Face rolul vieții la 11 ani în Moromeții și refuză să mai joace. „Sunt întrebat și azi de Bisisica”

DE Alex Darvari | Actualizat: 08.03.2023 - 16:50
Marius Badea, Niculae Moromete din film - Foto: captura video

Actorul care l-a jucat pe Niculae Moromete pe când avea doar 11 ani a apărut doar în ecranizarea lui Stere Gulea. Marius Badea spune că a mai avut oferte să joace în filme dar nu le-a dat curs.

SHARE

Moromeții a fost unul dintre cele mai vizionate filme românești. Rebengiuc, care a jucat rolul titlular, Ilie Moromete, mărturisea că pelicula i-a adus o popularitate imensă. Ca și celorlalți actori, de altfel. Unii și-au continuat cariera în cinematografie așa cum s-a întâmplat cu Florin Zamfirescu, Mitică Popescu, Gina Patrichi. 

Nu același lucru s-a întâmplat cu fiul cel mic al lui Niculae Moromete care a dispărut din lumina reflectoarelor.

Ales dintre 300 de copii

Marius Badea avea 11 ani când a fost selectat dintre 300 de copii pentru rolul lui Niculae, mezinul familiei Moromete. Era din localitatea Poroschia din judeţul Teleorman.

Rolul din Moromeţii rămâne singurul din filmografia sa, refuzând toate solicitările ulterioare pentru prezenţa sa în filme.

Citește și: Imagini de la producția filmului Moromeții III care nu va respecta romanul lui Preda. Cine joacă

„Pe mine, Moromeţii m-a îmbogăţit! Orice experienţă te îmbogăţeşte, or Moromeţii nu a fost o experienţă mică, dimpotrivă! A fost ceva total inedit pentru mine.

„Niculae Moromete” refuză să joace în alte filme

A fost posibilitatea de a cunoaşte nişte oameni deosebiţi de la care am avut ce să învăţ; una peste alta m-a îmbogăţit din toate punctele de vedere. Eram recunoscut după apariţia filmului şi practic mulţi din oraş şi din judeţ mă cunosc şi acum datorită filmului. Practic, a rămas ca un timbru.

Am prieteni care şi acum îmi spun Moromete! Am un amic la Bucureşti care de fiecare dată când mă sună mă întreabă ce face Bisisica...", spunea Marius Badea într-un interviu.

”Pe parcursul claselor a șaptea și a opta, mi-am împărțit timpul între prezența la școală, ca elev, șah și filmări. După succesul cu Moromeții, am refuzat roluri importante, deoarece actoria nu a reprezentat visul meu.... 

A fost o perioadă extrem de grea

Deși a fost o perioadă extrem de grea, aproape imposibilă, am reușit, prin muncă susținută, efort peste măsură și tenacitate, pe toate fronturile. Am obținut nota maximă la admiterea în liceu. La matematică, doar patru candidați au obținut nota 10 (zece) în tot județul. Unul dintre ei am fost eu.

Am fost component al loturilor naționale de șah, până la vârsta de 18 ani și jucător de divizia A, începând de la 13 ani. Probabil am rămas cel mai tânăr jucător de șah, care a jucat în divizia A.”

El s-a îndreptat spre luema afacerilor, terminând Facultatea de Relații Internaționale de la ASE. Are doi copii și este însurat. A fost o perioadă consilier județean, dar s-a retras din politică.

Cum  devenit Rebengiuc popular

„Moromete nu ştiu dacă este cel mai bun film al meu, dar este cel mai popular, şi asta mă bucură. Foarte multă lume a văzut filmul. Oamenilor le place filmul, se recunosc în personajele din acest film. Cartea lui Preda este genială şi noi am stat la filmare tot timpul cu cartea în mână.

Eu n-aş fi acceptat să se schimbe ceva din carte, să vină un regizor care să aibă idei năstruşnice, să facă el cine ştie ce farafastâcuri pe acolo, ce şmecherii să bage, mă rog, să fie viziune modernă.

Nu domnule, las-o aşa, cum a fost făcută ea", a afirmat actorul.

Citește și: Rebengiuc, la 90 ani: Moromete e popular și asta mă bucură. De ce nu a jucat în continuarea filmului

Despre ce e vorba în film

Moromeții este un film alb-negru românesc din 1987, regizat de Stere Gulea după volumul I al romanului Moromeții (1955) al lui Marin Preda. Rolurile principale sunt interpretate de actorii Victor Rebengiuc, Luminița Gheorghiu, Gina Patrichi, Dorel Vișan, Mitică Popescu, Petre Gheorghiu și Florin Zamfirescu. Filmul Moromeții a fost filmat în comuna Talpa din județul Teleorman.

Filmul urmărește destrămarea unei familii țărănești tradiționale pe fondul unor mutații sociale ireversibile care au loc în anii '30 ai secolului al XX-lea, în ciuda încercărilor disperate ale lui Ilie Moromete, capul familiei, de a-i ține împreună pe toți membrii familiei și a nu vinde din pământul pe care-l avea.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te