Constantin Brâncuși, exploatat electoral de Victor Ponta și de baronul PSD Florin Cârciumaru

DE Petre Bădică | Actualizat: 19.02.2020 - 11:44
pandurul.ro

Politicienii știu se se folosească de simbolurile naționale pentru a strînge capital și simpatie politică. Promis de fostul premier Ponta și de fostul primar fin Târgu Jiu, Ansamblul Brâncuși nu se află nici azi în Patrimoniul UNESCO.

SHARE

Ponta: în 2015 îl includem în UNESCO

În octombrie 2013 premierul de atunci Victor Ponta a ținut să se „pozeze” cu operele lui Brâncuși.

În 2013, se împlineau 75 de ani de la inaugurarea Ansamblului Monumental "Calea Eroilor", ridicat de Constantin Brâncuşi la Târgu Jiu. "Calea Eroilor" cuprinde celebrele opere ale marelui sculptor:  "Masa Tăcerii", "Poarta Sărutului", "Biserica Sf. Apostoli", "Coloana fără Sfârşit”

„A fost semnat, de către primarul municipiului Târgu Jiu (Florin Cârciumaru n.red.) şi un reprezentant al Ministerului Culturii, dosarul care va fi înaintat UNESCO pentru includerea Ansamblului în Patrimoniul Mondial. Martor al momentului a fost premierul Victor Ponta, care a venit să vadă cum arată Poarta Sărutului.

Atât premierul României, cât şi ambasadorul Franţei la Bucureşti şi-au exprimat încrederea şi susţinerea pentru înscrierea Ansamblului pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Procedura de aprobare ar urma să dureze 1 an - 1 an şi jumătate.

Cel mai probabil în iulie 2015, celebrele opere ale lui Constantin Brâncuşi de la Târgu Jiu ar urma să fie incluse în patrimoniul cultural mondial”, arăta TVR în octombrie 2013.

Operele lui Brâncuși nu sunt nici cum în Patrimoniul UNESCO.

Cârciumaru: nu cedăm

În iulie 2015, an preelectoral, s-a aflat că Masa Tăcerii, Coloana Infinitului, Poarta Sărutului şi Aleea Scaunelor nu au fost incluse în patrimoniul UNESCO. 

Edilul de la Târgu Jiu, Florin Cârciumaru, era decis să nu renunţe până nu va vedea operele lui Brâncuşi în Patrimoniul UNESCO.

„Din informaţiile pe care le avem, aşa se pare că UNESCO  a respins, în primă fază intrarea ansamblului de la Târgu Jiu pe lista UNESCO. Trebuie să fac următoarea precizare, Centrul Brâncuşi de la Târgu Jiu, alături de Primăria Târgu Jiu, a dat şi a furnizat datele necesare pentru întocmirea dosarului depus la UNESCO… A fost o primă etapă în care dosarul a fost respins, vedem de ce a fost respins, reluăm insistenţele noastre la Ministerul Culturii şi la celelalte instituţii să pregătească în continuare dosarul, să-l depunem şi nu cedăm până nu vom vedea ansamblul de la Târgu Jiu pe lista UNESCO”, a declarat Cârciumaru, în iulie 2015, citat de gorj-domino.ro.

UNEScO: Cererea, analizată în 2020

Au trecut de atunci cinci ani, iar Ansamblu Brâncuși tot nu este în patrimoniul UNESCO.

Cârciumaru a ajuns senator, iar acum îl bate gândul să candideze, din nou, primar de Târgu Jiu. Și probabil va relua promisiunea legată de intrarea Ansamblului Brâncuși în UNESCO.

„Înscrierea în patrimoniul mondial a Ansamblului Brâncuşi de la Târgu-Jiu va fi reanalizată după 2020, după ce UNESCO va decide dacă siturile de acest tip, asociate unui conflict istoric recent, converg cu misiunea Convenţiei Patrimoniului, se arată într-un răspuns, din martie 2019, al MCIN la solicitarea Mediafax.

„În cazul dosarului de la Târgu-Jiu, raportul de evaluare al ICOMOS (International Council on Monuments and Sites, n.r.) nu recomandă înscrierea în Lista Patrimoniului Mondial a Ansamblului Monumental Brâncuşi, din raţionamente tehnice, în raport cu prevederile Convenţiei. S-a considerat, ca urmare a analizării dosarului, că este vorba despre o proprietate alcătuită din mai multe elemente, caz în care fiecare componentă trebuie să dovedească valoarea universală excepţională (conceptul-cheie al Convenţiei).

Astfel, de exemplu, nu se poate dovedi valoarea universal excepţională doar pentru scaunele din ansamblu, luate separat. Pornind de la această logică, ICOMOS a sugerat o posibilă evaluare pozitivă a «Coloanei fără sfârşit», luată separat. Un asemenea scenariu nu este acceptabil, pentru că opera lui Brâncuşi de la Târgu-Jiu reprezintă un tot unitar…

În 2018, înscrierea Ansamblului Monumental Brâncuşi de la Târgu-Jiu a fost amânată din nou, potrivit deciziei Comitetului Patrimoniului Mondial – 42 COM 8 – întrunit la cea de-a 42-a sesiune, care a avut loc la Manama, Bahrain, în perioada 24 iunie – 4 iulie 2018”, se mai arată în răspunsul la solicitarea Mediafax.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te