4 ani de la moartea Florinei Cercel, răpusă de aceeși boală ca soțul ei. A rămas văduvă la 29 de ani

DE Alex Darvari | Actualizat: 07.08.2023 - 11:35
Florina Cercel - Foto: Colaj / Arhiva
Florina Cercel - Foto: Arhiva

Florina Cercel avea să ne părăsească în urmă cu exact patru ani. A avut bucuria de a juca 100 de roluri, dar și o viață marcată de faptul că tatăl ei a fost deținut politic și de pierderea unui soț la o vârstă fragedă.

SHARE

Florina Cercel avea să ne părăsească la finalul lunii iulie a anului 2019 la vârsta de 76 de ani. 

„După mai bine de 45 de ani de carieră pe scena Naționalului, «Țuca» ne părăsește azi, lăsându-ne tot mai triști, lipsiți de prezența sa impunătoare, de forța și de talentul său incontestabil, de farmecul atâtor roluri memorabile, de dăruirea sa remarcabilă în fiecare apariție scenică. Vom reveni cu amănunte despre ceremonia funerară. Dumnezeu să o aibă în paza Sa! Rămas bun, Florina Cercel!", se arăta în anunțul TNB.

Citește și: Însurat cu cea mai frumoasă actriță, Emil Botta a iubit, în secret, o altă artistă. Nu am de ce trăi

Florina Cercel s-a născut la 28 ianuarie 1943, la Piatra Neamţ, tatăl său fiind prim-trompetist în fanfara unui regiment din Armata Regală.

4 ani de la moartea Florinei Cercel, răpusă ce aceeși boală ca soțul ei.

De mică, ea a mers la concertele Filarmonicii, iar duminica era nelipsită de la slujbele de la biserică. Familia s-a mutat la Râmnicu Sărat, datorită obligaţiilor militare ale capului familiei.

Când Florina a ajuns în clasa a treia, tatăl ei a fost arestat, pe motive politice, fiind exclus din Armată şi trimis să-şi execute pedeapsa, de patru ani, la Canal. Motivul a fost pueril. Sora actriţei, o fetiţă pe atunci, scrisese pe o foaie „Nu-l vrem conducător pe Stalin”. Întâmplarea, aparent neînsemnată, a dus la arestarea tatălui său. Tatăl a fost elioberat după 18 luni. 

Citește și: Adela Mărculescu își revede soțul, aflat pe patul de moarte, la două decenii după ce s-au despărțit

Este admisă apoi la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, la clasa profesorilor Jules Cazaban, Cornel Todea şi Victor Moldovan, devenind absolventă în anul 1964, la Secția Arta Actorului.

Îndrăgostită de teatrul radiofonic

„Eu m-am născut la Piatra Neamţ, dar am făcut liceul la Botoşani, la Liceul „Mihai Eminescu” şi am locuit acolo. Tatăl meu a fost artist instrumentist la Filarmonica de Stat din Botoşani, în acea perioadă. Eu m-am îndrăgostit de teatru ascultând teatru la microfon şi, ştiu precis, nu sunt singurul actor, singura actriţă care gândeşte astfel. În clipa în care am intrat la Institut ştiam deja dramaturgie universală şi dramaturgie românească datorită teatrului la microfon”, spunea actrița

A făcut parte din generația lui Ovidiu Iuliu Moldovan, Valeria Seciu, Mariana Mihuţ, Rodica Mandache, Ion Caramitru, Ştefan Radoff sau Virgil Ogăşanu. După ce s-a aflat că tatăl ei fusese condamnat politic, la sfârşitul anului trei, a fost exmatriculată, fiindcă nu declarase că tatăl ei a fost deţinut politic.

A fost obligată să muncească, patru luni, la o fabrică de utilaj chimic, pentru a se deprinde cu „educaţia muncitorească“.

Va muri de aceeași boală ca soțul ei

În 1965 ajunge să joace pe scena Teatrului din Timișoara. În oraș, își va întâlni viitorul soț, cel care va muri mult prea devreme.

„Iubirea dintre doi oameni e foarte importantă şi e foarte greu de păstrat, de ocrotit, de înţeles, de suportat uneori. E o mare responsabilitate să realizezi că iubeşti şi eşti iubit şi cum să o păstrezi. El a fost cu adevărat cea mai mare iubire a mea, m-a văzut pe stradă şi s-a îndrăgostit de mine. Mi-a făcut o curte de modă veche, chiar şi pentru vremea aceea...

Am primit o scrisoare pe adresa teatrului, o invitaţie în care mi se spunea cu nume şi prenume de data asta: “Sunt doctorul Ioan Perian Liviu, sunt admiratorul care vă trimite flori de atâtea luni, este ziua mea de Sfântul Ioan şi vă rog frumos permiteţi-mi să vă invit la ziua mea.

Am dansat până a doua zi la prânz, nu am mâncat, nu am băut, nu m-a lăsat din braţe, cineva din când în când ne mai dădea un pahar de vin sau un pahar cu apă, nu ştiu cum au trecut orele. Şapte ani mai târziu a murit. În sufletul meu, fericirea mea cu el a fost şi este şi acum unică, probabil că ăsta a fost şi motivul pentru care eu nu am mai fost niciodată după aceea, chiar dacă am iubit, chiar dacă am fost iubită, cea din acei şapte ani cu el. Ăsta a fost destinul”, dezvăluia Florina Cercel în cartea „Poveşti de dragoste ale vedetelor“.

Artista va muri de aceeași boală ca soțul ei - cancer la plămâni.

A refuzat să mai joace la Timișoara

„Prima mea căsătorie a fost iubirea cea mai completă, cea mai profundă, cea mai totală, şi prin întâlnire, şi prin despărţire... A fost greu. Bărbatul meu a pierit în braţele mele... Atunci mi-a fost foarte, foarte greu, a fost nedrept. Nu am urcat pe scenă vreo nouă luni, mi-a fost frică să mai urc pe scenă, am crezut că va trebui să mă despart şi de teatru. Nu am mai urcat pe scenă acolo, la Timişoara, de atunci, din 9 mai 1972...”, spunea Florina.  Actrița avea 28 de ani.

Florina se transferă la București pentru a fi mai departe de drama pierderii soțului. Se va mai căsători o dată, dar va fi o relație eșuată. 

„A fost una dintre cele mai nefericite experienţe ale vieţii mele. Este un om foarte inteligent, foarte cultivat, deosebit de frumos, mult prea frumos pentru un bărbat, dar din păcate, extrem de gelos şi extrem de negativist. Am divorţat în 1984, gelozia lui a plecat de la trecutul meu, nimeni nu a suportat comparaţia cu primul soţ”, a dezvăluit cu regret actrița.

Va fi fidelă Teatrului Național din București până la pensionare. Florina Cercel se va stinge pe 30 iulie 2019.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te