Mircea Rusu, despre distribuirea unei reviste extremiste la conferința lui Puric: Nu sunt cu Putin

DE Petre Bădică | Actualizat: 28.03.2022 - 18:09
Mircea Rusu, despre distribuirea unei reviste extremiste la conferința lui Puric: Nu sunt cu Putin / TNB

Directorul TNB, Mircea Rusu, a oferit un punct de vedere după ce a acceptat organizarea unei conferințe susținute de Dan Puric la Teatrul Național. Și unde s-a distribuit o revistă extremistă.

SHARE

Într-un punct de vedere emis azi, Mircea Rusu nu are nimic să își reproșeze, spunând că media este tendențioasă, iar el este fiul de partizani.

„Am stat departe de colții presei care se hrănește cu conflicte, mai mult sau mai puțin naturale . Acest fapt a dus la un soi de acceptare al unei culpe nemeritate, zic eu.

Mă numesc Mircea Rusu. Sunt actor al TNB de peste 32 de ani. N-am făcut parte din niciun partid, din nicio organizație sau serviciu politic! N-am simpatii față de nicio grupare, de niciun fel! Nu susțin niciun stat sau organizație care nu-s de partea intereselor nației mele! Nu sunt altceva decât un partizan al României! Tatăl meu m-a crescut într-un spirit anticomunist evident. Bunicul meu patern, notar în Săcele, a fost șef adjunct al PNȚ Brașov! Nu sunt pro Putin! Dimpotrivă! Știu foarte bine ce au făcut rușii de 200 de ani în țara noastră!

Din capul locului, vreau să-mi cer scuze pentru această furtună mediatică creată tendențios, țintit, împotriva persoanei mele. Și nu neapărat a persoanei, cât a funcției pe care, vremelnic, o dețin.

Am dorit ca de „Ziua mondială a teatrului” să avem în Teatrul Național București o manifestare, un omagiu pentru teatrul care ne călăuzește destinele, nouă, artiștilor, tehnicienilor și tuturor oamenilor de (din) teatru. Astfel, am acceptat propunerea lui Dan Puric, actor de decenii al Teatrului Național București, să țină o conferință/spectacol.

Doar cu tema enunțată mai sus! Subliniez că acest ”show cultural” a respectat cu o disciplină indiscutabilă promisiunea .

Doar că, pe scaunele Sălii Studio și pe standurile cu cărți ale artistului Dan Puric, pe lângă volumele lui, au apărut niște ziare „Certitudinea”.

Chiar dacă publicația respectivă se vinde prin chioșcuri, nu trebuia să pătrundă în teatru fără acordul nostru! Nu intenționez să mă absolv de o vină evidentă, dar responsabilitatea unor asemenea decizii revine în exclusivitate organizatorului evenimentului, în cazul acesta „Forward Media & Advertising”.

Mă delimitez hotărât de acțiunea subversivă care s-a petrecut duminică dimineață! În loc de o sărbătoare a teatrului, s-a încercat un „prohod” al lui . Cei care au orchestrat acțiunea, au reușit să destabilizeze un echilibru care se așezase destul de evident. Au mai câștigat o bătălie, dar „ resbelu” e lung !

Primesc mesaje de susținere de la adevăratele valori ale teatrului românesc, dar vin din partea unor oameni discreți, care nu vor să-și maculeze personalitatea în noroiul mediatic. Creat artificial, zic eu.

Și asta, tocmai acum când, la Teatrul Național, au fost chemate cele mai mari valori ale teatrului românesc! În 2022, montează sau vor monta cei mai mari regizori români contemporani! Vor fi 10 premiere, fapt unic în istoria Teatrului Național „I.L.Caragiale”, în istoria vreunui teatru din România.

Am încercat din răsputeri să țin Teatrul Național București în afara  conflictelor cu atingeri politice. N-a fost cu putință. Există un grup reacționar în interiorul instituției, care zgândăre atmosfera interioară. Se aliază lor și forțe politice sau de media. Influente sau nu, fac un imens rău Teatrului Național”, a spus Mircea Rusu.

TNB a spus, pentru Newsweek România, că „Este în desfășurare o anchetă internă, vom reveni cu răspunsurile, când le vom avea clare”.

Mircea Rusu, despre distribuirea unei reviste extremiste la conferința lui Puric: Nu sunt cu Putin

La sala Studio a avut, ieri, o conferință Dan Puric, cunoscut pentru viziunile sale pro-Putin și discursul său violent anti-occidental. Acum câteva zile ministrul Romașcanu a fost „fericit” că actorul Mircea Rusu este director interimar al TNB. Rusu este cel care a fost de acord ca Puric să vorbească la TNB despre obsesiile sale mistico-naționaliste, anti-occidentale și anti-UE.

Ce publicație a fost distribuită


În „colegiul de redactie” al revistei „Certitudinea”, distribuită la TNB, care îl are drept „coordonator moral și spiritual” pe Mihai Eminescu, sunt trecute nume consacrate din clasicii literaturii române (Caragiale, Alecsandri, Coșbuc etc.), iar printre „colaboratori” se numără Dan Puric, Dorel Vişan, Florian Colceag, Florin Zamfirescu, Mircea Chelaru, Mircea Dogaru.

Tot într-o postare pe Facebook, actrița Ada Galeș îl interpelează pe ministrul Lucian Romașcanu: „Cum e posibil ca într-o instituție EUROPEANĂ să se facă propagandă anti-UE și legionară”? Ministrul Lucian Romașcanu îi răspunde într-un comentariu: „Mâine se va face anchetă internă și plângere la poliție pentru distribuție neautorizată de materiale în incinta TNB. Nimeni din conducere nu a fost informat despre acest demers”, scrie digi24.ro

Un spectacol, girat de Mircea Rusu, director TNB


Newsweek România a atras atenția că spectacolul de azi a lui Dan Puric de la Sala Studio a TNB nu face cinste instituției de cultură. Mai mult, Puric câștigă mii de euro, iar TNB se alege cu câteva sute și reputația pătată.

Teatrul Național București i-a închiriat lui Dan Puric o sală de spectacol pentru ca acesta să țină o conferință. Suma de închiriere este infimă față de câștigul pe care Puric îl poate avea perorând despre „răul UE” și despre cum în Ucraina sunt interese „peste capul nostru”. 

Cunoscutul actor, regizor şi eseist Dan Puric marchează Ziua Mondială a Teatrului oferind publicului o reprezentație specială a celui mai nou spectacol-conferință, intitulat - M-am întors -, ce va avea loc duminică, 27 martie 2022, la Sala Studio a Teatrului Național din București, de la ora 11.00”, se arată într-un comunicat al Teatrului Național.

Prețul biletelor variază între 60 și 80 de lei. Newsweek România a scris că, la un preț mediu de 70 de lei pe bilet, Puric și organizatorii ar urma să câștige 37.800 de lei.

Citește și: EXCLUSIV TNB îi închiriază lui Puric sala de spectacole cu 700 €. Va câștiga de zece ori mai mult

Newsweek a arătat că în timp ce numeroși artiști cu simpatii putinisite sunt ostracizați peste tot în lume, în România, lui Dan Puric i se oferă posibilitatea de a juca pe prima scenă a teatrului românesc.

 
Citește și: Simpatizant al Rusiei, Dan Puric are spectacol la Teatrul Național din care poate strânge 7.000 euro

500 de spectatori au primit revista la spetacolul lui Puric
„Teatrul Național nu face politică, dar n-are nicio problemă cu propaganda. Cam 500 de spectatori ai Teatrului Național București au găsit azi, la Sala Studio, câte un exemplar dintr-o publicație naționalistă, revanșardă, rasistă și antieuropeană, pe numele ei «Certitudinea». Care să «acompanieze» monologul lui Dan Puric, prezentat de Ziua Mondială a Teatrului.

La intrarea în sală erau împărțite alte exemplare din aceeași fițuică extremistă. Aștept de la administrația Teatrului Național explicații privind distribuția acelei publicații de propagandă într-o instituție publică, sub ochii angajaților TNB, ai directorului interimar și ai unui membru al Consiliului Artistic. Aștept de la ministrul Culturii, Lucian N. Romascanu, să-l demită pe directorul interimar al TNB. Cu aceeași viteză cu care a confirmat că la TNB nu se face politică, doar artă”, a declarat deputatul USR Iulian Bulai într-o postare pe Facebook.

Simpatizant al Rusiei, Dan Puric are spectacol la Teatrul Național din care poate strânge 7.000 euro
Retorica lui Dan Puric despre viață este, de acum, bine cunoscută: România a fost, de-a lungul vremii, năpăstuită de alte popoare și comunități, Uniunea Europeană este o „șandrama care se dezintegrează”, trebuie să fim alături de statele creștine, mai ales de Rusia, străinii și Occidentul ne vor răul.

 

Câteva declarații marca Dan Puric.


Dan Puric nu mai are nicio busolă atunci când vede rădăcini creștine comune. El ignoră crime, dezastre umanitare dacă acestea sunt comise de „frații” ortodocși.

 „Dacă credem cu adevărat în creștinism, atunci trebuie să fim uniți împreună. România nu ar trebui să fie împotriva Rusiei pentru că dacă suntem împotriva Rusiei, distrugem un vecin, o relație cu o țară creștină... Divizarea noastră nu este o soluție și cred că această separare a fost concepută pentru a crea un conflict artificial între noi și a dezvolta tensiuni politice”, a spus Puric, potrivit portalului katehon.com.

Citește și: Directorul TNB refuză să proiecteze steagul Ucrainei pe clădire. „Mergeți la război dacă vă cheamă?”

„Şandramaua asta de Comunitate Europeană se va face praf şi pulbere!"

„Cel mai mare efort care se face astăzi esta ca poporul român să fie scos din matca lui sufletească.”

„România este ultimul bastion ortodox puternic și vor să-l distrugă.”

„Toate acestea se fac cu un dublu virus. Este vorba despre virusul Covid-19, care va trece sau nu, și unul mult mai periculos, care va ucide o lume și o umanitate. Este virusul ideologic, care merge paralel cu acesta”, mai zice Puric Dan.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te