri de exprimare, toate la fel de valabile, nu mai putem funcționa doar sub o singură formă, aceea tipărită, numită deja, nu degeaba, «clasică»”, a anunțat Mircea Pricăjan.

„Nu, nici revista și nici geografia ideatică Familia nu vor muri. Ioan Moldovan nu a fugit în munți, Mircea Pricăjan nu umblă cu târnăcopul să facă praf spiritul revistei.

Că vor fi publicați mai des scriitori de 20, 30, 40 de ani nu cred că îl va face pe întemeietorul revistei să se întoarcă în mormânt. Nume precum Marius Miheț, Ioana Cistelecan ori Dan-Liviu Boeriu (ca să mă refer doar la orădeni) își au deja locul lor în spațiul cultural”, a scris și Miron Beteg, care a rămas secretar de redacție al revistei „Familia”  și după de schimbarea structurii administrative.

De altfel, la lansarea revistei, care a avut loc pe 23 februarie, a participat, printr-o intervenție video de la distanță, și fostul director general, Ioan Moldovan, al cărui post a fost desființat prin decizia Consiliului Județean.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te