FOTO Arta luptă cu schimbările climatice

DE Kathleen Rellihan | Actualizat: 11.09.2021 - 10:29
SCHIMBARE La bordul navei polare Endurance (Arctica, Antarctica) 
Pădurea Fantomă, New York
Soare și mare, Brooklyn, New York
Pavilionul oglinzii, Galway, Irlanda
Viitorul n/v-ostru este acum, Porto, Portugalia
Grădina îngrijorărilor pământești, Apeldoorn, Țările de Jos
Orizontul evenimentelor, Copenhaga, Danemarca
M.U.S.A.N., Ayia Napa, Cipru
Expo 2020, Dubai, Emiratele Arabe Unite
Schimbare, La bordul navei polare Endurance (Arctica, Antarctica) 

„Angajarea prin artă poate face lumea simțită. Și acest sentiment stimulează gândirea, conexiunile și chiar acțiunea“, aceasta este credința lui Olafur Eliasson, artistul danez-islandez ale cărui lucrări au ca subiect clima, despre puterea artei ca activism.

SHARE

Eliasson face parte dintr-o mișcare în creștere a artiștilor care folosesc artele vizuale nu doar pentru conștientizarea pericolelor de mediu, ci și pentru a atrage atenția despre urgența - și, în cele din urmă, acțiunea - în jurul crizei climatice.

Pandemia ne-a exacerbat temerile legate de calamități naturale și, de asemenea, ne-a izolat de natura imersivă a experimentării artei.

De la o expoziție permanentă de artă climatică la bordul unei nave de expediții polare la o operă live cu voci care explorează schimbările climatice pe o plajă falsă, aceste creații susțin o conexiune mai puternică cu lumea naturală și imaginează un viitor mai durabil.  

👉  Pădurea Fantomă, New York

Deși ar putea să pară ficțiune, pădurile-fantomă sunt o realitate gravă și un indicator al schimbărilor climatice.

Rămășițe moarte ale pădurilor odinioară verzi, pădurile fantomă sunt rezultatul creșterii nivelului mării și al evenimentelor meteorologice extreme, precum uragane și secetă.

Într-un efort de a crește gradul de conștientizare al schimbărilor climatice, artista Maya Lin a instalat 49 de copaci de cedru morți, fără frunze și fără crengi, de 13 metri înălțime, chiar în centrul parcului Madison Square, până pe 14 noiembrie.

Mormântul pădurii e înspăimântător pentru trecători, cărora le atrage atenția asupra unei calamități de mediu.

 👉  Soare și mare, Brooklyn, New York

Câștigând un premiu Leul de Aur la Bienala de la Veneția din 2019, această instalație are premiera în SUA în septembrie, la Muzeul de Artă din Brooklyn, înainte de a face turnee în întreaga lume.

Într-o zi aparent banală pe plajă, acest spectacol puternic de operă folosește 13 vocaliști, în jur de 25 de tone de nisip și referințe cântate la dezastrul climatic - Marea Barieră de Corali este „un alb palid, decolorat“ - pentru a da serios de gândit despre calea dezastruoasă pe care se află planeta noastră. 

👉  Pavilionul oglinzii, Galway, Irlanda

Instalația în aer liber a lui John Gerrard este o piesă remarcabilă de artă de înaltă tehnologie în mediul rural irlandez.

Cu trei pereți din oglindă și un perete din LED de înaltă rezoluție, lucrarea este o reflectare a crizei climatice în creștere, cu artă digitală și simulare virtuală.

Anul acesta, Pavilionul oglinzii găzduiește o nouă piesă, Leaf Work, expusă în timpul Festivalului Internațional de Arte Galway 2021.

👉 Viitorul n/v-ostru este acum, Porto, Portugalia

Prima expoziție solo a lui Olafur Eliasson la Muzeul de Artă Contemporană Serralves include mai multe schițe tridimensionale suspendate, atât organice, cât și artificiale.

Cele din grădina exterioară sunt expuse până pe 26 septembrie. În catalogul expoziției, Eliasson spune: „Este clar acum că nu putem continua să trăim așa cum am făcut-o în trecut și toate aspectele societății vor trebui să se adapteze la criza climatică“. 

👉 Grădina îngrijorărilor pământești, Apeldoorn, Țările de Jos

În contrast puternic cu grădinile baroce perfect simetrice din secolul al XVII-lea din Paleis Het Loo, se remarcă cele patru sculpturi abstracte ale arhitectului Daniel Libeskind.

Fiecare reprezintă gaze cu efect de seră care degradează mediul și contribuie la schimbarea climatului nostru. Această expoziție este prima de artă contemporană care a fost expusă în fostul palat regal olandez.

👉  Orizontul evenimentelor, Copenhaga, Danemarca

Folosind tunelurile întunecate și schimbătoare ale Cisternernei, un rezervor subteran de apă din secolul al XIX-lea transformat în spațiu de artă contemporană, artistul argentinian Tomás Saraceno invită vizitatorii să plutească printr-o expoziție imersivă iluminată pentru a vizualiza sculpturi argintii între stalactitele peșterii.

Arta pe apă e un semn despre topirea ghețarilor, creșterea nivelului mării și inundații - cu un mesaj urgent de a ne schimba acțiunile pentru a ne menține planeta pe linia de plutire. 

👉  M.U.S.A.N., Ayia Napa, Cipru

Prolificul eco-artist Jason de Caires Taylor a creat o primă pădure subacvatică la Muzeul Sculpturii Subacvatice Ayia Napa.

Aici, practicanții de snorkeling și scafandrii pot găsi 93 de lucrări de artă scufundată, inclusiv copaci hibrizi și figuri de dimensiuni naturale care vor permite creșterea coralului, într-o zonă a Mediteranei în care acum nu mai există viață marină.

Taylor a declarat Newsweek că instalația „vorbește direct despre schimbările climatice și despre obligativitatea oamenilor și corporațiilor să dea socoteală pentru acțiunile lor“.

👉  Expo 2020, Dubai, Emiratele Arabe Unite

Mult așteptatul prim târg mondial din Orientul Mijlociu se va deschide în sfârșit în această toamnă și se va desfășura până în martie.

Va include instalații de artă la scară mare realizate de artiști contemporani din Emiratele Arabe Unite și Arabia Saudită, care abordează problemele de mediu.

Arta va fi găzduită la Pavilionul Sustenabilității, Terra, care își propune să fie un proiect de energie netă zero și apă netă zero, făcându-l o clădire 100% autosuficientă în mijlocul unui deșert. 

👉 Schimbare, La bordul navei polare Endurance (Arctica, Antarctica) 

Noul vapor polar al Lindblad Expeditions, National Geographic Endurance, găzduiește prima expoziție permanentă de artă climatică de pe o navă.

Desenele pastel hiper-realiste la scară mare ale Zariei Forman documentează schimbările climatice și speră să provoace gândire și schimbare, în timp ce călătorii privesc frumusețile amenințate ale Arcticii și Antarcticii chiar prin ferestrele cabinelor lor.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te