Povestea Mariei Delavrancea, pianista care a descoperit rețeta tinereții fără bătrânețe. Secretul ei

DE Alin Crișan | Actualizat: 13.10.2023 - 15:54
Povestea Mariei Delavrancea, pianista care a descoperit rețeta tinereții fără bătrânețe. Secretul ei - Foto: Colaj/ Arhivă/ Imagine cu caracter ilustrativ

Pianista Maria Delavrancea şi-a trăit secolul din plin. Dacă ar exista un elixir al tinereţii sale, acesta ar consta în faptul că a iubit muzica „pe care o respira prin toţi porii“.

SHARE

Maria Cella Delavrancea, născută pe 15 decembrie 1887, a fost o pianistă, scriitoare și profesoară de pian, una dintre cele mai complexe şi interesante personalităţi ale culturii româneşti. De-a lungul vieții, a fost înconjurată de personalităţi culturale, precum I.L. Caragiale şi George Enescu, și a fost apreciată de public şi de elevii săi.

Povestea Mariei Delavrancea, pianista care a descoperit rețeta tinereții fără bătrânețe. Secretul ei

Însă, este cunoscută și pentru faptul că a rămas în istorie ca cea mai longevivă figură culturală românească, fiind singurul artist care a participat la aniversarea propriului centenar.

Pe data de 9 decembrie 1987, Cella Delavrancea purta, în acea seară, o rochie din catifea verde. Urma să împlinească peste câteva zile 100 de ani, iar la insistenţele jurnalistei Marinela Rotaru, televiziunea Română a organizat un eveniment dedicat centenarului pianistei.

Citește și: Povestea maistrului care a inventat primul pistol-mitralieră fabricat în România. Avea doar 17 ani

Să fim mai precişi: autorităţile comuniste nu s-au opus organizării şi seara festivă a fost, astfel, posibilă. Nu era nici pe departe simpatizată de sistem, pe afișul evenimentul fiind anunțat fără prea mari pretenţii: „Tinereţea clasicelor armonii. Invitată de onoare: Cella Delavrancea“.

Evenimentul s-a ţinut la Sala Radio din Bucureşti, cu un public numeros, mult peste capacitatea sălii, dar în cel mai discret mod cu putinţă și a fost o premieră: pentru prima dată, un artist român participa la aniversarea propriului centenar.

Cella a ascultat emoţionată, timp de 4 ore animate de momente artistice şi „varietăţi“, discursurile elogioase ale oamenilor de cultură şi apropiaţilor despre viaţa şi activitatea ei ca pianistă, scriitoare şi mult iubită profesoară. A urcat pe scenă la finalul serii, în aplauze furtunoase şi însoţită de elevul ei preferat, Dan Grigore.

Citește și: Povestea românului care salvează viațile piloților. Sistemul lui este pe avioanele SUA supersonice

„Nu ştiu dacă o să pot să vorbesc destul de explicit la pian toată recunoştinţa pentru simpatia pe care mi-aţi dat-o subit şi care alungă bătrâneţea. Mă simt ca şi cum aş avea 19 ani…“, a glumit ea, potrivit radioromâniacultural.ro.

Secretul longevităţii Cellei Delavrancea

Cine ar fi crezut că Cella avea să-şi ţină promisiunea făcută în urmă cu zece ani, la evenimentul dedicat aniversării sale de 90 de ani, organizat de Uniunea Scriitorilor din România. Secretul longevităţii Cellei Delavrancea?

Dacă ar exista un elixir al tinereţii sale, acesta ar consta în faptul că a iubit muzica „pe care o respira prin toţi porii“, a fost înconjurată de personalităţi culturale și, mai presus de toate, după cum mărturisea ea, a fost ferită toată viaţa de trei „boli“ care distrug omul: gelozia, invidia şi orgoliul.

Citește și: Povestea românului care a mutat bisericile din calea buldozerelor lui Ceaușescu. Sperau să dea greș

„Bunicii din partea tatălui meu au depășit vârsta de o sută de ani. Poate că am moștenit de la ei o durată lungă, proiectată acum înspre un viitor de care nu mă speriu. Mi-l doresc generos în ani, cu atât mai mult cu cât eu închei un lung șir de vieţi, neavând urmaşi.

Am avut fericirea de a fi apărată de trei calamităţi: gelozia, invidia și orgoliul. Acestea sunt bolile care distrug fiinţa umană”, mărturisea artista la aniversarea celor 90 de ani, potrivit adevărul.ro.

Cella Delavrancea a trăit 103 ani. L-a uimit pe Caragiale cu talentul său şi i-a furat inima dramaturgului când ea avea doar 25 de ani, iar el 60. A fost marea iubire a lui Nae Ionescu, căruia i-a închis ochii pe patul de moarte. L-a cunoscut pe Brâncuşi şi a cântat cu George Enescu.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te