Joe Dassin a murit în glorie, în timp ce mânca peşte în Tahiti. Toto Cutugno i-a compus două melodii

DE Florin Budescu | Actualizat: 12.07.2023 - 15:38
Joe Dassine și soția sa, Christine, în 1978 Foto: Profimediaimages
Joe Dassin, căsătorit de două ori, a murit în glorie - Foto: Profimedia Images

Joe Ira Dassin, compozitor și actor american-francez născut la New York, era fiul regizorului american Jules Dassin şi violonistei Beatrice Launer, care, după ce a absolvit un liceu ebraic, în Bronx, a studiat la Juilliard Schools of Music, cu violonistul britanic Harold Berkely.

SHARE

Hăituit cu procese, în perioada macarthystă, Jules Dassin a emigrat în 1950, în Franţa, la Paris, care a adăpostit multe victime ale macarthysmului. Între zece și cincisprezece ani, Joe Dassin a schimbat 11 școli. Se pare că, în formarea sa, i-a folosit.

A studiat, printre altele, la Școala Internațională din Geneva și la Institutul "Le Rosey", din Elveția, apoi și-a terminat studiile secundare la Grenoble.

Joe Dassin a murit în glorie în timp ce mânca peşte în Tahiti

Ambii părinți erau în mare parte de origine ucraineană-evreiască, din Kamianets-Podilskyi, Sataniv, Regiunea Odesa, și Buchach. Ironia sorţii face că scriem aceste lucruri acum, în plin război ruso-ucrainean.

Citeşte şi: Dramele lui Toto Cutugno: A pierdut doi copii, iar sora lui a murit lângă el. Luptă cu o boală gravă

Dassin s-a mutat înapoi în Statele Unite, unde a urmat cursurile Universităţii din Michigan, între anii 1957 și 1963, câștigând un premiu Hopwood de licență, pentru ficțiune, în anul 1958. A obținut o licență în Arte, în anul 1961, dar și un master în Arte, în anul 1963, ambele în Antropologie.

După ce a cântat un duet din melodiile lui Claude Brassens, cu unul dintre vecinii săi, a ajuns să fie plătit cu 50 de dolari, pentru a cânta în fiecare seară, într-o cafenea. Acestea au fost primele sale onorarii primite ca artist.

Joe a continuat să lucreze ca asistent al tatălui său și, la una dintre petrecerile cu actorii, a întâlnit-o pe fermecătoarea actriţă Maryse Massiéra. Două luni mai târziu, cei doi s-au stabilit în casa mamei lui Joe și au început să discute despre logodnă. A durat puțin peste doi ani, pentru că, nu-i aşa, bărbaților nu le place să se căsătorească.

Citeşte şi: Bolnav, Cornel Constantiniu renunță la muzică la 50 ani. Vestea grăbește sfârșitul fratelui geamăn

Maryse a jucat un rol imens în viața lui Joe Dassin: şi-a înregistrat primul disc pentru a-şi stimula fanteziile. Au fost ajutați de prietena soţiei, Catherine, care era secretarul casei de discuri CBS, și au aranjat înregistrarea discului, făcută într-un singur exemplar.

Maryse a dus discul la CBS, iar profesioniștii care l-au ascultat au crezut că un singur exemplar e prea puţin. Joe Dassin nu avea nici o intenție să devină cântăreț și a refuzat chiar să discute despre disc, dar a fost convins până la urmă și s-au făcut 1000 de copii, conform huxley.media.

Discul a rămas aproape nevândut. Perseverenţa ajută: în scurt timp, a fost înregistrat al doilea, fiind remarcat și el de foarte puțini. Nicio problemă: a urmat al treilea disc și de data aceasta melodiile de pe el au fost difuzate la radio.

Aşa că s-au vândut 25.000 de exemplare și chiar și Dassin însuși a încetat să spună că melodiile sale nu interesează pe nimeni, aşa cum avea obiceiul. Totuşi, din pudoare, cântăreţul avea obiceiul să-şi prezinte soţia drept fiind numai însoţitoarea lui.

Viață personală discretă

Joe a preferat în general să-și păstreze viața personală în anonimat. A repetat continuu că nu vrea să organizeze un striptease moral și că publicul său se aștepta la cântece, nu la povești scandaloase.

A răspuns foarte dur la orice încercare a presei de a-l face să vorbească despre viața lui personală. Când întrebările au depășit anumite limite, a început să le dea ritmic acelaşi răspuns: „Viața mea personală nu este treaba nimănui!”.

Îndrăgostit de Tahiti

Joe și Maryse au rămas în Tahiti, după un tur relaxant. Le-a plăcut atât de mult în Pacific, încât artistul a cumpărat opt hectare de pământ tahitian, cu o fâșie de un kilometru de plajă cu nisip.

În 1973, o nenorocire a venit asupra familiei Dassin: Maryse a născut prematur, iar fiul lor a murit la cinci zile după naştere. Asta a subminat puternic relația lor de familie.

Joe a suferit o depresie severă și, ca urmare, căsătoria dintre Joe și Maryse a luat sfârșit în 1977, la un an după mutarea lor în casa nou-construită din Feucherolles, în suburbia Parisului.

Dragoste la prima vedere într-un studio foto

La scurt timp după aceea, în timp ce se afla în turneu în Rouen, Dassin a mers la un studio foto, pentru a da un film foto la developat. Acolo a observat o tânără care primea comenzi și a invitat-o pe această tânără, Christine Delvaux, la un prânz. Pe 14 ianuarie 1978, cei doi s-au căsătorit în orașul Cotignac, din sudul Franței.

Ulterior, s-au scurs informații că s-ar fi întâlnit în anul 1971, la bordul unui avion, care zbura de la Geneva, la Courchevel. Delvaux și-a amintit mai târziu:

„Joe a fost un poet, un romantic și un credincios. Povestea noastră de dragoste i s-a părut prea banală. Și a venit cu alta pentru noi, asemănător cu un basm sau cu un roman de femeie. Prințul fermecător s-a îndrăgostit de o păstoriță!”. Misterul rămâne.

Scandaluri

Căsătoria aceasta nu a însemnat şi găsirea fericirii. Delvaux a făcut nenumărate scandaluri, cu uși trântite, accese de gelozie, reproșuri pentru absența îndelungată, întârzieri la concerte şi fotografii ale admiratoarelor, de la care primea cam 4.000 de scrisori pe săptămână.

Mai rău: Christine se droga și bea chiar și în timpul primei ei sarcini și doar prin eforturile enorme ale medicilor a reușit să salveze viața și sănătatea primului copil, Jonathan. A reușit să dea naștere unui al doilea fiu, Julien, dar Joe, obosit de toate astea, a divorțat.

Turneele lui Joe Dassin au continuat. Printre numeroasele sale turnee, a fost și unul în URSS, la ceremonia de deschidere a Hotelului Cosmos, unde a cântat alături de Alla Pugaciova. Spectacolul a avut un succes extraordinar; i-a plăcut primirea, iar casa de discuri Melodiya a lansat un disc.

Toto Cutugno i-a compus două melodii celebre

Toto Cutugno a compus "Et si tu n'existais pas" alături de alți patru compozitori care au tot şlefuit melodia. Iar "Vara indiană" a lui Joe Dassin a fost scrisă de Toto Cutugno, Vito Pallavicini, Pasquale Losito și Sam Ward, lansată inițial de trupa lui Toto Cutugno, Albatros.

Atac de cord

Dassin a murit în urma unui atac de cord, când se afla în concediu, în Tahiti, pe 20 august 1980, la 41 de ani. Merită să spunem că nu făcuse stagiul militar, fiindu-i descoperite serioase probleme cardiace, conform Rador. Aşadar, Joe lua masa de prânz cu prietenii, la Restaurantul Chez Michel et Éliane, din Papeete, conform Wikipedia.

Rememorăm momentul tragic. A băut un pahar cu suc, la bar, s-a așezat la masă și a început să povestească cum a jucat golf cu fiul său. Apoi, a înghițit o bucată de pește, și-a pierdut instantaneu cunoștința și și-a aplecat capul pe umărul vecinului său.

Un medic care mânca și el în acelaşi restaurant i-a făcut lui Dassin un masaj cardiac, dar Dassin a murit. Sunetul cântecului său "Vara Indiană", scris de Toto Cutugno, care se auzea în restaurant, s-a oprit.  

Singura ambulanță din Papeete nu era disponibilă la momentul respectiv și a durat 40 de minute pentru ca aceasta să ajungă.

Decesul actorului aduce aminte de un alt caz tragic – cel al solistului marii trupe chiliene Los Jaivas, Eduardo "Gato" Alquinta. Acesta se afla pe plajă, la Coquimbo, cu familia, şi a făcut un infarct, căzând de pe stânci. A fost dus cu salvarea la spital, dar medicii nu au mai putut face nimic.

Ambele decese au provocat vii dezbateri despre organizarea şi eficienţa sistemului medical de urgenţă. Ce se întâmplă cu un om simplu care păţeşte aşa ceva, dacă un tip celebru, cu bani şi toate mijloacele de a supravieţui, nu poate fi ajutat?

Trupul lui Joe Dassin este înmormântat în Secțiunea Beth Olam a Cimitirului Hollywood Forever, din Hollywood, California.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te